Gelezen

Nog een paar graphic novels

Vorig jaar vond ik mijn oude liefde voor het beeldverhaal terug. Wie mij volgt op Goodreads zag de ene na de andere strip of graphic novel passeren. Ik kreeg er maar niet genoeg van. De trend blijft zich verder zetten dit jaar. De afgelopen maand alleen al verslond ik vijf beeldverhalen. Oeps.

Maus
Deze graphic novel werd me van alle kanten aangeraden. De auteur vertelt het verhaal van zijn Joodse vader tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze graphic novel zijn de muizen de Joden en de katten de Nazi’s. Het verhaal wisselt tussen het “nu” waarin Art zijn vader worstelt met ouder worden en allerhande ouderdomskwaaltjes. Het “nu” wordt afgewisseld met stukken het verleden. Soms lopen de kadertjes van het “nu” en het verleden gewoon door elkaar.

Ik was serieus onder de indruk van dit verhaal. Tegelijk stond ik ontzettend te kijken van de vindingrijkheid van meneer Spiegelman. Moest hij niet zo creatief, intelligent en koppig zijn geweest, had hij de oorlog en de kampen waarschijnlijk nooit overleefd. Maar diezelfde creativiteit, intelligentie en vooral de koppigheid maakten hem tijdens zijn oude dag niet meteen de meest aangename mens, vermoed ik. De verhalen van overlevers van concentratiekampen bezorgen mij nog steeds kiekevlees. Dat zoiets ooit is kunnen gebeuren, is onvoorstelbaar gewoon. Ik denk dat het vertellen van zo’n verhaal in de vorm van een strip zulke getuigenissen misschien toegankelijker maakt voor sommige mensen.

Seconds
Seconds stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het is een graphic novel die nog niet zo heel lang geleden verscheen. Ik zag het hier en daarop Booktube verschijnen. De tekenstijl sprak me aan en wat ik opving over het verhaal vond ik ook helemaal geweldig.

Ik heb moeten lachen toen ik zag dat het hoofdpersonage negenentwintig is. Tegenwoordig lees ik voornamelijk over minderjarige personages. Ofwel over leeftijdsloze personage. Dat Katie exact even oud is als mij, vond ik op zich al grappig. Maar toen het duidelijk werd met wat zij allemaal worstelde, moest ik toch even slikken, want ja, dat is het leven zo’n beetje als negenentwintig-jarige. Alleen heeft zij natuurlijk die magische “laten we even de tijd terug draaien”-paddenstoelen. Die heb ik helaas niet. Langs de andere kant, misschien maar goed dat ik die niet heb, want het zou soms nog een grotere soep zijn dan het nu al is.

Walking Dead
Om de paar weken trek ik naar de plaatselijke bibliotheek voor de volgende twee boeken in deze reeks. Ik ben zo blij dat de bib deze boeken heeft, want ze zouden me anders een flink fortuin kosten. In de winkel kosten ze €19,95 per boek. Intussen zit ik aan boek zestien. Dus ja… Klein fortuin uitgespaard door naar de bib te gaan.

In deze reeks volg je een aantal overlevers tijdens een zombie-apocalyps, net zoals de gelijknamige reeks die gebaseerd is op deze graphic novels. Je volgt hun dagelijkse beslommeringen, leert over de onderlinge relaties, je ontdekt hoe ze overleven en dat die dwalende ondoden misschien niet het grootste gevaar zijn in hun nieuwe wereld.

Zelf vond ik de eerste tien boeken helemaal geweldig. Het verhaal was goed, de personages waren af en er was sprake van een serieuze spanningsboog. Amaai nog niet. Maar na dat tiende boek ging het precies een beetje berg afwaarts met de reeks. Er waren nog een paar boeken en een paar momenten die me echt op het puntje van mijn stoel deden zitten, maar het was niet meer hetzelfde niveau van daarvoor, helaas. Uiteraard blijf ik verder lezen, want ik wil wel weten hoe het afloopt. Ik ben nog even zoet, want blijkbaar zitten ze al aan boek 23.

