Gebeurd

5 bloggende noorderburen die je moet leren kennen

Ik heb zo het gevoel dat bloggers nogal vaak binnen hun landsgrenzen blijven ofwel naar de grote Engelstalige blogs grijpen. Vaak wordt er steeds verwezen naar dezelfde blogs van de bloglijst en voor Vlaamse bloggers zijn dat dan vaak andere Vlaamse bloggers. Dat terwijl bloggen in Nederland twintig keer groter is dan in Vlaanderen. Op z’n minst!

Tijd om even een kijkje te nemen bij een paar bloggende noorderburen. Het zijn misschien niet dé grootste blogs, maar het zijn wel een paar van mijn favoriete bloggende noorderburen én favoriete bloggers in het algemeen. Ik heb veel favoriete bloggers. Ayup.

 • Team Confetti Ik vind het geweldig wat Olga allemaal doet met haar blog en kan haar wilde ideeën alleen maar aanmoedigen. Die Team Confetti Feelgood Box? Beestig plan! De thema’s zijn heel uiteenlopend van wekelijkse Instagram foto overzichten mét kattenbonus, recepten, beestjes die geadopteerd kunnen worden tot creatieve uitspattingen. Sinds kort werkt Olga samen met een vast team van gastbloggers en hierdoor krijgt de blog nog meer unieke content.
 • Webkim Kim is dé mamablogster van Nederland. Toch voor mij. Ik vermoed dat er wel meer mamablogsters zijn bij onze noorderburen (Mama Maai!), maar haar blog volg ik al een kleine eeuwigheid. Ze schrijft heel openhartig over haar leven. Ze staat mooi met haar twee voeten op de grond, maar tegelijk pakt ze haar bestaan als mama aan met veel humor en creativiteit. Je kan op haar blog recepten vinden, ideeën om je kinderen bezig te houden, maar ook column-achtige stukjes over het leven zoals het is.
 • Maanisch Ik weet niet hoe lang ik Maanisch al volg. Ik vermoed van toen ik nog journalistiek studeerde zo’n tien jaar geleden. Al lang dus. Heel lang zelfs. Sinds kort is Maanisch overgeschakeld van een gewone blog naar een plog. Van iedere dag verschijnt er een blog aan de hand van foto’s. Hoewel ik haar geschreven stukjes heel graag lees, vind ik de plogs helemaal geweldig.
 • Wonderlicht Karlijn houdt van boeken en schrijft af en toe een recensie of een boek-gerelateerd blogbericht. Meer moest ik eigenlijk niet weten, want dat is genoeg voor mij om een blog in mijn feedreader te gooien. Maar naast het boeken aspect, schrijft Karlijn ook nog andere toffe blogberichten zoals diy tutorials. Al haar blogberichten worden voorzien van mooie foto’s.
 • Bringing Happiness Lonneke volg ik ook al een hele tijd, nog van voor de naamsverandering van haar blog. Vroeger was dat LNNK en toen moest ik altijd nadenken over de volgorde van die letters, tot ik besefte dat het alle medeklinkers uit haar naam waren. Logisch. Dus ja. Lonneke heeft stijl. Het mag gezegd worden. Ze heeft een prachtige blog met mooie, heldere foto’s en ze maakt regelmatige leuke printables. Je ziet ook regelmatig recepten die ze uitprobeert en geloof me, van die foto’s ga je spontaan beginnen watertanden.

Voila. Jullie kregen stiekem zelfs zes bloggende noorderburen. Ha! Het lijkt wel of ik tegenwoordige iedere dag op een nieuwe, leuke Nederlandse blog stoot. Er zijn er daar zoveel. Ongelofelijk. En het lijkt wel of bloggen daar serieuzer wordt aangepakt. Ik ben er alleszins al meer bloggers tegengekomen die fulltime bloggen dan dat ik er hier al ben tegengekomen. Lang leve de Vlaamse “Laten we de kat uit de boom kijken”-mentaliteit. We kunnen nog iets van leren van onze bloggende noorderburen, beste mensen. Zeg dat ik het gezegd heb.

Heb ik het trouwens mis als ik zeg dat Vlaamse bloggers vooral Vlaamse bloggers lezen? Of lezen jullie ook regelmatig blogs van onze noorderburen? Welke zijn jullie favorieten? Welke moet ik zeker in mijn feedreader werpen om te volgen? En Bloggende Nederlanders die meelezen: spam gerust even je blog in de reacties!

Hup! Holland! Hup!

Voetnoot: die titel. Pfuh. Blijkbaar trekt dat aandacht, dus ik dacht: “deze mensen verdienen wel een plekje in de spotlight, laat ik dan maar meteen ook een aandachtstrekkende titel neerpennen,”. Clickbait time! Binnenkort word ik nog 9gag. Ayup. Komt dat zien! Komt dat zien!

You Might Also Like

 • Ysanne

  Ik kende er al 3, maar ik ga die andere 2 zeker nog even bekijken 🙂 Fijn artikel!

 • Inge

  Weer enkele blogs om toe te voegen aan het te lezen lijstje waardoor ik nog meer de huishoudelijke klusjes kan negeren. 😉
  Enkele Nederlandse blogs die ik volg:
  http://bloknote.nl
  http://www.degroenemeisjes.nl
  http://revlie.typepad.com/revolution/
  http://ing-things.blogspot.com/

 • Literasa

  Karlijn kende ik al, de rest zoek ik zeker eens uit 😉 Ik volg best wel wat Nederlandse boekenblogs: Mijn boekenkast, Lalagè leest, Biepmiepje… En voor de lifestyle en diy is Last days of Spring een aanrader!

 • Literasa

  Ow ja! Ik vergat mijn favoriete boekenblog nog: Inge leest

 • Ammoliet

  Yep, inderdaad zeer toffe blogs van onze noorderburen! En ik geniet ook erg van jouw blog! Great job!

 • Sanne

  Wa een leuk bericht! Haha “Hup! Holland! Hup!”
  Ik kende ze allemaal nog niet 😉 Nouja, Team Confetti wel van een paar jaar terug geloof ik, maar die blog ben ik eigenlijk nooit gaan volgen. Ik weet niet waarom. Ze zien er allemaal hartstikke leuk uit!
  Volgens mij is het wel een beetje 50/50 bij mij, tussen Nederlandse en Vlaamse blogs. 🙂
  Liefs

 • Karlijn

  Kathleen wat ben je toch een lieverd! En je brengt me gelijk op een idee om binnenkort eens mijn favoriete zuiderburen op een rijtje te zetten 🙂 X

 • appelstien

  Ik lees ook graag bij onze noorderburen, die doen dat goed! Leesvoer.net lees ik ook graag (en een aantal uit je lijstje en die hier al geschreven werden – de groene meisjes bijvoorbeeld!). Ik heb trouwens weer eens een liebster-award door te geven, mocht ge goesting hebben om een random lijstje vraagjes te beantwoorden: http://appelstien.blogspot.de/2015/04/liebster-award.html

 • Sofie

  Ik stelde me die vraag ook al, omdat ik de indruk heb dat veel Vlaamse bloggers op elkaars blogs reageren en dat dat ook geldt voor Nederlandse bloggers. 🙂 Ik lees dan weer voornamelijk Nederlandse blogs. Engelstalige blogs lees ik niet graag, omdat ik gewoon liefst in het Nederlands lees. Bovendien heb ik de indruk dat er heel veel blogs zijn over mama’s en kinderen en dat spreekt me nu eenmaal niet aan. Er zijn natuurlijk wel blogs die ik volg waarvan de blogger kinderen heeft maar als er meer posts over kinderen gaan, dan haak ik af. Dat is geen verwijt, maar het interesseert me gewoon minder.

  En de indrukken zijn dan ook indrukken en geen feiten 🙂

 • lilith

  Wat leuk, zo’n lijstje. Webkim en Maanisch lees ik ook al duizend jaar (de blogpauze van Kim niet meegeteld), en voor de rest lees ik in NL niet zo veel. Roos, rust en regelmaat, af en toe, en vroeger De Heldin en Merel Roze, ook al bloggen die niet meer zo veel. Toen mijn boek uitwas en ik plots veel recensies uit NL kreeg heb ik wel gezien dat er daar heel veel boeiende blogs zijn, dus ik ga de andere eens checken. 🙂

 • miss pixie

  Ik ben vooral fan van 2 Nederlandse foodblogs:
  – Chickslovefood.com
  – Uit Pauline’s keuken.

  Inghtings is ook een leuke, creatieve blog met veel DIY en kringloopgeluk. Alleen al van haat foto’s word ik blij 🙂

 • Silke

  Hier een grote fan van De Groene Meisjes! Voor de rest lees ik eigenlijk vooral Vlaamse bloggers, vind dat dat nog nét iets vlotter leest 🙂

 • Maai

  Hey wat zie ik ;-). Webkim en lnnk jaaaaa! Maar ik lees stiekem ook wel een aantal vlaamsebloggers. Zal ik dan de vlaamse varriant op mijn blog zetten 😉

 • Olga

  O Kathleen jij schat! ^_^

 • Webkim

  Oh Kathleen, ik voel me enorm vereerd dat je mij noemt en ik ga ook zeker even een andersom versie bloggen, want ik lees dan weer best een aantal Vlaamse blogs.

 • Elke

  http://www.octaview.nl
  http://www.zilverblauw.nl
  Zijn die niet bekend dan?!

  • Kathleen

   Ik wilde bewust wat minder grote blogs in de spotlight zetten omdat net iedereen Zilverblauw en Octaview waarschijnlijk al kent. 😉

 • Lucie

  Op youtube doen ze veel ‘collabs’, samenwerkingen tussen 2 kanalen waardoor dat beide kanalen meer kijkers krijgen.
  Is dat een idee voor het blogwereldje? Ik weet wel niet hoe een ‘collab’ (collaboration = samenwerking) dan zou werken.
  Maar de blogs die jij aanraadt vind ik super, dus ik zal die vaker gaan lezen, dus dat kan misschien ook wel werken in de omgekeerde richting?

  • Kathleen

   Ik heb er ook al een keertje over zitten nadenken hoe twee doodgewone bloggers zouden kunnen samen werken, maar buiten gastbloggen kom ik niet veel verder. Wat je heel vaak ziet bij fashion bloggers bijvoorbeeld is dat de één de foto’s maakt van de ander terwijl die haar outfit showt. Als de ene de foto’s van de andere gebruikt op haar blog, dan zit daar sowieso een “dank je wel voor de mooie foto’s”-linkje bij naar de andere haar blog. Perfect collab voor fashion bloggers dus. Maar creatieve bloggers of life bloggers? Nope. Ik ben er nog niet uit.

 • Katrien

  Ik lees eigenlijk best wel véél Nederlandse blogs, sterker nog, ik geloof dat ik meer Nederlandse volg dan Vlaamse … Ik ga er ook een postje aan wijden! 🙂

 • goofball

  nee ik lees geen Nederlandse blogs, wel Amerikaanse en Canadese

  ‘k heb ook geen behoefte aan blogs die het groter of serieuzer aanpakken….ik wil kleine blogs van authentieke mensen leren kennen die geen “strategie” of methodiek achter hun blog steken, maar waar ik gewoon af en toe een beetje hun reilen en zeilen kan meebeleven.

 • Zwartraafje

  Ik heb eigenlijk net het omgekeerde. Als boekenblogster kwam ik vooral veel Nederlandse blogs tegen toen ik Bloglovin ontdekte. Volgens mij ben jij één van de weinige Vlaamse blogsters die ik volg. Het ziet er naar uit dat ik dus nog een heus inhaalmanoeuvre voor de boeg heb wat Vlaamse blogs betreft.

 • Elke Uyttenhove

  Ik lees eigenlijk voornamelijk blogs van Nederlandse meisjes. Ik volg er enkelen echt op de voet.
  Ook meisjes uit de UK.

 • fieke

  Ik ken er drie van de vijf! Wat persoonlijke blogs betreft lees ik vooral Vlaamse blogs, maar tussen de kook- en interieurblogs die ik lees zitten er wel meer Nederlandse: De Groene Meisjes, Plantaardigheidjes, Zilverblauw, Yvestown, Femkeido, Beeldsteil, …
  ‘k Heb ook de indruk dat in Nederland heel wat bloggers van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Zo ver zijn we in Vlaanderen nog niet…

 • Myriam

  Als Vlaamse meid volg ik eigenlijk heel veel Nederlanders en ben blij als ik hier en daar ook eens een Belgje ontdek. 🙂
  Van de vijf noorderburen ken ik er vier van. Vijf andere Nederlandse blogs die ik o.a. volg zijn:
  http://neongroen.blogspot.be/
  http://www.zilverblauw.nl/
  http://ogenzalf.blogspot.be/
  http://www.kostelijkleven.com/
  http://ing-things.blogspot.be/

 • Tess

  Ik denk dat mijn feedly voor de helft gevuld is met Belgjes en de andere helft gevuld is met onze Noorderburen. Bedankt voor de suggesties, always room for more 🙂

 • Lonneke

  Ik heb dit helemaal gemist. Wat ontzettend leuk dat je mij ook genoemd heb! Ik heb wel een aantal Belgische bloggers in mijn volglijstje staan, maar het zijn er minder dan de Nederlandse bloggers. Geen idee eigenlijk waarom, want ik volg juist graag de niet-grote-bloggers.
  Nogmaals bedankt!

 • Heidi

  Ik volg best veel NL blogs: Lonneke en Webkim idd! En dan explorista.nl, ohmyfoodness,… , .
  Er lijken ook meer travel blogs te zijn in NL? Ik kom op groeps-blogtrips in elk geval vaak NL bloggers tegen en maar heel weinig VL reisbloggers.

 • Pin It on Pinterest