Gelezen

The First Fifteen Lives of Harry August

The First Fifteen Lives of Harry AugustIk werd door een paar BookTubers hun enthousiasme aangestoken voor The First Fifteen Lives of Harry August van Claire North. Dat gebeurt al een keertje. Er zijn bepaalde BookTubers van wie de smaak heel hard overeenkomt met mijn eigen boekensmaak en als ik één van hen dan wild enthousiast zie worden over een boek, dan vermoed ik dat ik dat boek zelf ook wel zal weten te pruimen. Soms is dat het geval, andere keren is dat alles behalve het geval.

Harry wordt geboren op een koude dag ergens in een treinstation. Hij is de bastaardzoon van een rijke Engelse edelman. Die zijn familie zorgt er voor dat Harry terecht komt bij de familie August. Hij leidt een normaal leven, maar als hij na dat eerste leven opnieuw geboren wordt op dezelfde koude dag ergens in een treinstation, blijkt hij anders te zijn dan normale mensen. Hij is een kalachakra, een persoon die keer op keer opnieuw geboren wordt in hetzelfde leven. Iedere keer probeert hij iets anders uit tot hij op een bepaald moment op zijn sterfbed bezoek krijgt van een jonge kalachakra die hem de boodschap doorgeeft dat de wereld eindigt en dat het steeds sneller en sneller gebeurt.

Ik denk dat ik dit boek beter opzij had gelegd nadat ik er dertig procent van had gelezen. Het begon geweldig. Het hele concept van de kalachakra’s en de Cronus Club was fijn, maar daarna bleef het boek maar aanslepen. Er kwam nooit echt vaart in het verhaal en voor een boek waarvan er wordt gezegd dat “de wereld zal vergaan”, had ik toch een pak meer actie verwacht. Daar bovenop waren de vijf personages die het boek vullen nogal plat, de plottwist waarover ik hier en daar een lyrische review had gelezen was extreem voorspelbaar, de auteur was precies doodbang om dialoog te schrijven en er gebeurt gewoon helemaal niets. Geen korreltje actie. Niks. Nada. Noppes. Er waren hoofdstukken in het boek die absoluut niets bijdroegen aan het verhaal en die er toch nog in stonden. Wat is er gebeurd met “schrijven is schrappen”? Moest het boek half zo lang zijn geweest door die hoofdstukken te schrappen, dan was het misschien een aangename leeservaring geweest. Nu? Niet zo.

Ik heb er spijt van dat ik dit boek helemaal tot het einde heb gelezen, maar ik wilde gewoon weten waarom iedereen hier zo enthousiast over was. Zelf was ik toch precies veel meer fan van Life After Life wat ook gaat over iemand die iedere keer opnieuw geboren wordt in hetzelfde leven. Dat boek was een pak interessanter en boeiender.

Voor wie toch nog geïnteresseerd is in dit boek: het is verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel De eerste vijftien levens van Harry August en kost €22,95.

You Might Also Like

  • Kruimels

    En hup. Boek geschrapt van mijn te lezen lijstje.

  • Pin It on Pinterest