Gebeurd

Hoe kom je er op? Het bloginspiratie stokje.

Ik had dit stokje al de ronde zien doen op een paar Nederlandse blogs. Ik was sowieso van plan de vragen te beantwoorden omdat ze best wel interessant zijn, maar uiteindelijk kreeg ik het eerder deze week toegeworpen door Mama Maai. Perfecte timing!

 • Waar haal je de tijd vandaan?
  Ik maak er tijd voor. Punt. Ik blog ontzettend graag. Als je een tijdverdrijf hebt dat je graag doet, dan maak je daar tijd voor. Of het nu is om baantjes te gaan trekken in het zwembad of om iedere week naar een taalles te gaan of wat dan ook. Ik maak dus tijd in het weekend. Wij zijn niet de grote uitslapers. Meestal zijn we in het weekend al wakker rond half acht, acht uur. Terwijl Het Vriendje wakker wordt met een documentaire of een serieke, zit ik vaak achter mijn computer artikels te schrijven. Ik heb het voordeel dat ik een vrij snelle schrijver ben en me nogal weinig aantrek van fouten. Dt-fout? Meh. Zin waarin een werkwoord ontbreekt? Meh. Op een uur tijd kan ik makkelijk drie à vier berichten uit mijn mouw toveren (tenzij het een langer bericht is waar research bij komt kijken).
 • Waar haal je de inspiratie vandaan?
  Het grote voordeel is dat ik werk met vier relatief duidelijk afgebakende categorieën. Die categorieën moet ik vullen, dus denk ik enkel aan zaken die binnen die categorieën gebruikt zouden kunnen worden. Daardoor beperk ik mezelf ergens wel, maar het zorgt er ook voor dat ik gericht kan zoeken naar inspiratie. Er zijn maar zoveel dingen die ik kan doen met een categorie als “gelezen”.
 • Volop inspiratie of loop je vaak tegen het zogenoemde schrijvers-bloggers block aan?
  80% van de tijd heb ik inspiratie te veel en tijd te weinig om al mijn ideeën uit te werken. Die andere 20%, mjah, die zijn wat moeilijker. Ik heb intussen geleerd om gewoon te blijven schrijven, maakt niet uit wat. Blijven schrijven en berichten blijven plaatsen is de enige manier waarop je die block kan doorbreken. Ik probeer dus ook tijdens die 80% zoveel mogelijk berichten neer te pennen of mijn ideeën bij te houden in een lijstje. Zo ben ik voorbereid als het even wat moeilijker gaat.
 • Als de woorden even niet uit je vingers komen, hoe voel jij je dan?
  Gekke vraag. Ambetant natuurlijk, maar dan weet ik ook dat het even tijd is om iets anders te gaan doen. Even gaan wandelen of fietsen, even een boek lezen,… Als ik dan zo even weg ben van de computer, dan komen de woorden wel weer.
 • Hoe blijf je gefocust tijdens het uitwerken van een bericht?
  Ik schrijf tegenwoordig praktisch al mijn berichten eerst in Evernote omdat je daarin perfect zonder afleiding kan schrijven in een lettertype en lettergrootte die me wel liggen. De juiste hoeveelheid woorden op een lijn. Geen extra knopjes of iets dergelijks. Dat blijkt voor mij de ideale oplossing te zijn. De distraction-free knop van WordPress is niet zo efficiënt bij mij als Evernote, vreemd genoeg. Voor de rest is het een kwestie van social media te laten voor wat het is.
 • Welke brainstormtechniek zorgt gegarandeerd voor bloginspiratie?
  Uhm… Ik gebruik echt geen brainstormtechnieken. Zo professioneel pak ik het écht niet aan, vrees ik. Een beetje rondsurfen, de actualiteit een beetje volgen, een beetje kijken wat andere bloggers doen. Dat werkt meestal wel om wat inspiratie te krijgen.
 • Helpt muziek je ook als je bloginspiratie zoekt?
  Soms, maar zeker niet altijd. Stilte werkt eigenlijk het allerbeste, maar af en toe zet ik eens muziek op zonder woorden om te kunnen schrijven. Soundtracks zijn daarvoor ideaal, heb ik intussen gemerkt.
 • Waar ontstaan de beste ideeën?
  Tijdens insomnianachtjes. Ik lig regelmatig wakker in het midden van de nacht en in plaats van dan te piekeren over van alles en nog wat, verzin ik blogberichten. Die schrijf ik dan half uit in mijn hoofd en de volgende dag probeer ik ze dan ergens op te schrijven zodat ik ze zeker niet vergeet. Af en toe is insomnia toch érgens goed voor. Ook tijdens het fietsen krijg ik best wel veel ideeën.
 • In welke inspirerende omgeving werk je graag?
  Ik schrijf meestal in de hobbykamer. Aangezien ik die kamer deel met Het Vriendje en hij soms muziek wil maken, trek ik af en toe richting zetel. En ik moet zeggen, de zetel, dat is geen slechte plek om te bloggen. Daar ben ik blijkbaar minder snel afgeleid door van alles en nog wat, alleen jammer dat ik dan op een prehistorische laptop moet werken.
 • Heb jij ook een ware “blogbijbel” op je bureau liggen voor als je het even niet weet?
  Ik heb intussen alledrie de Vlaamse blogboeken gelezen die op de markt zijn. Die boeken liggen niet binnen handbereik, maar als het nodig is, dan blader ik er eventjes door. Voor mij blijkt het Blogboek het meeste inspiratie op te wekken dankzij de lijstjes vol ideeën. Lang leve lijstjes!
 • Welke bloggers inspireren jou?
  Er zijn er zo veel waarvan ik denk: “Amaai, goed bezig! Daar kan ik iets van opsteken,”. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Saartje, LobkeSoetmin en Heidi die zomaar eventjes een succesvol blogevent op poten hebben gezet (waar ik helaas niet bij kon zijn, boe). Webkim heeft mij geïnspireerd om terug dagelijks te bloggen (dank je wel!). De berichten van Kelly kunnen vaak wel iets triggeren waardoor ik zelf iets wil schrijven. En Beautygloss (en dan vooral haar vlogs, want beautyblogs… meh) hebben me laten inzien dat je dus eigenlijk gewoonweg fulltime blogger kan zijn als je er hard voor werkt. Mind blowing en inspirerend.
 • Hoe zit het met andere bijzondere inspiratiebronnen?
  Sja. Het leven zoals het is, is mijn grootste inspiratiebron en het leven, dames en heren, is toch wel iets heel bijzonders. Jawel. Tot zover dit semi-filosofisch moment.
 • Ik geef het stokje door aan?
  Iedereen die het wil overnemen! Laat in de reactie zeker een linkje achter als je het invult, want ik ben zeer benieuwd hoe andere mensen dat bloggen aanpakken.

