Gebeurd

Shortcuts en lifehacks: Verbeelding style

Ik krijg de vraag hoe ik alles gedaan krijg verbazend vaak. Eigenlijk vind ik het altijd raar als mensen dat aan mij vragen, want ik weet niet hoe ik alles gedaan krijg. Ik doe ook maar wat. Eén van mijn standaard antwoorden is: “Ik heb geen kinderen”. Die schijnen nogal wat tijd op te slorpen, dus ja.

Maar ik heb ook een paar andere shortcuts, trucs en lifehacks om dingen sneller en efficiënter aan te pakken. Jawel. Ik ben dan wel een van de grootste chaoten die rondloopt op deze aardkloot, maar ik heb wel systemen. Het zijn systemen die werken voor mij, maar misschien zit er ook wat tussen voor jullie.

 • Maak een weekmenu. Serieus. Eén keer in de week boodschappen doen en voor de rest niet proberen af te wijken van dat menu. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar het lijkt ons toch vrij goed te lukken.
 • Kook dubbel. Ik weet niet of deze tip werkt voor gezinnen met kinderen, maar het werkt voor ons als koppel. Heel veel recepten zijn voor vier personen, dus maken wij die recepten ook voor vier personen. Het is altijd een gedoe om hoeveelheden te verdelen. Dus sja. De overschot gaat in een potje en eten we de volgende dag op. Twee keer hetzelfde eten na elkaar is blijkbaar “saai” volgens sommige mensen, maar bon, laat die mensen maar iedere avond koken terwijl ik een uur extra heb om te doen wat ik wil omdat ik al niet meer moet denken aan koken.
 • Eet af en toe een keer voor de televisie. Ge moogt dat van mij. Vroeger toen ik klein was, was eten voor de televisie absoluut not done. Tegenwoordig eten Het Vriendje en ik regelmatig terwijl we een serieke kijken, kwestie van toch iets te doen met dat Netflix abonnement.
 • Jumpstart kokend water. Het is een trucje dat we leerden uit de 30 en 15 minuten kookboeken van Jamie Oliver. Je zet een pot op het vuur met een dikke centimeter of twee water in en tegelijk laat je een flinke hoeveelheid water koken in de waterkoker. Tegen dat het water in de pot aan het pruttelen is, is het water in de waterkoker ook meestal klaar. Voeg voorzichtig het water uit de waterkoker bij het water in de pot (let op: giet in het midden van de pot anders gaat het nogal spetteren) en klaar. Je kan meteen pasta, rijst, noodles of whatever toevoegen aan het kokend water. Bij ons is dit trucje keihard nodig omdat het eeuwen lijkt te duren voor een volle pot water lijkt te koken op ons fornuis ook al koken we met gas. Of misschien zijn we gewoon ongeduldige mensen. Dat is natuurlijk ook een optie.
 • Je moet niet in je zetel zitten om te lezen. Dat heb ik al een keertje eerder gezegd. Je moet zelfs niet thuis te zijn om te lezen. Zorg dat je altijd een boek bij hebt en lees wanneer je kan. Hier en daar een pagina en je bent al snel halverwege je boek.
 • Niemand zal ooit uitgeroepen worden tot Miss Stofzuigen 2015 of de Huishoudprinses Lifetime Award krijgen. Believe you me. Uw huishouden mag gerust af en toe genegeerd worden. Ik doe dat met veel plezier. Ik zou maar al te graag een poetshulp nemen zodat ons huis wat minder chaos zou zijn, maar helaas past dat niet in het financiële plaatje. Dus leef ik met de rommel, maar ik heb wel genoeg tijd om andere dingen te doen en dat doe ik véél liever dan tijd en energie steken in een huishouden dat een week later toch weel rommelig is. Best. Shortcut. Ever. Punt.
 • YNAB. Volgens mij heb ik het al honderdduizend keer gezegd, maar YNAB (You Need a Budget) is een godsgeschenk als het aankomt op het bijhouden van financiën. Ik had al gehoord dat je rustiger wordt door het gebruik van YNAB. Dat je minder hysterische momenten hebt met geld. Toch als je het systeem volgt, natuurlijk. En dat is ook zo. Onlangs vroeg ik me in stilte af wanneer ik voor de laatste keer echt had gepaniekeerd wegens een onverwachte rekening. Ik kon het me zelfs niet meer herinneren. Dat alleen al, die gezondere relatie met geld, dat alleen al maakte het die YNAB waard.
 • Een papieren agenda. Je kan tegenwoordig op allerhande manieren je afspraken bij houden met dank aan Google Calendar en aanverwanten, maar bij mij werkt dat niet. Dus heb ik een Filofax en die ligt constant open op mijn bureau. Ik probeer die ook iedere week te decoreren, maar dat lukt niet altijd. Door dat decoreren ben ik bezig met mijn planning en weet ik waarmee ik moet rekening houden die week of maand. Dat is echt lifehacken op z’n best. Iets gebruiken dat je graag doet (stickertjes! creatief zijn!) om zo iets te doen wat je niet graag doet of niet goed kan (plannen). Ik vermoed dat het niet voor iedereen werkt, maar voor mij is dat de ideale agenda en de ideale manier van er mee om te gaan.

