Gelezen

The Martian

The Martian - Andy WeirThe Martian van Andy Weir werd gekozen op basis van de eerste zin als Verbeelding Book Club boek voor de maand maart. De eerste zin van het boek is meteen een schot in de roos en vat het verhaal vrij goed samen. “I’m pretty much fucked”. Yup.

Tijdens een missie naar Mars wordt Watney tijdens een gigantische zandstorm voor dood achter gelaten door zijn teamgenoten. Zij vertrekken terug naar de aarde. Wanneer Watney terug bij bewustzijn komt blijkt dat hij de enige bewoner is van de Rode Planeet. De storm heeft een antenne vernietigd waardoor hij niet meer kan communiceren met de aarde. Er zit dus niet veel anders op dan proberen te overleven op Mars.

Die samenvatting en gewoon de situatie waarin Watney zich bevindt klinken behoorlijk serieus, maar hij pakt het allemaal met zoveel humor aan dat ik bijzonder veel heb gegiecheld met dit boek. Een paar mensen wierpen mij vreemde blikken op de trein terwijl ik aan het giechelen was, maar ik negeerde ze. De vertelstem van Watney is fantastisch. Hij houdt zogezegd een logboek bij en dat leest eigenlijk een beetje als een blog.

In het begin had ik een beetje schrik dat we alleen maar zouden zien hoe Watney probeert te overleven op Mars. Dat is interessant, maar na een tijd heb je er ook wel even genoeg van. Plus soms was het net iets te veel science voor mij. Ik weet dat het “science” fiction is, maar serieus, ik heb helemaal niks met fysica en chemie. Sommige paragrafen moest ik diagonaal lezen omdat ik ze niet helemaal snapte of het mij stiekem niet interesseerde. Het verhaal is wel zo opgebouwd dat het science gedeelte nog altijd een keertje in gewone mensentaal wordt uitgelegd. Oef. Net op tijd kwam er dan een nieuwe verhaallijn in van hoe ze op Aarde omgaan met het nieuws dat Watney nog leeft. Die afwisseling maakte het verhaal interessant en ook in deze stukken zat bijzonder veel humor desondanks de ietwat uitzichtloze situatie.

Het boek behoudt een mooi evenwicht. Watney is een extreem vindingrijk en hilarisch personage en er waren momenten dat ik dit boek écht niet opzij kon leggen. Op een bepaalde ochtend kwam de trein aan in Leuven, ben ik uitgestapt en heb ik mij nog even op een bankje gezet omdat ik gewoon moest weten wat er ging gebeuren. Spanning alom. Af en toe leek het een beetje bij de haren getrokken. Watney weet alles en alles lukt al dan niet van de eerste keer, maar bon, het is een astronaut en astronauten zijn een ras apart. Soms moet je niet te hard nadenken bij boeken, je vragen laten voor wat ze zijn en gewoon genieten van het boek.

Ik denk dat dit een tof boek is voor mensen die nog een science fiction boek zoeken voor hun Verbeelding Book Challenge. Het is science fiction, maar zonder de aliens en aanverwanten. Eigenlijk is het een soort van Robinson Crusoe, maar dan in de ruimte. En zonder Vrijdag. Het is een toegankelijk boek voor een heel groot publiek dankzij de flinke dosis humor en dat is waarschijnlijk hetgeen wat het zo’n populair boek maakt momenteel. Aanrader.

The Martian werd intussen al vertaald in het Nederlands. Je kan het in de betere boekenhandel of in de bibliotheek vinden met als titel Mars.

You Might Also Like

  • Sofie

    Ik ben niet zo voor SF-boeken maar je hebt mijn interesse weten te wekken, hop op de to-read-list ermee 🙂

  • Le petit requin

    Aha, dat science-fiction puntje was eentje waar ik mijn hoofd over aan het breken was! Ik overweeg ook The hitchhiker’s guide to the galaxy, maar dat zijn direct meerdere boeken. Op zich geen probleem, maar misschien is één boek toch wel beter om te starten met sci-fi dan een reeks 🙂

  • Pin It on Pinterest