Gelezen

Wij

Wij - David NichollsWij van David Nicholls stond al langer op mijn te-lezen-lijstje, maar ik bleef het maar uitstellen omdat ik schrik had. One Day van dezelfde auteur was een voltreffer bij mij en ik was bang dat een ander boek nooit zo goed zou kunnen zijn als One Day. Zelfde auteur of niet.

Op een nacht maakt Connie haar echtgenoot Douglas wakker. Ze vertelt hem dat ze hem wil verlaten zodra hun zoon Albie het ouderlijke huis verlaat om te gaan studeren. Douglas houdt zich krampachtig vast aan zijn relatie. Hij stelt voor om hun vakantieplannen niet overboord te gooien en die vakantie te gebruiken om te zien of ze nog iets kunnen maken van hun relatie. De hotels zijn geboekt en alles is geregeld. Het zou zonde zijn om er niets mee te doen. De vakantie brengt hen naar Parijs, Amsterdam en Italië, maar niet alles loopt volgens plan.

Vlak voor dit boek had ik even een leesdipje gehad. Jawel. Dat overkomt zelfs de besten. Dit boek heeft me helemaal uit dat dipje gekregen vanaf de eerste pagina. Er is iets met hoe David Nicholls schrijft. Ik kan niet exact uitleggen wat het is, maar hij weet perfect hoe je een verhaal moet vertellen. Hij kan een evenwicht brengen in zijn verhaal waar veel andere auteurs nog iets van kunnen lezen. Net op het moment dat je vindt dat er een beetje te veel omschrijving is, is er daar plots een dialoog om de omschrijvingen te doorbreken. Net als je de situatie van Douglas een beetje beu bent, is daar een twist die alles weer interessant maakt.

De personages zijn net als in One Day helemaal geweldig. Ze zijn anders, volwassener, maar toch herkenbaar en geweldig uitgewerkt. Het kunnen echte mensen zijn. Je leert hen kennen en je leeft met hen mee. Je moedigt hen aan als het nodig is, je ergert je dood aan bepaalde karaktertrekken en je pinkt een traan weg als het hen even tegen zit. Het zijn portretten van mensen die echt zouden kunnen bestaan.

Door die prachtige personages, door die geweldige vertelstijl en het evenwicht dat Nicholls weet te creëren is dit een geweldig boek. Ergens is het herkenbaar, hoewel het gaat over onderwerpen die niet persé van toepassing zijn op mijn leven momenteel. Ik heb geen tienerzoon waarmee ik een moeilijke relatie heb en Het Vriendje en ik blijven nog wel even samen, vermoed ik. En toch, toch is het zo herkenbaar op veel verschillende manier.

Ik heb er ontzettend van genoten en ik vermoed dat heel wat andere mensen zich hier ook in zouden kunnen verdiepen. Als je genoten hebt van The Rosie Project, dan moet je dit boek zeker een kans geven, want Douglas deed me op sommige momenten aan Don denken. Tip van de dag.

Het boek is te verkrijgen in de betere boekhandel of in een online boekenwinkel zoals Bol. De papieren versie kost €19,95. De e-boek versie kost momenteel €6,50 (dat zou wel eens een tijdelijke prijs kunnen zijn, dus snel zijn is de boodschap).

You Might Also Like

 • Tita

  Ik ben net de 100 pagina’s voorbij van dit boek en ik geniet er echt van. Het leest ook heel vlot, vind ik.

 • Karlijn

  Hij stond al op mijn lijstje, maar ik ga hem nu helemaal snel lezen. Je schrijft zo fijn over boeken! X

 • ilse

  Juist in begonnen maar nog zoveel andere todo’s eer ik verder kan lezen ;-(

 • Sofie

  Allez hup, nog eentje voor op mijn to-read-lijstje en dan moet ik mezelf een schop onder mijn kont geven om eindelijk eens te beginnen lezen 😀

 • lilith

  Ik had net hetzelfde, bang om te beginnen en na afloop moeten toegeven dat ik het minstens zo goed vond als One Day. Volgende kind: Douglas of Connie. 😉 :/

 • fieke

  Dat klinkt als nog een boek voor op mijn leeslijst. De leeslijst die trouwens véél sneller langer wordt dan ik kan lezen. Aaargh! 🙂

 • Ysanne

  Wat leuk! Ik heb deze ook laatst aangeschaft en het is goed om te horen dat hij bevalt 😀 Ga er zo snel mogelijk aan beginnen. Fijne review 🙂

 • meisje

  Ik bracht het vandaag mee van de bibliotheek. Terug thuis had de voorflap toch iets bekends .. en ja hoor, hierbij jou had ik er over gelezen. Toen intrigeerde het mij en kijk, nu ligt het hier klaar om te lezen. Toevallig 🙂

 • Hanneke

  Eens met je review; ik vind het ook een prachtig boek!

 • Le petit requin

  One day staat hier ongeduldig te wachten in de kast en ik heb mijzelf verboden om Us, dat ook op mijn leeslijstje staat, te kopen voor ik de eerste gelezen heb, maar als ik deze review hier lees, koop ik hem beter vandaag nog 🙂

 • Pin It on Pinterest