Uncategorized

Allerliefste NMBS

Stiekem had ik gehoopt dat je aan het begin van de nieuwe jaar goede voornemens had gemaakt net zoals een hele hoop anderen. Na zo’n dramatisch einde van het vorige jaar kon je bijna niet anders dan even stil te staan bij je daden en je te herpakken. Die wekelijkse stakingen brachten mijn ochtendroutine danig in de war, liefste NMBS. Dus ik hoopte met heel mijn hart dat het beter zou worden, maar helaas.

Kijk, ik ben een grote fan van treinen. Misschien komt dat omdat ik zelf geen rijbewijs heb en de trein mij een vals gevoel van vrijheid geeft. Wie weet. Of misschien komt het gewoon omdat ik zorgeloos kan lezen terwijl ik van punt A naar punt B ga. Of misschien komt het door dat heerlijk kedeng kedeng ritme. Plus treinen, die zijn best ok voor het milieu heb ik mij laten wijsmaken. Echt. Reizen met de trein, ik ben fan.

En om eerlijk te zijn vond ik het helemaal niet erg dat je eind vorig jaar heel de dienstregeling over hoop gooide. Ik sta nu een halfuur vroeger op, maar voor mij maakt dat niet veel uit. Ik ben een ochtendmens. Mijn lichaam heeft zich intussen helemaal aangepast aan deze wijziging. Het voordeel van de trein vroeger te nemen is ook dat ik vroeger thuis zou zijn. Om vijf uur al. Stel je voor! Dat is een uur vroeger als daarvoor. Dat was mooi meegenomen. Dus nee, ik ben niet een van die mensen die steen en been klaagt over de nieuwe dienstregeling.

Maar ik wil het toch even over één klein puntje hebben. Laat ik daarvoor even terug komen op die goede voornemens. Ik had gehoopt dat jullie wat minder vertragingen zouden hebben, hoewel ik intussen perfect heb leren leven met vertragingen van vijf, tien minuten en zelfs een kwartier. Dat geeft mij meer leestijd en meer leestijd is altijd welkom. Waar ik het echter nog steeds heel moeilijk mee heb zijn afgeschafte treinen. De afgelopen twee dagen heb ik maar liefst drie afgeschafte treinen gehad en dat is gewoon op mijn pendelroute van en naar het werk. Ik moest zelfs een keer de bus nemen omdat twee treinen na elkaar werden afgeschaft. Dat, mijn allerliefste NMBS, is werkelijk onaanvaardbaar. Daar kan ik helaas niet mee leven.

Moest ik nu voor iedere afgeschafte trein die ik eigenlijk zou willen nemen een sorry-pass krijgen, je weet wel, die pass die je een paar jaar geleden introduceerde na een vierentwintiguur staking (waar waren die passen trouwens eind vorig jaar?), dan zou ik perfect met al deze drama’s kunnen leven. Ik snap dat er moet bespaart worden en dat die sorry-passen misschien niet meer zo evident zijn om zomaar uit te delen. Dat snap ik. Maar drie treinen die afgeschaft werden op twee dagen tijdens de tweede werkweek van het jaar? Dat maakt mij niet bepaald goed gezind. Alles behalve zelfs. Een welgemeende “sorry” al dan niet in de vorm van een sorry-pass zou niet mis staan.

Ik weet dat je je best doet. Echt waar. Ik besef dat. Het leven is niet makkelijk vooral niet als de leveranciers van je treinstellen er zelfs niet voor kunnen zorgen dat de deuren zich goed sluiten. Want ja, mijn trein werd daarnet afgeschaft wegens een deur die niet wilde sluiten. En ik begrijp dat je je weg zoekt in het leven, net als iedereen. We moeten allemaal besparen en we moeten allemaal ons best doen. En nee, goede voornemens zijn niet evident. Ik weet dat ik op het einde van het jaar net als vele anderen waarschijnlijk nog steeds hetzelfde cijfer zal zien op de weegschaal. Zo gaat dat met goede voornemens.

Maar, allerliefste NMBS, ik hoop uit het allerdiepste van mijn hart dat jij je goede voornemens dit jaar serieus zal nemen en ze allemaal zal verwezenlijken, want ik zie het momenteel nog even niet zitten om met mijn stalen ros iedere dag 36km te doen. Vooral niet in de smeltende sneeuw die ze volgende week voorspellen. Daar ben ik mentaal gewoon niet klaar voor. Zullen we dus afspreken dat je toch nog wat meer je best probeert te doen de komende tijd en afgeschafte treinen probeert te vermijden? Alsjeblieft?

Dank bij voorbaat,
Uw trouwste pendelaar

You Might Also Like

 • Hanne

  ha! herkenbaar.
  Ik heb gisteren 90 minuten staan bevriezen op een perron zonder enige vorm van communicatie over waar mijn trein was (GEEN) behalve een aankondiging van spoorverandering.
  Het was zo’n station zonder wachtruimte met een bank (je kon kiezen: bank of dak) ‘t was aan het regenen en aan het waaien.
  Uiteindelijk heb ik een bus genomen naar een ander station en van daaruit de trein. Supertof.
  Ik help je hopen dat die voornemens er ooit van komen. Of dat ze op z’n minst vertellen waar je trein is!

 • Literasa

  Heb ook nog zo’n huilverhaal, net voor de kerstvakantie meegemaakt. Toen riepen ze af dat er vervangbussen klaar stonden voor het station, maar ik heb nooit een bus gezien…

 • Miss Paperfection

  Tja, het blijft een oud zeer die vertragingen. Van afgeschafte treinen ben ik voorlopig nog gespaard gebleven. Hout vasthouden want ik neem zelf ook vaak de trein. De slogan de trein is altijd een beetje reizen mogen ze ‘dringend’ veranderen in de trein is altijd een beetje wachten…

 • Ivy

  Vorige week donderdag had ik ook een uur vertraging. Maar ik vul al sinds ik naar Brussel pendel, braaf mijn formulier voor compensatie in. En dat levert me toch elk half jaar ongeveer €50 op, waarmee ik dan regelmatig een railpass koop. Een kleine pleister op de wonde…

 • noddyenlarabella

  We doen ons best 😉

 • gerhilde maakt

  Ik had ook twee afgeschafte treinen binnen de week. Heb nu beslist dat formulier voor compensatie in te beginnen vullen. En bij mij zorgt de nieuwe dienstregeling ervoor dat ik iedere dag een halfuur later thuis ben, of ik moet twee minuten te vroeg op mijn werk vertrekken (terwijl ik vaak al te laat ben door de trein ‘s morgens) en mij kapot fietsen naar het station. Je ziet, de NMBS, het weekt wat los. 😉

 • Sandra

  Frustrerend. Ik kan er gelukkig niet van mee spreken. Ik lees in mijn auto wachtend op mijn kinderen die dan bijvoorbeeld bij de tandarts binnen zitten.
  Ik wou je even vertellen Kathleen dat ik opnieuw een boek uitlas :-). Puntje 13 kan doorgestreept worden.
  Fijn weekend

  Sandra

 • Charlotte

  Zò herkenbaar!
  Hier geen fan van de nieuwe treinregeling: Vroeger vertrekken en later aankomen. Zowel ‘s morgens als ‘s avonds. En dat is dan zonder de obligate vertragingen gerekend. Dus neen, geen fan.

 • Rien de Rien

  Herkenbaar verhaal 🙂 Ik schreef er ook al een postje over:
  https://rienderien12.wordpress.com/2015/01/05/de-nieuwe-regeling-van-de-nmbs-ontspoord/

  Ik zie trouwens dat je bij Statik werkt? Bart Houben is mijn neef. Iets met klein en de wereld 🙂

 • MetalArend

  Die trouwste pendelaar is er zo van onder de indruk, dat ze zelfs al zware dt fouten schrijft… Maar ik snap het volledig.

 • Mona

  Ik woon in Wetteren en vorig jaar met de treinramp heb ik drie maanden de trein niet kunnen nemen. Mijn drie maanden abonnement werd niet vergoed, er was nauwelijks een alternatief (om de twee uur een bus voor 59 plaatsen, die al vol zat in Dendermonde of Gent en dan mocht je er niet op). Ik heb toen ook geen sorry-pas gekregen. Besparingen zeker?

 • Pin It on Pinterest