Gelezen

Schrijven kreng!

Schrijven kreng!Ooit schrijf ik een boek. Dat zinnetje verschijnt hier regelmatig op mijn blog. Keyword: ooit. Het moet absoluut niet morgen voor mij. Tot dan lees ik ieder jaar een boek rond schrijven. Zo las ik al Bird by Bird van Anne Lamott en On Writing van Stephen King. Dit jaar was het de beurt aan Schrijven Kreng van Lisette Jonkman, want een boek met zo’n titel, dat kan toch alleen maar geweldig zijn, toch?

Daar waar Bird by Bird en On writing allebei ergens tussen memoire en schrijfboek zitten, is dit een full on schrijf boek. Natuurlijk komen er wel anekdotes aan het bod uit het leven van Lisette, maar het is geen terugblik op haar leven. Dat op zich vond ik wel fijn. Niet dat die andere twee boeken slecht waren, integendeel zelfs, maar dit was nu net hetgeen ik nodig had. Praktische en duidelijke tips. Hoe bouw je een interessante dialoog op? Waarom is het ene personage geloofwaardig en het andere niet? Hoe creëer je spanning zodat de lezer je boek niet opzij kan leggen en gewoon moet verder lezen?

Daarnaast gaat ze ook verder in op onderwerpen die onrechtstreeks met schrijven te maken hebben. Zo heeft ze het onder andere over hoeveel geld een schrijver verdient met een boek (antwoord: niet veel), hoe je best kan omgaan met negatieve recensies en de meest irritante vragen die mensen je beginnen stellen als ze weten dat je een schrijver bent. Sommige van die onderwerpen zijn niet meteen aan de orde als je gewoon even een verhaal wil schrijven, maar het is interessant om te weten.

Het is eigenlijk zotjes hoeveel ik luidop heb gelachen of zelfs maar gewoon heb gegiecheld met dit boek. Serieus. Lachen, gieren, brullen en dat met een non-fictie over schrijven. Stel je voor! Maar het kan dus blijkbaar. Lisette heeft een geweldig gevoel voor humor en dat maakt dit boek rond schrijven lekker down to earth. Zelf had ik nog nooit een boek van haar gelezen, maar ik denk dat ik daar binnenkort maar eens werk van ga maken. Als een schrijver je al kan doen lachen met een non-fictie boek, wat geeft dat dan wel niet met een fictie boek waarin nog zoveel meer mogelijk is?

Het richt zich vooral op het schrijven van chicklit en romantische verhalen, maar eigenlijk zit er genoeg algemene informatie in rond het opbouwen van personages en het uitwerken van een plot dat het voor iedereen met schrijfkriebels wel een aanrader is. Ik ga dit boek nog regelmatig vastnemen en nog eens doorbladeren, dat weet ik nu al.

Schrijven Kreng! werd uitgegeven door Luitingh-Sijthoff en is voor een luttele €15 verkrijgbaar bij de betere boekhandel of je kan het online bestellen. Als je het online bestelt en je gaat het dan afhalen bij de boekhandel om de hoek, bereid je dan voor op heel wat vragen. Been there, done that.

You Might Also Like

  • Maai

    Die staat nog hoog op mijn lijstje. Want ook ik schrijf OOIT een boek 😉

  • Sandra

    Ik niet! Hoewel mijn mama me ooit zei dat ik ooit moest gaan schrijven want dat ze mijn verhalen gelezen had en ik talent had is het er nooit van gekomen. Maar spijt heb ik daar niet van. Ik schrijf en niets anders is voor mij meer belangrijk.

  • Veerlez

    Het klinkt als wel een leuk en interessant boek, ik heb net 2 boeken van Lisette Jonkman gelezen, dus deze ga ik binnenkort ook wel lenen bij de bieb 🙂

  • Pin It on Pinterest