Gebeurd

Mijn manifesto

In het Blogboek van Kelly staat haar eigen manifesto en ergens in de lijsten met bloginspiratie staat ook de opdracht “Deel je manifesto”. Een paar weken geleden maakte ik een nieuwe note aan in Evernote en iedere keer als ik tijdens de afgelopen weken dacht: “Dit vind ik belangrijk, dit hoort thuis in mijn manifesto,” voegde ik het toe aan die note.

De lijst is nog lang niet af, maar er is een begin. Er zijn veel dingen waarin ik geloof en waar ik voor sta, maar ik heb zo het gevoel dat dit waarschijnlijk de belangrijkste puntjes zijn.

Ik geloof… 

 • in respect. R-E-S-P-E-C-T zoals ons Aretha zong. Respect zou het fundament moeten zijn van alle relaties in je leven of het nu met je lief is, met collega’s, met je medereizigers op de trein en met je medemens eender waar.
 • dat er in iedere mens iets goed schuilt.
 • dat jij zelf er voor kan zorgen dat de wereld toch een beetje een aangenamere plek kan worden en dat je die verantwoordelijkheid ook moet opnemen. Je moet daarom niet met het Rode Kruis naar Syrië gaan. Vriendelijke goedemorgen zeggen tegen de mensen die je tegenkomt op straat is al een mooi begin. Als we dan toch liedjes linken aan deze puntjes: “You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one”. Just sayin.
 • in “dank u” zeggen. Tegen de mevrouw aan de kassa in de supermarkt, de ober in het restaurant waar je gaat eten, de toiletdame, de buschauffeur, de treinbegeleider, de bakker, de kuisvrouw, …
 • in vriendelijkheid, tout court. Vriendelijkheid en beleefdheid kunnen je héél ver brengen.
 • in luisteren naar wat andere mensen te vertellen hebben. Echt luisteren. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Je kan veel leren van andere mensen als je écht luistert.
 • dat je nooit te oud bent om te leren en je verder te ontwikkelen.
 • in kwetsbaarheid en je kwetsbaar durven opstellen.
 • in tijd durven nemen voor jezelf ook al moet je daarvoor andere leuke plannen af zeggen. Been there, done that, many times.
 • in de kracht van een goed boek. Fictie. Non-Fictie. Maakt niet uit.
 • dat slaap wonderen kan doen. Of om opnieuw naar een liedje te verwijzen: “Slaap, kindje slaap, daarbuiten loopt een schaap,”. 😛
 • in humor, maar dat is volgens mij wel duidelijk na het vorige puntje. Humor en iedere dag lachen. Veel lachen. Luid lachen en zachtjes glimlachen.
 • in er keihard voor gaan om je dromen en wensen te verwezenlijken.
 • in af en toe je stoute schoenen aan doen. Af en toe. Zo’n keertje. “These boots were made for walking, and that’s just what they’ll do and one of these days these boots will walk all over you!” Booyah!
 • in niet boven je stand leven en blij zijn met wat je hebt. We hebben al véél meer dan heel wat mensen in deze wereld. En als je toch meer wil: zie twee puntjes geleden.
 • in de kracht van introverten in een extraverte wereld.
 • in kennis delen met andere mensen zodat zij kunnen leren van jou.
 • ik geloof in terug geven. Als iemand iets doet voor jou, onthou dat dan, wees er dankbaar voor en als de tijd rijp is, geef dan iets terug. Dat moet daarom natuurlijk niet iets materieels zijn.
 • je talenten uitbuiten tot op het bot. En dan nog een beetje.
 • in hard werken, met andere woorden, maar met op tijd rustpauzes. Crashen, dat doen we niet graag hé?
 • in vooruitgang, blijven proberen en doorzetten. Of om het opnieuw met een liedje te zeggen: “Get yourself up and try again. You can dust yourself off and try again,”. Ayup.
 • in regelmatig uit je comfortzone stappen en jezelf uitdagen: regelmatig eens iets nieuws proberen, een andere weg nemen, een ander gerecht bestellen dan je favoriet in dat ene restaurant, een 30 before 30 lijst opstellen,… Maar je moet niet te ver gaan, want constant buiten je comfortzone leven is gewoon te vermoeiend.
 • in originaliteit en jezelf zijn. Er zijn al genoeg schaapjes die de grote kudde volgen in deze wereld.

Ik vermoed dat de basispunten van zo’n manifesto jaren aan een stuk hetzelfde blijven, maar dat er ook altijd nieuwe puntjes bij kunnen komen en bepaalde zaken kunnen afvallen op termijn. Dit zijn mijn basispunten, lijkt me.

Hoe zit dat met jullie manifesto? Hebben jullie er al eentje opgesteld? Laat zeker een linkje achter als jouw manifesto al ergens op je blog staat. Ik ben benieuwd hoe zo’n manifesto er uit ziet bij andere mensen.

You Might Also Like

 • meisje

  Heel veel herkenbare puntjes, bijna allemaal eigenlijk!

 • gerhilde maakt

  Ik heb nog geen manifesto opgesteld, maar ik kan mij vrij goed vinden in het jouwe. 🙂

 • miss pixie

  http://misspixiesblog.blogspot.be/2014/10/projectblogboek-1120-mijn-manifesto.html?m=1

  Heel leuk jouw manifesto! Bij mij was dat het eerste dat ik schreef voor #projectblogboek.

 • Fie

  grappig, dit weekend aan die van mij begonnen.
  Staan bij jou al mooie dingen in

 • Valerie

  Ik kan niet meer dan het daar volledig mee eens zijn!

 • Annelyse

  je bent een mooi mens 😉

  ik ben daar ook aan bezig, al een tijdje eigenlijk. Misschien blog ik het ook eens … ooit

 • sofie

  Wauw. Ik denk dat ik jou een heel toffe zou vinden, ‘in t echt’.

 • Eilisch

  Voor die 30 before 30 is het bij mij al ruim 15 jaar te laat, helaas …
  Wel leuk zo een manifesto, en ondanks dat je veel jonger bent kan ik me ook in veel punten van de jouwe vinden.

 • Le petit requin

  Nog geen eigen manifesto, maar het jouwe is alleszins een schoontje!

 • Stephanie

  Ik kan me absoluut in jouw manifesto vinden. Je aangehaalde ‘goedemorgen’ en ‘dankjewel’ in het 3de en 4de puntje zijn bijvoorbeeld 2 puntjes waar ik enorm op hamer bij mijn kinderen (naast de vanzelfsprekende vriendelijkheid en het respect). Goede manieren zijn tegenwoordig zo uncool dat er amper nog naar wordt gestreefd. Mensen zijn het ook niet meer gewoon dat er aardig tegen hen wordt gesproken door een vreemde. Wanneer ik bijvoorbeeld de bakker binnenstap en de menigte die daar reeds binnen staat, aanspreek met een goedemorgen, kijkt 3/4de mij aan met wantrouwige blik aan. Ik ijver voor verandering in die wantrouwige mentaliteit! Vriendelijkheid en beleefdheid zou hip moeten zijn. De wereld zou er zoveel beter uitzien.

 • Pin It on Pinterest