Op zoek naar nog meer graphic novel inspiratie? Vorig jaar in juli schreef ik nog een blogbericht met enkele van mijn favoriete beeldverhalen. Ook de moeite om eens te bekijken.

You Might Also Like

 • Le petit requin

  Ik heb Maus en Seconds meteen aan mijn leeslijstje toegevoegd, merci! 🙂
  Van The walking dead las ik de eerste drie boeken eigenlijk eerder toevallig, want we hadden ze gekocht als cadeau voor iemand. Hoewel de tv-serie mij absoluut niet aanspreekt, begon ik toch in het eerste boek te bladeren en plots moest ik mij haasten om ze uitgelezen te krijgen voor we ze weer moesten afgeven 😉 Misschien toch maar eens in de bib gaan kijken voor de rest (of op zijn minst tot nr. 10).

 • Karlijn

  Maus heb ik vorig jaar gelezen door jouw tip en het heeft me meteen in de wereld van de graphic novels gezet. Er zijn al vele andere gevolgd. Seconds staat nu ook op mijn lijstje. Ik vond ‘toen David zijn stem verloor’ ook erg mooi.

 • Veerlez

  Oeehw ik was al aan het nadenken welke ik zou gaan lezen voor de challenge, maar nu heb ik wat inspiratie 🙂 yay!

 • Loesje Zaakjes

  Maus komt me bekend voor, maar de cover sprak me nooit aan maar dankzij jou omschrijving lijkt het me toch wel interessant om eens te lezen!

 • meisje van Nummer44

  Ik wil al een hele tijd eens een graphic novel lezen, maar ik wist nooit goed waar te beginnen. Ik dacht dat het merendeel sci-fi was of fantasy … waar ik niet zo’n grote fan van ben. Fout gedacht dus.

  Mouse spreekt me enorm aan. En, ze hebben hem bij de bib (heb ik gezien in de online catalogus), dus deze komt op m’n te lezen-lijstje!

 • Sandra

  Dankje voor deze tips want zo een boek heb ik nog nooit gelezen. Wel strips natuurlijk zoals Thorgal en Games of Thrones.
  Ik las eergisteren alweer een boek om te schrappen van de Book Challenge. Namelijk een boek uit mijn geboortejaar. Dankzij jou heb ik de smaak weer goed te pakken en ik heb nog nooit zo gevarieerd gelezen.

 • Sandra

  Ik ben op zoek gegaan naar je boeken, maar kan ze niet zo meteen vinden. Maus wel, maar Seconds, Walking Dead en Saga niet. Enig idee op welke manier ik ze ergens zou kunnen kopen. Ik zoek nog even verder tweedehands.

  Fijn weekend, Sandra

 • Eline

  Maus staat ook al lang op mijn te-lezen lijst, maar ‘t is er nog altijd niet van gekomen. The Walking Dead ben ik ooit begonnen, maar ik denk niet dat ik verder geraakt ben dan boek 4, hoewel ik ze wel kon smaken. Misschien moet ik toch eens naar de bib gaan hier.

  Seconds heb ik voor mijn verjaardag gekregen van het Vriendje en ik vond hem ook erg leuk! Diep genoeg en door de vrolijke tekenstijl helemaal niet zwaar. Ik ben nieuwsgierig naar de Scott Pilgrim boeken nu. ‘k Heb ook de 1e van Locke & Key voor mijn verjaardag gekregen en ik ga moeten sparen om al de rest te kunnen lezen, want die eerste was echt wel spannend! (en constant allemaal uitgeleend uit de Gentse Bib).

 • Peter

  Toevallig ben ik Maus ook aan het lezen, ergens verzeild tussen boek 1 en 2. Vreemde ervaring, zo’n stripverhaal over de Holocaust, vol met symbolen en achterliggende verhalen, gevolgen, moeilijkheden in relaties en familie…

 • Pin It on Pinterest