Gelezen

Make it, Blog it, Share it!

Make it, Blog it, Share itVorig jaar in juni kwam Lobke hier even over de vloer omdat ze mij een paar vragen wilde stellen rond bloggen. Ze was namelijk een boek aan het schrijven voor creatieve mensen die hun eerste stappen in de wondere wereld der blogs wilde zetten. Ik kon nog wel wat tips geven, hier en daar. Een paar weken geleden verscheen het boek op de markt en Lobke was zo lief om een exemplaar mijn richting uit te sturen.

De insteek van Make it, Blog it, Share it is een beetje anders dan de andere blogboeken die op de markt zijn. Hun doelpubliek zijn creatieve mensen die hun creaties willen delen met de wereld via een blog bijvoorbeeld iemand die kinderkleedjes maakt, een hobbykok, een fotografe,… Naast de basis “hoe start je een blog” hoofdstukken zijn er dus ook een paar hoofdstukken die zich wat meer richten op de creatievere medemens. Zo is er een hoofdstuk waarin uitgelegd wordt hoe je een goede handleiding schrijft met zeer heldere do’s en don’t’s, staan er verschillende interessante fotografietips in en wordt er ook wat aandacht geschonken aan wat je moet doen als je bijvoorbeeld je zelfgemaakte spulletjes begint te verkopen via je blog. Een dikke plus is dat er ook een heel hoofdstuk is over “blogrecht” oftewel copyright en aanverwanten. Dat is geen evident thema en ik was aangenaam verrast hierdoor.

Daarnaast ben ik helemaal fan van de overzichtelijke layout. De andere twee blogboeken die op de markt zijn hebben ook allebei een toffe layout, maar ze neigen allebei meer naar de doorlopende tekst. Make it, Blog it, Share it is opgebouwd uit hele korte hoofdstukken met korte paragrafen of lijstjes. Daardoor krijg je een duidelijk overzicht. Die korte hoofdstukken worden opgeleukt met heel wat kleurrijke illustraties. Langs de ene kant is dit dus helemaal super, langs de andere kant zijn die korte hoofdstukken met korte paragrafen en lijstjes ergens ook een nadeel. Er wordt nooit echt heel diep ingegaan op een bepaald thema. De basis wordt meegegeven en met die basis kan je al veel doen, dat staat vast. Als je meer wil weten dan enkel de basis, dan ga je jezelf wat verder moeten bijscholen.

Make it, Blog it, Share it is ideaal voor creatieve beginners. Mensen die een vaag idee hebben van wat bloggen is omdat ze misschien wel wat blogs lezen, maar die zelf misschien niet zoveel kaas hebben gegeten van hoe ze aan zoiets moeten beginnen. Het Blogboek van Kelly Deriemaeker is ideaal voor mensen die al wel een keertje hebben geprutst met een blog en die al een idee hebben welke richting ze uit willen, maar die misschien een extra duwtje in de rug nodig hebben om er volledig voor te gaan. How Blogs Work van Stephanie Duval is dan weer voor de ambitieuze blogger die een stapje verder wil gaan met zijn of haar blog en er misschien zelfs een serieuze cent mee wil verdienen. Drie blogboeken, maar ze zijn allemaal behoorlijk anders. Je kan uit ieder boek wel iets opsteken.

Ik heb ze alledrie gelezen, die blogboeken, en ik denk dat dit het beste boek is van de drie voor mensen die graag een blog willen beginnen, maar niet goed weten waar ze moeten starten. Alles wordt er haarfijn en glashelder in uitgelegd. Het is zo’n boek dat ik aan mijn mama zou kunnen geven en zij zou meteen weten hoe ze een blog zou moeten opzetten zodat ze meteen haar breikunsten en moestuinperikelen zou kunnen delen. Ik zie het haar niet meteen doen, maar zeg natuurlijk nooit nooit. 😉

Make it, Blog it, Share it is verkrijgbaar in de betere boekhandel. Daar betaal je €19,95. Heb je een FemmaPas? Dan kan je het boek bestellen via de Femma Boetiek en betaal je slechts €15,95.

You Might Also Like

  • Lobke

    Bedankt voor deze mooie recensie! Mijn Femma-collega’s zullen er blij mee zijn (en ikke ook!)

  • Pin It on Pinterest