Gebeurd

Wie z’n best doet zal het leren

Ik denk dat een paar mensen aan het begin van het nieuwe jaar zich hebben voorgenomen om iets nieuws te leren. Zelf kan ik cursussen volgen en bijleren alleen maar aanraden. Het internet staat vol met interessante cursussen en er is voor ieder wat wils.

Ik ben helemaal pro blijven leren uw leven lang, maar dat ligt misschien aan mijn ietwat nieuwsgierige en leergierige aard. Als ik iets wil kunnen of wil begrijpen of beter wil worden in iets, dan is het voor mij zeer evident om daar een cursus rond te volgen. Of er een boek rond te lezen. Dat spreekt voor zich. Misschien weet je niet meteen waar te beginnen met die online cursussen, dus hier een paar sites die ik je zeker kan aanraden als je de creatieve toer wil opgaan.

 • Skillshare
  Skillshare is heel interessant omdat de site heel wat cursussen rond heel verschillende onderwerpen aanbiedt. Dat gaat dan van grafische zaken tot business gerelateerde zaken tot god weet wat. Zeer uiteenlopend. Ze werken tegenwoordig met een soort van maandabonnement. Voor $10 krijg je een maand lang toegang tot al hun cursussen. De moeite om eens door te snuffelen. Ik volgde hier onder andere al een cursus rond character design en moderne kalligrafie.
 • CreativeLive
  Het concept van CreativeLive is een beetje apart. Je kan de cursus gratis volgen op de moment dat die gegeven wordt (vaak ‘s nachts helaas). Dan maak je deel uit van het online publiek en kan je via de chatroom vragen stellen en opmerkingen geven. De chatroom wordt in het oog gehouden door een aantal mensen die de vragen en opmerkingen doorgeven aan de lesgever terwijl die lesgeeft aan een klein, live publiek van een man of tien. Eens een cursus gegeven is, dan kan je die kopen en op je eigen tempo volgen wanneer je maar wil. In hun aanbod zitten cursussen zoals “Fast start your sewing business”, maar ook veel fotografie cursussen en aanverwanten. De prijzen van de cursussen variëren als je ze niet live volgt. Sommige zijn $20 anderen kosten bijna $100. Ik heb één cursus live gevolgd op deze site en ik moet wel zeggen dat het niveau en de productiekwaliteit van deze cursussen heel hoog liggen.
 • CreativeBug
  Creativebug is ook heel leuk, maar dat is eerder gericht op nieuwe creative dingen leren. Hun slogan is “What will you learn today?”. Ze bieden cursussen aan rond breien, haken, naaien en andere soorten handwerk. Ze hebben een aantal gratis cursussen om uit te proberen en eens je die beu bent kan je kiezen voor een maandabonnement dat $9.95 kost. Deze site is vooral tof als je nieuwe technieken wil leren of heel voorzichtig een nieuwe hobby wil uitproberen, maar er geen boeken of andere naslagwerken rond wil kopen.
 • Google is uw vriend
  Natuurlijk kan het zijn dat je iets heel specifieks zoekt zoals ik dat deed vorig jaar met Surface Pattern Design. Misschien wil je patronen leren tekenen voor uw trouwe viervoeter, misschien wil je orchideeën leren kweken, misschien wil je leren vliegvissen,… Dan is het uiteraard een kwestie van Google er even bij te nemen en te zoeken. Zo kwam ik uit bij de twee cursussen die ik vorig jaar volgde. Anders had ik die zelf ook nooit gevonden, vermoed ik.

Het leuke aan veel van die online cursussen is dat je het vaak op je eigen tempo kan doen. Je moet niet iedere woensdagavond tussen 20u en 22u ergens op een bankje gaan zitten om deel te nemen. Je kan even goed op zondagochtend om 6u naar een cursusvideo kijken of om halfdrie ‘s nachts als je meer een nachtuil bent. Je kan leren op je eigen tempo en uit de cursussen halen wat jij zelf nodig hebt. Heel vaak is er ook een community gekoppeld aan zo’n cursus, waardoor je mensen van over heel de wereld leert kennen die dezelfde passies delen als jij en daarom dus dezelfde cursus volgen als jij.

Heb jij nog interessante adresjes voor online cursussen? Of hou je het toch liever bij workshops “in real life”?

You Might Also Like

 • meisje van Nummer44

  Een supertip 🙂
  Ik heb direct doorgeklikt op CreativeBug en kwam al snel uit bij Basic Line Drawing.
  Een techniek waarvan ik niet dacht dat ik het zelf kon leren… En nu ontdek ik dat je hier een online cursus van kan volgen, voor beginners. Happy!

 • Le petit requin

  Ik ben zo een van die mensen die zich heeft voorgenomen om een cursus te volgen 😉 Net zoals jij ben ik ook een grote aanhanger van levenslang leren!
  Tot nu deed ik enkel cursussen in real life (taalcursussen, vorig jaar nog een cursus steenkappen e.d.), maar vorige week ben ik voor het eerst begonnen met een online cursus. Enige nadeel: nog méér interessante dingen, dus keuzestress. Nu ja, ‘t is maar wat je een nadeel noemt natuurlijk 🙂

  Jouw links kende ik nog niet (op Skillshare na, maar dat was ook via jou), dus die ga ik zeker eens bekijken. Zelf zoek ik tegenwoordig op volgende sites, die minder gericht zijn op creatieve cursussen, maar cursussen aanbieden van universiteiten rond taal, wetenschappen, recht…:
  – Open Online Education (www.ooed.org)
  – Coursera (www.coursera.org)
  – Open2Study (www.open2study.com)

  Bij die laatste volg ik nu een fotografiecursus; bij de andere twee ga ik normaalgezien een cursus volgen rond respectievelijk architect Frank Llyod Wright en Roman Architecture.

 • Hanne

  Dankjewel voor al je links, Kathleen.
  Ik ben zelf enthousiast over creativebug, ik heb daar de reeks rond ‘creative business” gevolgd (ik dacht dat jij die ook had gevolgd?)
  Ik merk dat ik veel meer geneigd ben om online cursussen te volgen dan om effectief ergesn naartoe te gaan. Enerzijds het feit dat ik meestal werk op de momenten dat ‘fysieke’ cursussen gegeven worden, anderzijds het feit dat veel online cursussen net iets goedkoper zijn (of is dat in mijn hoofd zo?)

 • Veerlez

  Oeehw ik zat er net aan te denken om wat cursussen te gaan volgen zodat ik mezelf blijf ontwikkelen terwijl ik nu blijf hangen bij mijn bijbaantje. Heel goed idee, wellicht dat een maand abonnement een stok achter de deur gaat zijn 😉 Ik ga deze post even bookmarken!

 • Miss Paperfection

  Leuke tips! Onder het motto je bent nooit te oud om te leren ga ik zeker een paar cursussen opzoeken. Ik zou graag een fotografiecursus volgen, maar de cursussen zijn meestal volzet, dus mss is een onlinecursus De oplossing.

 • Karlijn

  O wat een goede tips. Ik had al eens gehoord van Skillshare maar heb er nooit naar gekeken. Toch maar eens doen dan. X

 • Iris

  Ja, een van mijn goede voornemens is inderdaad “bijscholing”… En dat weet jij want ik heb jou om raad gevraagd 😉 omdat ik niet op tijd in mijn bed geraak, heeft creativelive al enkele bezoeken van mij gehad

 • Pin It on Pinterest