Gelezen

The Enchanted

The Enchanted - Rene DenfeldIk ben nog een beetje een inhaalbeweging aan het doen met boekrecensies. The Enchanted van Rene Denfeld was een boek dat ik eind vorig jaar nog las. Ik zag het boek hier en daar passeren en vaak hoorde ik dan de woorden “doodstraf” en “magisch realisme” voorbij komen. Ik begreep niet goed hoe je die twee zou kunnen combineren, dus ik wilde dat wel eens verder bestuderen.

The Enchanted is een oude, afgeleefde gevangenis ergens in de Verenigde Staten. In die gevangenis verblijven zowel de terdoodveroordeelden als de gewone gevangenisbewoners. Eén van die terdoodveroordeelden, ziet meer, hoort meer en ervaart meer in die betoverde plek dan eender wie. Hij weet meer over de bewoners, maar ook de bezoekers zoals The Lady die probeert terdoodveroordeelden vrij te krijgen en de priester die de mannen op Death Row begeleidt tijdens hun laatste dagen.

Ik was behoorlijk onder de indruk van dit boek. Sowieso gaat het algemeen gezien niet over een eenvoudig onderwerp (de doodstraf), maar daar komen nog eens tal van andere zware onderwerpen bij: kindermishandeling, verkrachting, corruptie, psychische stoornissen,… Ongeveer alles wat aan de basis van criminaliteit ligt. Het is een behoorlijk grauw en duister boek. Toch zit er dankzij de alwetende verteller, die ene terdoodveroordeelde die altijd met zijn neus in de boeken zit en een beetje anders is dan alle anderen, een soort van magie in de manier waarop het verhaal verteld wordt. De manier waarop het boek is geschreven en het taalgebruik heeft zelfs iets poëtisch.

De korte inhoud van dit boek zegt eigenlijk absoluut niets en eigenlijk is er ook niet echt een plot aan dit boek, maar dit boek heeft ook niet echt een plot nodig. Je ziet een aantal momentopnames uit de levens van de personages. Daardoor krijg je nooit echt een band met één specifiek personage. Ze duiken even op en dan zijn ze weer weg. Je krijgt niet alle informatie waardoor je je niet helemaal een beeld kan vormen van wie ze zijn en wat hen drijft. Dat is ergens wel jammer, maar tegelijk stoort het niet, vreemd genoeg.

Als ik het nawoord goed heb gelezen, heeft Rene Denfeld heel wat ervaring met terdoodveroordeelden. Ze is een death penalty investigator, net zoals het personage The Lady. Dit geeft het boek alleen maar meer draagkracht en maakt het nog indrukwekkender.

The Enchanted werd in het Nederlands uitgegeven door Uitverij Lannoo onder de titel De Betoverden. Het is verkrijgbaar in de betere boekhandel of online als e-boek.

You Might Also Like

 • Maai

  Hm, klinkt wel interressant. Zou je het wel aanraden?

 • Karlijn

  Wat interessant. Ik kende dit boek nog niet. Het klinkt wel als zware kost, maar ook als indrukwekkend. Toch eens kijken of ik hem in de bieb kan vinden.

 • Hanneke

  Klinkt interessant!

 • Katrien

  Ik vond dit een geweldig boek. Deed me denken aan De stad der blinden (Saramago) en Het land 32 (Heerma van Voss).

 • Pin It on Pinterest