You Might Also Like

 • Miss Fabuleus

  Ik denk dat ik het stokje ga overnemen!
  En ik ben dan weer geweldig jaloers op je vlogs en book challenge.
  Goed bezig, Kathleen! 🙂

  • Patricia

   Wat leuk dat je ‘m ook gaat overnemen, wil je mij dan een seintje geven. Als blog-bedenker heb ik een lijstje op mijn site waar alle bloggers in staan die ‘m hebben ingevuld. Zijn er nu al rond de 120!

 • Elke

  Leuke foto ook! 🙂

  • Kathleen

   Dank je wel! En het is dan nog eens een selfie. Ha! Ik leg binnenkort wel eens uit hoe ik dat heb aangepakt. 😉

 • fieke

  Eén van de leukste stokjes die ik in blogland al heb gelezen!
  Hier worden blogposts ook vaak eerst uitgewerkt in een ander programma dan WordPress, maar dan vaak in lijstjes-vorm of in kernwoorden.
  Goed bezig, jij, en inderdaad: leuke foto! 🙂

 • Zwartraafje

  Met die hoera voor lijstjes ben ik het helemaal eens. Die kan je hier overal in huis terugvinden van to do-lists en boodschappenlijstjes tot ideetjes die ik wil uitwerken. Blogposts typ ik eigenlijk steeds uit in LibreOfficeWriter vooraleer ik ze invoer via WordPress. Jouw vier categorieën vind ik geweldig idee. Die zijn zo duidelijk omschreven dat je niet moet nadenken waar je een nieuwe blogpost het best kan plaatsen of (als lezer dan) terugvinden.

  • Patricia

   Leuk, zo heb ik ook deze ontdekt. Ook jij komt in het lijstje Anneke.

 • Status Sunday, week 16 | Tales from the Crib

  […] van Verbeelding gaf in deze blogpost aan al eens inspiratie voor een post op deze blog te vinden, maar ze hoeft zich niet te generen: ik […]

 • Patricia

  Wat leuk dat je mijn tag ook hebt overgenomen. Met veel plezier gelezen en natuurlijk een quote van jou toegevoegd aan mijn ‘zij vulden ‘m in lijstje’.

 • Olga

  Ah, wat heerlijk dat je in het weekend zo vroeg wakker bent en dat je zo snel schrijft. Ik doe er meestal een stukje langer over en vind het heel moeilijk om op gang te komen…

 • Lobke

  Ik neem dit stokje ook over van jou 🙂 Heerlijk om te lezen!

 • Maai

  Nah, ik heb deze dus gewoon gemist. Leuk dat je hem ingevuld hebt. En super leuke foto. Zou willen dat ik weer meer kon bloggen. Tis een beetje vechten met de tijd nu. Gek genoeg gaat gezin steeds voor 😉

 • Pin It on Pinterest