Gebeurd

Die keer dat ik illustraties stof liet verzamelen op mijn harde schijf

“Heb je eigenlijk nog iets gedaan met die illustraties van die cursus?” vroeg de mama van Het Vriendje onlangs. Met schaamrood op de wangen moest ik toegeven dat die illustraties gewoon stof liggen te verzamelen op mijn harde schijf. Zo gaat dat dan. Het is niet dat ik er niets mee wil doen, het is dat ik gewoon niet weet hoe ik er iets mee kan doen. Insert struisvogelmodus.

De cursus richtte zich vooral op het ontdekken van markten waar een illustrator terecht kan met z’n werk. De illustraties die je dan uitwerkt voor iedere opdracht, kan je gebruiken om een portfolio mee aan te leggen waarmee je dan bij bedrijven binnen een bepaalde markt kan gaan aankloppen. Of agents, want die spelen vaak de tussenpersoon tussen grote bedrijven en illustratoren. En ergens vind ik het wel jammer dat er niet meer wordt gekeken naar hoe je je eigen producten kan maken. Kleinschalig, natuurlijk.

Ik zocht bijvoorbeeld op waar en tegen welke prijs je melamine bordjes kan laten maken met de illustraties hierboven er op. In Europa zijn er een paar bedrijven die dat doen en je betaalt er behoorlijk wat voor een kleine oplage. In China vragen ze meteen een oplage van drieduizend stuk. Drieduust! Ik geraak misschien honderd exemplaren kwijt, maar belange geen drieduizend. Een beetje realistisch blijven kan geen kwaad.

Er zijn natuurlijk wel opties. Er zijn altijd opties en het internet heeft veel mogelijk gemaakt voor prutsers als mezelf. Er is Society6, er is Spoonflower,… Maar het ding met veel van die opties is dat die vooral zeer hard in de smaak vallen bij de Amerikaanders. Belgen knappen nogal af op verzendkosten en dergelijken. Eerlijk is eerlijk: ik zelf ook, hoor. Een hele nieuwe internationale following opbouwen kost tijd en veel energie en die toer wil ik liever niet opgaan. Hooi. Vork. U weet wel. Voornemens en zo. Dus ik zou graag iets maken dat ik kan verkopen hier in België en eventueel bij onze Noorderburen.

Dus moet ik één dezer eens kijken wat mogelijk is. Postkaartjes en andere papierwaren zijn het meest toegankelijke en daar heb ik al wat ervaring mee. Ik hou van papier ook al ben ik voornamelijk een computermeisje en ik vermoed dat dit ook zo is bij velen onder jullie, mijn beste lezertjes. Postkaartjes blijven het algemeen goed doen bij Fanny&Laura, dus één of twee extra produceren en in de shop steken kan nooit kwaad. Natuurlijk zou het ook leuk zijn moest ik nog wat andere zaken kunnen maken met mijn illustraties: mokken, een douchegordijn (want het onze is misschien wel aan vervanging toe), een tote bag of twee, drie,…

Ik wil graag iets doen met die illustraties waar ik bloed, zweet en tranen in heb gestoken. Voornamelijk de laatste twee. Bloed ietsje minder, gelukkig. Het zullen eerder kleine dingen zijn die ik maak met die illustraties, want wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Daarna zien we wel weer. Want dat is ongeveer heel mijn businessplan voor Fanny&Laura in één zin: we zien wel. Strak plan. 😛

You Might Also Like

 • Elke

  Leuk artikel! En heel leuk geschreven 🙂

 • Olga

  Oef jammer van die bordjes. Je kunt ook stickers laten maken die je op keramiek kan plakken, voorgoed. Heb ik ergens eens gezien…

 • Margot

  Ja! Tote bags! Keigoed idee. Ik bestel er alvast eentje

 • appelstien

  Had ik ook eens opgezocht, zo’n bordjes laten maken, dat kost véél! Papier is dan inderdaad eenvoudiger te bedrukken hé. Maar ik denk dat er toch ook veel met uw illustraties en stof te doen moet zijn! Zo van die stofkes laten maken met patroondelen op (van een knuffel, en keukenhandschoen, een zakske) dat de mensen alleen nog moeten uitknippen en ne keer rondstikken, zou dat niks zijn?

 • sunny mama

  Heb ergens op een forum over handwerken gelezen dat handwerk verkopen in NL niet opschiet. Men vindt het allemaal heel mooi, maar men heeft er niet de prijs voor over die het kost. Degene die dit zei, heeft een shop op Etsy en haar klandizie komt voor het grootste deel uit de US. Maar euh, waarvoor ik eigenlijk langskwam… Ik heb je genomineerd voor een leuke tag: http://hallosunny.blogspot.nl/2015/01/6-vragen-7-bekentenissen.html

 • Le petit requin

  Ik keek op het moment van de cursus al ongeduldig uit naar wat je er voor de Fanny & Laura shop mee zou doen en dat is nog steeds het geval 😉
  Misschien kan je gewoon al starten met de wat kleinschaligere, haalbare dingen, zoals inderdaad postkaartjes? Of misschien een leuk agendaontwerp: als cover een van je ontwerpen in het groot en dan doorheen de agenda bijvoorbeeld kleine illustraties? Die beestjes van de haas en de schildpad zie ik zo wel figureren doorheen de weken 🙂 Op termijn kan je dan nog kijken naar grotere zaken, zoals die bordjes enzo, maar ondertussen is misschien al de stap gezet om er iets mee te doen?
  Nu ja, voor mij is het makkelijk gezegd natuurlijk: mijn enige taak bestaat uit het aanklikken en kopen…
  Succes ermee alleszins!

 • Pin It on Pinterest