Gelezen

Prisoner of night and fog

Prisoner of night and fogPrisoner of night and fog van Anne Blankman lazen we als januari boek voor de Verbeelding Book Club. Normaalgezien is er altijd een poll zodat de leden kunnen stemmen, maar wegens feestdagen in december was die poll er niet van gekomen. Dus koos ik zelf een jeugdboek dat vrij goeie ratings kreeg op Goodreads.

1933. München. Na de dood van haar vader, neemt de nationaal socialistische partij haar moeder, haar broer en Gretchen onder z’n vleugel. Ze gaat regelmatig naar soirées van de partij, leeft volgens de regels van de partij en ze is de favoriet nonkel Dolf (Hitler himself). Maar Gretchen heeft heel veel vragen bij de dood van haar vader. Er is nooit echt duidelijk gezegd wat er nu net gebeurde tijdens de putsch zovele jaren geleden. Ze wil de waarheid te weten komen en tijdens haar eigen onderzoeken leert ze de jonge, Joodse journalist Daniel kennen.

Het fijne aan dit boek is dat Anne Blankman echt haar research goed heeft gedaan. Dat apprecieer ik ten zeerste. Ik ben zelf nooit in München geweest, maar de stad kwam zo tot leven voor mijn ogen. Ook een heel deel van de personages hebben echt bestaan en passen perfect binnen het verhaal. De fictieve personages voelen ook als echte mensen aan misschien net omdat ze meespelen in een verhaal vol mensen die echt hebben bestaan. Het is een goed onderbouwd verhaal.

Alleen is het verhaal dat rondom die waargebeurde feiten wordt geweven nogal voorspelbaar. Meisje ontmoet jongen. Meisje zou niet mogen vallen voor jongen. Meisje valt keihard voor jongen. Meisje haar ogen gaan open voor de werkelijkheid van de situatie. Meisje geraakt een beetje in de problemen. Kort samengevat. Maar al bij al kon het verhaal me net genoeg entertainen. Er zijn stukken die best wel langdradig zijn, maar er zijn evenzeer stukken die ik behoorlijk spannend waren. Mijn dertienjarige ik had waarschijnlijk een pak meer genoten van deze historische jeugdroman dan dat ik nu deed, daar ben ik vrij zeker van.

Prisoner of night and fog is het eerste deel in een trilogie, zo blijkt. Dat wist ik niet op voorhand. Boe. Het eerste deel was aangenaam, maar ik betwijfel eerlijk gezegd of ik het tweede deel ook ga lezen. Ik heb zo al een paar ideeën welke richting dit verhaal gaat uitgaan en als ik het zelf al kan afmaken in mijn hoofd, dan is het de moeite niet om mijn tijd en energie te steken in nog twee boeken.

Prisoner of night and fog werd intussen ook vertaald in het Nederlands en werd uitgegeven bij Uitgeverij Cargo onder de titel Gevangene van de Nacht. Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel of online als e-book.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest