Gelezen

Ongelezen Papieren Boeken

Ik riep deze maand uit tot de Maand van het Papieren Boek en daar is eigenlijk een zeer goede reden voor. Het zit zo, ik lees voornamelijk boeken op mijn Kindle, maar ik koop heel graag papieren boeken om mijn boekenkast mee te vullen en omwille van de mooie covers. Daardoor heb ik nu verdacht veel ongelezen boeken in mijn kast staan. De hoogste tijd om eens na te gaan hoeveel ongelezen boeken dat exact zijn.

Zevenenveertig. Ahum. Excuseert u mij terwijl ik mij even in een hoekje ga terug trekken om mij dood te schamen. En ik bedacht me intussen dat ik nog wel ergens een boek of twee heb rondslingeren. Ahum. Kuch.

Het is dus maar goed dat ik deze maand heb uitgeroepen tot de Maand van het Papieren Boek. Hopelijk krijg ik dat cijfer een beetje naar omlaag tegen het einde van het jaar. Dus als je mij binnenkort een boekenwinkel ziet binnengaan, dan mag je mij gerust zeggen: “Verhetselke, je hebt nog zevenenveertig boeken staan die je moet lezen. Zeven. En. Veertig,”. Ik ga mezelf proberen onder controle te houden, maar ik kan niets garanderen. Boeken zijn voor mij helaas wat schoenen zijn voor vele andere vrouwen.

Hoe zit het met jullie? Hoeveel ongelezen boeken staan er bij jullie in de boekenkast? Of doen jullie daar niet aan mee, aan ongelezen boeken?

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Toeme, ik kan je filmpje niet zien. Ik meen mij te herinneren van een eerdere post (foto’s van een vrije woensdag) dat jij iedere week naar de boekenwinkel gaat. Dan vind ik 47 precies nog meevallen …

  • Kathleen

   Ik ga regelmatig een boekenwinkel in, maar gelukkig kan ik mij heel goed inhouden. De meeste boeken koop ik eigenlijk tweedehands, want anders vind ik papieren boeken eigenlijk nét ietsje te duur.

 • Tita

  Ik vrees dat ik je ruim klop wat ongelezen boeken betreft. Ik zou het eens moeten nakijken, maar bij de laatste telling zat ik over de 100 ongelezen boeken. En dan staan er nog een hele hoop op mijn e-reader. “The Time Traveler’s Wife” is trouwens een aanrader.

 • De Zuster Van

  Ik zou zeggen een stuk of twintig, maar in werkelijkheid zullen er dat wel meer zijn. Ondertussen ben ik drie verschillende boeken (Een weeffout in onze sterren, Not that kind of girl en We are all completely beside ourselves) aan het lezen en dat is ook niet echt bevorderlijk te noemen.

 • Lien

  Hier staan er nog 9 ongelezen in de kast. Ik lees ook veel meer (en volgens mij ook vlotter) op mijn e-reader en heb tegenwoordig ook de neiging om toch nog extra boeken van de bib mee te brengen.
  Oh en “morgen toen de oorlog begon” is deel 1 van een reeks van 7 boeken dacht ik….. dus je mag er nog 6 extra bijtellen als je wil weten hoe het afloopt….

  • Kathleen

   Ik heb ook het gevoel dat de e-reader vlotter leest. Vooral ‘s avonds in bed!
   Die bedenking over “Morgen toen de oorlog begon” heb ik mij dus ook al gemaakt. En ik ben al zo geweldig met het lezen van reeksen. Oeps.

 • Zwartraafje

  Super leuk filmpje. Mijn reacties tijdens het kijken: ‘Oh we hebben deels dezelfde smaak’, ‘Die moet je zeker lezen!’, ‘Zou ze die even leuk vinden als ik?’, ‘Die wil ik ook wel lezen’ én dan vervolgens ‘Lap, moet ik nu door de grond zakken van schaamte’. Ik weet niet zeker of ik me aan een nieuwe telling durf wagen (al is dat eigenlijk weer wel eens nodig). Momenteel staan er volgens mij zo’n 120+ ongelezen boeken op me te wachten. Het erge is dat ik dus best wel veel lees maar vaak niet aan die eigen boeken toekom. Ik beschouw ze dan ook als mijn nood-stash bij een eventuele toekomstige apocalypse. En dan niet om ze te verbranden zoals in The Day after Tomorrow hé.

  • Kathleen

   Haha! Jij wint! Maar je leest inderdaad wel héél veel, dus het is je vergeven. 😉

 • nobutterfly

  Geen idee maar ik heb er toch wel wat staan, ik heb nog altijd niet de klik gemaakt om echt door te lezen op mijn kindle.

 • miss pixie

  Bij mij valt het mee: 9 🙂
  Maar dat komt enkel doordat ik er al een deel weggaf en mezelf voornam enkele edities van het boekenfestijn over te slaan.

  Ik lees wel enkel papieren boeken. Ben aan het overwegen om een e-reader te kopen omdat dat toch wat plaats en gewicht uitspaart in je valies wanneer je op vakantie gaat 😉

  • Kathleen

   Ik denk dat ik vier of vijf jaar Boekenfestijn heb overgeslagen. Afgelopen december ben ik geweest naar het Boekenfestijn in Mechelen en daar heb ik mij wel een beetje laten gaan. Momenteel heb ik nog geen enkel boek gelezen van de acht dat ik er toen heb gekocht. Schaamtelijk!

   En zo’n e-reader is echt de max. Niet alleen om mee op vakantie te gaan. Het is een godsgeschenk voor elke pendelaar. 😉

 • Ine

  Hmm ik heb net even voor mijn boekenkast gestaan en ik ben gestopt met tellen bij 71… De shame is nog veel meer on me dus! En ik blijf ook maar boeken kopen, ik kan dat gewoon niet laten, verslaving die met stip op 1 staat!

 • fieke

  Bij mij valt het héél goed mee, omdat ik eigenlijk geen romans koop maar ze altijd leen in de bib (en ze dus meestal ook maar één keer lees). Ik heb wel nog enkele non-fictieboeken die ik moet lezen…

 • Kaat

  Ik klop je zeker 😉 maar ik merk dat hetzelfde zich toch weer voordoet met de Kindle. Ik ben verwoed Kindle lezen (volgens mij lees ik zelfs meer net door die Kindle) en ik merk dat mijn Kindle ook altijd ‘voller’ wordt. De “single Click” van Amazon om een boek te kopen (en toch dikwijls de lage prijzen) doen me al sneller kopen. Heb jij ook een hoop samples staan op je Kindle ? Want dat is ook weer zoiets, de gratis eerste hoofdstukken. Meestal lees ik dan zo’n hoofdstuk en koop ik het boek dan ook.
  Non-Fictie lees ik meestal nog op papier, maar ik denk dat ook dat gaat veranderen. Met de Kindle kan makkelijk arceren, nota’s bijvoegen en op trefwoorden zoeken, iets wat al moeilijker is bij een papieren boek.
  ‘Oude boeken” durf ik zeker kopen. Soms zijn ze gewoon zo mooi uitgegeven dat ik ze niet kan laten liggen. Of fotoboeken, natuurgidsen etc. Die krijg je nooit zo schoon op een e-reader.
  Maar ik geef toe : nog massa’s te lezen papieren én digitale boeken !

  • Kathleen

   Ik heb massa’s samples op mijn Kindle staan. Regelmatig mest ik ze wel eens uit. Op mijn Kindle ben ik trouwens een pak braver wat betreft boeken kopen. Daar lees ik een boek uit en dan pas ga ik op zoek naar een nieuw boek. Misschien dat er hier en daar nog een verdwaald onuitgelezen boek staat, maar voor de rest heb ik zo goed als al mijn e-books al gelezen.

 • Liese

  amaai zoveel! Marie kondo zou zeggen:”allemaal de deur uit!”

