Gelezen

Blogtour: Ryder

RyderEn daar is blogtour nummer twee! Deze keer vroeg WPG of ik zin had om Ryder van Nick Pengelley te lezen en er iets rond te schrijven op mijn blog. In eerste instantie wist ik niet of het wel een boek voor mij zou zijn, maar je kan natuurlijk maar proberen.

Aan de vooravond van een belangrijke conferentie waarop de Israëlische en Palestijnse leiders een gezamenlijke verklaring zullen afleggen, wordt Professor Evelyn Montagu vermoord aangetroffen in zijn appartement. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat hij gemarteld werd. Ayesha Ryder wordt door Scotland Yard opgetrommeld om mee te werken aan het onderzoek omdat ze een bron is van kennis rond het Midden Oosten. Als snel ontdekt ze dat er een link is tussen de conferentie en de moord. Montagu was een belangrijk document op het spoor gekomen die een grote invloed zouden kunnen hebben in het Israël-Palestina conflict.

Ik lees zelden tot nooit thrillers, detectives en aanverwanten. Het is gewoon niet zo mijn ding. Op de achterflap van dit boek had ik gelezen dat het te vergelijken was met de Da Vinci Code van Dan Brown en dat boek heb ik ook nooit gelezen. Dus ik wist niet goed waaraan ik mij moest verwachten. Om het kort samen te vatten: een actiefilm in boekvorm, blijkbaar. En dat is alles behalve een slecht ding.

Het boek dat ik voor Ryder las, was ontzettend traag (The First Fifteen Lives of Harry August, recensie volgt nog). Het bleef maar aanslepen en verder kabbelen en er gebeurde vrijwel niets. Ryder was het compleet tegenovergestelde daarvan. Hoewel politiek een hele belangrijke rol speelt in het boek, is het de ene actiescène na de andere. Een paar explosies hier en daar. Een martelscène of twee. Een spannende achtervolging. You name it. Misschien kwam het omdat ik net uit een heel traag boek kwam, maar het snelle ritme van dit boek lag me wel.

Daarnaast was ik ook aangenaam verrast door de hoeveelheid sterke vrouwelijke personages. Ayesha Ryder, het hoofdpersonage, kan duidelijk haar mannetje wel staan (en sprintjes trekken op hakken is blijkbaar ook geen probleem, ik doe het haar niet na). Maar naast Ryder zelf had je nog de baas van de MI5, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, de Britse Premier en uiteraard ook Lady Madrigal Carey, de honderdjarige ex-spionne die nog steeds bijzonder goed bij de pinken was. Iedereen weet intussen wel dat ik een zwak heb voor een sterk vrouwelijk personage en dit boek had er meer dan één. Vrouwen die hun hoofd gebruiken en zich niet zomaar laten doen. Ah. Verademing. Hoera!

Ik heb eigenlijk ontzettend genoten van dit boek, ook al had ik het niet verwacht. De historische inslag, het beetje politiek, de sterke madammen, de actie,… Een hele fijne combinatie. Een actiefilm in boekvorm, zoals ik eerder al vermeldde. Het is natuurlijk wel een kwestie van niet te veel nadenken, niet te veel in twijfel trekken en je laten meeslepen door het ritme van het verhaal, want als je te lang stilstaat bij de onwaarschijnlijkheid van de gebeurtenissen dan doorbreek je zelf de magie van dit boek. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

En stiekem ben ik ook benieuwd naar het tweede Ayesha Ryder boek. Ryder is het eerste deel in een trilogie en op het einde van dit boek wordt al gehint naar het thema van het tweede boek. Als ik het goed heb, gaat ze Indiana Jones achterna in de zoektocht naar de Ark des Verbonds en daar ben ik nu toch ook wel zeer benieuwd naar.

Benieuwd wat de andere deelnemers van de blogtour van dit boek vonden? Neem dan zeker een kijkje op hun blogs!

Ryder is intussen verkrijgbaar in de betere boekhandel en kost €21,99.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest