Gebeurd

Hoe ik de meest perfecte selfie ooit nam

Vorige week was ik hopeloos op zoek naar een goede foto voor bij het bloginspiratie stokje. De sites vol met gratis foto’s waar ik anders wel altijd iets vind, leverden niets interessants op, helaas. Toen bedacht ik me dat ik een tijdje terug een gadget had gekocht dat ik eigenlijk nog niet zeer uitvoerig had getest. Het was tijd om nog eens te prutsen. Vreemd genoeg kreeg ik ontzettend veel complimentjes over die foto en dat terwijl het stiekem een selfie was. Ha!

Het gadget dingetje waar ik het over heb is een afstandsbediening voor je camera. Ik heb het in een opwelling gekocht toen ik het beu was om foto’s van mezelf te maken om zelfgemaakte kleren te showen met mijn compact camera. Af en toe is het eens interessant om na te gaan hoe bloggers in een heel andere categorie bepaalde zaken aanpakken. Fashion bloggers bijvoorbeeld, die maken constant foto’s van zichzelf met leuke kleren aan. Niet iedereen van hen kan altijd rekenen op een vriendin of een lief dat dag en nacht paraat staat om foto’s te nemen. Dus gebruiken veel van hen zo’n afstandsbediening. De dingen die je kan leren van een fashion blogger. Jawel. Dus zo’n afstandsbediening leek me wel handig om foto’s te maken van mezelf als ik weer een keer een nieuw kledingstuk in elkaar had gestoken. Niet dat dat veel gebeurt de laatste tijd, maar… ooit. Ooit.

Afstandsbediening spiegelreflex

Vorig jaar investeerde ik ook in een nieuwe spiegelreflex camera. Yuy! Mijn oude camera, een Nikon d50, ging al sinds het jaar onzes heeren 2006 mee. Hij werkte nog perfect, dat wel, maar ik wilde een spiegelreflex die wat meer mogelijkheden bood. Ja. Na negen jaar vond ik dat ik er wel een nieuwe mocht kopen. De nieuwe camera heeft een uitklapschermpje en dat komt ook weer van pas bij het maken van zelfportretten. Voor het maken van die foto bij het bloginspiratie stokje, zette ik de camera op mijn statief, klapte ik het schermpje open en klikte er op los met mijn afstandsbediening tot ik een foto had waar ik tevreden mee was. Dankzij het schermpje kon ik mezelf kadereren en dankzij de afstandsbediening kon ik afdrukken wanneer ik wilde. Een andere optie was natuurlijk de timer aanzetten, maar dan moet je hopen dat je goed in beeld staat, scherp bent en niets omver loopt terwijl je naar je plekje spurt (been there, done that). Het eindresultaat van die photoshoot zag er verdacht… professioneel uit voor een selfie. Alsof er een échte fotograaf bij aan te pas was gekomen. Niet dus. Ha!

Ik denk dus dat zo’n afstandsbediening zeer handig kan zijn voor heel wat mede-naaisters die foto’s van zichzelf met hun maaksels willen nemen. Het is gemaakt om foto’s te maken als de afstand tussen jou en de camera minder dan vijf meter bedraagt. Als je verder staat dan vijf meter, dan haalt de infrarood het helaas niet. Je kan een afstandsbediening kopen van het merk van je camera, maar die zijn nogal aan de dure kant voor wat het is. Amazon heeft er zelf eentje gemaakt van hun huismerk Amazon Basics en die is een pak goedkoper zijn. De Nikon versie kost iets van €16, terwijl de Amazon versie voor Nikon camera’s €8 kost. Voor je zo’n afstandsbediening koopt, check zeker of het werkt met jouw camera. Er zijn oudere modellen waarbij het nog niet werkt. Hoe je het gebruikt met jouw eigen camera kan je nagaan in de handleiding van je camera, want lang leve handleidingen!