  • Kathleen

   Gelukkig doe ik niet mee aan de Marie Kondo hype. 😉

 • Evi

  Net even wezen tellen en ow boy, ik ben gestopt bij 50 (en toen had ik nog niet eens de boeken meegeteld die ik hier en daar gekregen heb en die ik dus misschien eventueel niet echt de moeite vind – of toch zeker niet om ze mee te tellen 😉 ).
  The Time Traveler’s Wife is één van mijn allerliefstelievelingsboeken, dus die moet je zeker binnenkort eens lezen, echt de moeite!

 • Status Sunday, week 16 | Tales from the Crib

  […] niet te generen: ik doe dat minstens even vaak bij het lezen van die van haar. Haar filmpje met het schaamtelijke aantal To Be Read-boeken in haar kast vond ik bijvoorbeeld helemaal de max, en Dexter ook. Ik zou bijna zin krijgen om zelf […]

 • Isabelle

  Zelf lees ik veel te weinig boeken. Gelukkig maak ik dat een beetje goed met een lichtelijke luisterboeken-verslaving. De luisterversie van “Taal is zeg maar echt mijn ding” van Paulien Cornelisse heb ik zo al twee keer gehoord. Echt hilarisch! Zeker een aanrader dus. Maar ik denk dat het nog grappiger is als je haar kurkdroge manier van inlezen er bij hoort. Alhoewel…, daarmee praat ik je nóg meer werk aan natuurlijk:-)

 • Nele

  Ahum. Vorig jaar heb ik me er aangezet om eens te kijken welke boeken van mijn stash ik nog niet had gelezen. Ik kwam uit op het verbijsterende aantal van 463… Ondertussen is dat al gedaald tot een 240-tal. Ik heb niet alles in volle concentratie gelezen uiteraard, soms las ik diagonaal, sommige heb ik weggedaan zonder te lezen (waar zat ik godsnaam met mijn verstand toen ik dit kocht…), sommige bleken na een paar pagina’s toch verdacht herkenbaar, bij sommige heb ik enkel de prentjes bekeken. Ik bleek namelijk in de eerste plaats ongelezen non-fictie te hebben. Nog maar een 40-tal fictieboeken te gaan (waar er dan wel een heel aantal “klassiekers” bijzitten – i blame al die “koop een krant en krijg er een boek bij acties” van een aantal jaar geleden). En dan koop ik mij een e-reader :D!
  Heel leuk filmpje trouwens! En je moet echt NU ONMIDDELLIJK al die prachtige boeken van Juliet Marillier beginnen lezen ;)!

  • Kathleen

   463! Oh my! Dat is behoorlijk wat.
   De boeken van Juliet Marillier heb ik al allemaal gelezen. Dat is het enige vakje dat niet aan bod kwam omdat ze allemaal al gelezen zijn. 😉

   • Nele

    Oh jee, ik was duidelijk niet goed aan het luisteren in het begin 🙁

    • Kathleen

     Het is maandag voor iedereen. No worries. 😉

 • Christel

  Ik weet niet eens hoeveel niet gelezen boeken ik heb. Al mijn boeken zitten in dozen omdat we al 5 jaar aan het verbouwen zijn. Ondertussen koop ik natuurlijk nieuwe boeken, zowel papier als digitaal, en ga ik naar de bib. Het zal een verrassing zijn als ik ooit mijn dozen kan uitpakken 🙂

 • Ann W

  Ojee, dat durf ik niet te tellen 🙂
  Momenteel ligt er een stapeltje van vijf recent gekochte boeken op de salontafel op mij te wachten. Daar ga ik me nu op focussen en de uitpuilende boekenkast negeer ik deze maand even 😀

 • Nele84

  Man man, ik vind jou zó grappig!
  Hier valt het aantal ongelezen boeken in de kast wel mee denk ik, waarschijnlijk een tiental of zo. Maar sinds mijn kindleverslaving vind ik papieren boeken echt stom om te lezen, dus wanneer het er van gaat komen is nog maar zeer de vraag…

 • Merijn

  Dromendochter! En de twee vervolgboeken. Mijn nieuwe favoriete YA-boeken. Ik heb ze wel in het Engels gelezen. Boeken kopen doe ik alleen nog maar voor de bibliotheek waar ik werk…