Voila. Ik ga het daarbij houden. Als jullie zelf nog tips en shortcuts hebben die jullie willen delen met mij, zaken die ik echt eens moet uitproberen, laat ze gerust achter in de reacties!

You Might Also Like

 • Sandra

  Geniet vooral nog heel erg veel van dat voor de TV eten :-).
  Toen ik nog geen kinderen had heb ik dat ook vaak gedaan ;-). Met een kind erbij is dat gedaan.

  Bij ons doet de man dat nog weleens als hij zeer laat thuis komt en de kinderen al te bed liggen.
  Stiekem wil ik dat nog, maar ik zie ons al spaghetti eten voor de Tv. Dat is gewoon nog veel meer opkuiswerk. De tafel is overzichtelijk.

  En dat van die award. Groot gelijk heb je !!

  En ik ben nu werkelijk aan de reeks van The Walking dead begonnen in het Engels en ik vind het geweldig.

 • Creastine

  Wat een leuke life hacks, en I love de agenda! Heb je die zelf ontworpen? Dat zou ik anders ook heel graag doen! Misschien kan je eens vertellen hoe je die zelf kan samenstellen 😉 Een idee voor een blogspot 🙂

 • Sandra Jacobs

  Leuke tips! Vroeger at ik ook al eens voor de TV maar tegenwoordig zet ik me ouderwets terug aan tafel. Een kwestie van iets meer te genieten van het eten.

 • miss pixie

  Amai, ik had just dezelfde post kunnen schrijven 😉
  Wij zijn hier ook met zijn tweetjes en koken vaak dubbel, en dat wordt dan soms ook voor de tv opgegeten terwijl we Netflixen 😉
  En lang leve Jamie’s 15/30 minute meals! Diene waterkoker-truc gebruiken wij ook steeds, jij bent niet de enige bij wie het een eeuw lijkt te duren voor een pot water kookt 😉

 • liese

  Als je ooit investeert in een verbouwing of dergelijke: inductiekookplaten hebben hetzelfde effect als een waterkoker als het op een grote pot water koken aankomt 🙂
  Ik eet voor de televisie als ik alleen thuis ben, het überzaligste van alles vind ik!

 • Mijn shortcuts | gerhilde maakt

  […] Leve de waterkoker! Omdat we de rijstkoker nu niet kunnen gebruiken, pas ik al even de truc toe die Kathleen ook gaf: zet een centimeter of twee water in je kookpot op het vuur en giet de rest van het water […]

 • Kelly

  Weekmenu, dubbel koken, voor de televisie eten, waterkoker, kunnen leven in rommel: allemaal check! Een diepvriezer, dat zou mij ook helpen in weken met een of meer activiteiten na het werk, maar goed, dat moet ik nog even missen. Net als mijn wasmachine, waarvoor geen plaats is op het appartement, waardoor wij tegenwoordig altijd elders de was moeten doen. Aaargh zeg!

 • Mirthe

  In het negeren van mijn huishouden ben ik ook redelijk goed geworden de afgelopen jaren. 😉
  Dubbel koken heb ik ook nog vaak gedaan en ik heb het nooit saai gevonden.

 • Zwartraafje

  Wauw, wat een gelijkenissen. Ik werk al jaren met weekmenu’s. Minder boodschappen, minder tijd verliezen met te bedenken wat je moet klaarmaken, minder geld besteden, … Ik kan er echt alleen maar voordelen bij bedenken. Die truc met het kokend water hanteer ik zelf soms ook (het duurt nu eenmaal erg lang vooraleer zo’n grote pot water aan de kook is), lezen doe ik overal zodra ik er eventjes de tijd voor heb, een huishoudboek hou ik al samen sinds we samenwonen. Blijkbaar is dat heel onhip, maar ik vind het wel heel handig om perfect te weten wat we uitgeven en hoeveel er gespaard kan worden. En ja, ik heb zowel een boeken -als knutselbudget. 🙂 Ook een papieren agenda en blogplanner liggen hier altijd bij de hand. Het enige dat ik nog moet leren is dat van Miss Stofzuigen 2015. Vermits ik niet kan gaan werken heb ik het idee dat ons huis steeds mooi gepoetst moet zijn. Daar kruipt veel tijd in én vaak zie je niet eens het verschil tussen wel/niet opnemen.

 • Le petit requin

  Dubbel koken doe ik ook regelmatig, al komt dat hier vaak neer op vierdubbel koken, omdat mijn vriend op zijn werk warm eet en ik dus enkel voor mijzelf kook. Twee dagen na elkaar hetzelfde eten: geen probleem; vier dagen: laat maar zo 🙂 De diepvries is dan mijn redder in nood: tijdsbesparing op een later tijdstip en variatie.

 • Pin It on Pinterest