Ik ben fan van mijn “klikkertje” zoals ik het intussen ben gaan noemen, maar ik beloof jullie plechtig dat jullie de komende tijd wat minder op mijn kop gaan moeten zien. Er zijn meer dan genoeg selfies en vlogjes gepasseerd de afgelopen week dan dat er in de afgelopen drie maanden te samen zijn verschenen, lijkt me. Volgens mij is dat dus meer dan genoeg om de rest van de maand door te komen. Of de komende twee maanden zelfs. Ayup! Alleen moet ik nog even nagaan of ik die afstandsbediening ook kan gebruiken bij de videofunctie van mijn camera. Dan ga ik misschien eindelijk eens scherp in beeld komen te staan. Pfff…

You Might Also Like

 • Riet

  You make my day! Iedereen vroeg bij mijn laatste blogpost: ‘waarom zo serieus?’ Het antwoord was: omdat mijn inwonende fotograaf niet gedaan kreeg wat ik in mijn hoofd had en ik daar redelijk nijdig om werd. 😉 Eerst nog investeren in een camera die dit aan kan (mag ook na 10 jaar) en daarna weet ik wat ik me erbij moet aanschaffen!

  • appelstien

   aha, krijgen we hier stiekem nog inside-achter-de-schermen-information van riet (ik was ook één van die velen die uw serieuziteit had opgemerkt… 🙂 )!

  • oon

   Ha! Mijn eerste reactie was: ‘dat is écht iets voor Riet!’

 • An

  welke nikon heb je nu? Ik ben nog op zoek naar een nieuw fototoestel en ben nog over vanalles aan het twijfelen, spiegel, systeem of bridge,…
  Maar jou foto’s zien er alleszins mooi uit! En van mij mogen er gerust meer selfies zijn 🙂

  • Kathleen

   Ik heb nu een d5300. Een digitale spiegelreflex dus. Hij zit anders in elkaar dan mijn d50, maar ik ben aan het leren en het begint te eindelijk te lukken. 😀

 • Mirella

  Ik kwam er onlangs op citytrip in Berlijn achter dat mijn camera stuk was. Niet de moment dus. Ik zit dus ook naarstig te zoeken naar een nieuw modelleke, maar dan wel eentje voor een lager budget. En dat blijkt moeilijker dan gedacht! In elk geval neem ik je afstandsdingetje-idee mee voor als ik eens een fatsoenlijke foto van mezelf wil…

 • Kim

  Wat super handig zo’n ding! Hoef ik eindelijk niet meer bij mijn vriend te zeuren haha

 • appelstien

  ik moet eens gaan zoeken, ik herinner mij vaag dat er zo’n afstandbediening bij mijn camera zat. wel handig precies ja, want die foto was idd prachtig (deze ook hoor :))!

 • goofball

  oh da’s cool, ik wist niet dat er “generieke” afstandsbedieningen bestonden voor camera’s. Wat een revelatie

 • Elke

  Damn, hoe handig is dat?! Eens zien of dat ook kan werken met de camera van mijn lief 🙂

 • miss pixie

  Geniaal idee! Pinnen die handel!

  Mijn zus die maakt vaak fashion en make-up foto’s van zichzelf en kocht zich een selfiestick. Ze heeft daarmee ook altijd wel leuke foto’s 🙂

 • Lyanne

  Jaaa zo handig he? Ik heb er zelf ook eentje en ben er nog steeds erg blij mee. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik hem de laatste tijd wat minder vaak gebruik. Goede reminder dit. 😉

 • Veerlez

  Het schijnt ook makkelijk zelf te maken te zijn, maar voor €8 ga je dat toch niet proberen? 🙂
  Op mijn camera werkt het helaas niet!

 • Kelly

  Ik heb het bestaan van een afstandsbediening pas leren kennen nadat ik mijn huidige fototoestel gekregen had. En ja, dat ding is niet compatibel met een afstandsbediening 🙁 Anders had ik de aankoper van het toestel, het lief, zeker gevraagd daarop te letten. Binnen een jaar of negen dan maar… Voorlopig blijft het bij statief + timer 🙂

 • Le petit requin

  Ha, ik heb juist een afstandsbediening gekocht met de bedoeling stabielere foto’s te kunnen nemen van vb. de sterren (timelapse-achtige dingen). Maar kijk, ik had er dus nog helemaal niet bij stilgestaan dat die voor mijn Fair wear Friday outfitposts ook wel eens wreed handig zou kunnen zijn! Merci 🙂

 • Pin It on Pinterest