 • Alfonsiene

  Zoooo herkenbaar… en dan heb ik niet eens een E-reader! Maar ik blijf maar boeken uit de bib halen terwijl ik er nog zo veel staan heb…

 • Le petit requin

  Superleuk filmpje!
  Ik heb eigenlijk geen idee van het aantal ongelezen boeken in mijn kast; afgelopen week heb ik onze boekenkast eens uitgekuist (t.t.z. twee boeken en vooral veel stof weggedaan 🙂 en toen heb ik wel verdacht vaak gedacht “oeh dat moet ik nog lezen”, “dat ziet er interessant uit”… Maar met zowel nieuwe boeken van mij als een ganse hoop boeken van mijn vriend die ik nog nooit gelezen heb, maar wel ooit wil lezen, vermoed ik dat ik zéker ook aan jouw aantal kom, als het niet meer zal zijn. Sinds ik de bib hier in Zürich ontdekt heb, breng ik daar toch ook wel regelmatig iets mee en als we naar België gaan, wil ik daar ook vaak naar de bib, want ah ja, ik moet er van profiteren om Nederlandstalige en vertaalde boeken te pakken te krijgen. Zo gaan die eigen boeken natuurlijk ook nooit gelezen raken! Misschien moet ik ook maar eens zo’n blogje / vlogje maken om mijzelf eens met de neus op de feiten te drukken 🙂

 • Mijn To Be Read pile of shame | Tales from the Crib

  […] kijk, ik vond dat idee van Kathleen te goed om niet eens zelf na te gaan hoe gigantisch mijn berg nog te lezen boeken is. Wat blijkt: […]

 • Monique

  Geweldig filmpje 🙂
  In mijn boekenkast staan ook behoorlijk wat ongelezen boeken, vooral non-fictie, omdat ik meen dat ik nog zoveel te leren heb en hoop dat in ieder nieuw boek die gouden tip zal staan die mijn leven voor altijd zal veranderen 😉
  Wat mij echter nog meer stoort aan mijn manier van lezen is dat ik altijd in meerdere boeken tegelijk lees. Dat wil zeggen, ik begin aan een boek, zie dan een boek dat me veel leuker (of voor dat moment nuttiger) lijkt en begin daarin. Zo telde ik een keer meer dan 7 boeken in mijn kast met boekenleggers erin. Zo schiet het natuurlijk niet op… Als een boek me echt pakt, wordt het vaak nachtwerk. Dan moet het uit!!
  Ik ben nog steeds niet aan een e-reader begonnen, maar heb pas mijn eerste e-book op de Ipad aangeschaft. Het Blogboek van Kelly 🙂

 • Katrien

  Da’s zo herkenbaar. Boeken kopen voor de mooie kaft, omdat ze in promotie zijn, omdat het “toch maar 2 euro is in de kringwinkel en voor die prijs …” je snapt het wel. Ik heb ze niet geteld maar ik weet zeker dat ik aan meer dan 40 kom. En je wil niet weten hoeveel er op mijn iPad staan!

 • Leen

  Oei. Bij mij zijn het schoenen én boeken. Moet de boeken ook eens tellen… Het zullen er meer zijn, vrees ik. Maar ik wil die niet allemaal uitlezen, want een lege ‘te lezen’-kast, dat wil ik niet meemaken, stel u voor het zwarte gat, als de bib dicht is, het internet plat ligt en er geen tv is, wat dan?!

 • Wanda

  Dat valt bij mij eigenlijk best wel mee, doordat ik al jaren weinig tot geen boeken meer koop en uitsluitend nog boeken leen van de bieb. Mijn lijst van nog te lezen boeken is dan wel lang maar ik hoef ze echt niet zo nodig in mijn boekenkast. Sterker nog, ondanks dat ik redelijk wat lees, heb ik niet eens een boekenkast!

 • Blogger Lovin #3 | Zwartraafje

  […] filmpjes komt die steeds naar voren. Zo ook in dit exemplaar waarin ze haar volgers laat zien welke ongelezen papieren boeken er nog op haar staan te wachten én hoeveel het er in totaal zijn. Het waren er wel wat, maar euhm […]

 • Pin It on Pinterest