Gebeurd

Aan de slag met YNAB: 15 tips voor beginners

Kelly schreef eerder deze week al over haar avonturen met YNAB (kort voor You Need A Budget), een app om budgetten bij te houden. Ik heb hier al een paar keer heel enthousiast naar verwezen en toen ze in het begin even niet goed wist waar te beginnen, stelde ik voor haar te helpen als dat nodig moest zijn. Dat bleek al snel niet het geval. YNAB wijst zichzelf wel uit.

Maar ik dacht, laat ik even inspelen op wat Kelly allemaal schrijft en toch wat concrete tips geven voor mensen die aan de slag willen met deze software. Vooral als je net begint met YNAB kan je nogal overdonderd raken. Waar begin je best? Waarmee moet je rekening houden? Deze tips kan je alvast toepassen tijdens de gratis probeerperiode van 34 dagen. En nee, lieve mensen, helaas heb ik geen $16,475.50 om in te budgetteren. De foto hierboven is een voorbeeldje van YNAB zelf. 😉

Ik schreef eerder al over YNAB. In “Orde in de Chaos: YNAB” had ik de software net aangeschaft en gaf ik een korte introductie. In “YNAB: vier maanden later” gaf ik een update over hoe het allemaal ging en wat ik al geleerd had.

 1. Probeer de vier regels van YNAB altijd in gedachte te houden. Schrijf ze desnoods op een post it en plak ze ergens waar je ze regelmatig ziet. Regel één: iedere euro moet een doel krijgen. Regel twee: een appeltje voor de dorst. Regel drie: spelen met de kaarten die je gedeeld worden. En regel vier: leven op het loon van vorige maand.
 2. Wij hebben drie verschillende rekeningen die we bijhouden in YNAB. Het Vriendje heeft zijn persoonlijke rekening, ik heb mijn persoonlijke rekening en dan is er nog de gemeenschappelijke rekening. Je kan budgeteren per rekening. Een nieuwe budget kan je aanmaken via het menu File > Create a new budget.
 3. Binnen een budget kan je verschillende soorten rekeningen toevoegen: je zichtrekening, je spaarrekening, je pensioenspaarrekening,… Je kan aanduiden welke rekening “on budget” zijn en welke gewoon gerust gelaten worden qua budgetering (off-budget dus). Bij mij is enkel mijn zichtrekening on budget. De rest laat ik voor wat het is. Enkel met het geld van de on budget rekeningen kan je de nodige bedragen voor je categorieën inplannen.
 4. Je mag binnen één huishouden één licentie gebruiken. Dat wil zeggen dat zowel Het Vriendje YNAB heeft draaien op zijn computer en ik YNAB heb draaien op de mijne.
 5. Heb je een smartphone? Installeer dan zeker de YNAB app. Daardoor kan je meteen als je een uitgave doet, die inbrengen in YNAB. Zo is alles meteen up to date en moet je achteraf niet zitten nadenken waar die tien euro nu ook weer naar toe is of hoeveel je hebt betaald voor dat broodje dat je ‘s middags hebt gegeten.
 6. Voor je begint kan je best ook even nagaan bij de bank welke verzekeringen je allemaal hebt lopen. Vergeet bijvoorbeeld niet de Vlaamse zorgverzekering die iedereen verplicht moet betalen of je schuld saldo.
 7. En als je dan toch bezig bent met bankzaken: sommige banken vragen een jaarlijkse of maandelijkse bijdrage om hun diensten te mogen gebruiken. Vergeet die zeker ook niet op te nemen in je budget!
 8. Het bedrag van verzekeringen of dergelijke die je jaarlijkse betaalt, deel je door twaalf. Iedere maand zet je één twaalfde van het totale bedrag opzij voor deze verzekering. Als de verzekering dan betaald moet worden, staat het volledige bedrag al klaar op je rekening. Concreet voorbeeld: de zorgverzekering is €50. €50 delen door twaalf is €4,16. Dat is een broodje minder tijdens de middag of geen Latte Machiatto Godweetwatto terwijl je staat te wachten op de trein.
 9. Maak alvast een categorie “Kerst” aan en dump daar iedere maand tien euro in zodat je op het einde van het jaar al een mooi bedrag hebt voor als de feestdagen weer voor de deur staan.
 10. Maak ook alvast een categorie “Noodfonds” aan. Je weet nooit dat je wasmachine het morgen begeeft, maar laat ons hopen van niet. Hout vasthouden.
 11. Als je balance in je YNAB niet overeenkomt met die op je rekening, geen paniek. Het wijkt altijd een beetje af. Je kan het altijd manueel aanpassen in YNAB al je wil. Ik laat het tegenwoordig gewoon zo. In YNAB is mijn balance een beetje meer, maar het is niet dat ik opeens al mijn geld in een keer nodig ga hebben. Hoop ik toch.
 12. Heb je overschrijvingen die wekelijks of maandelijks automatisch worden uitgevoerd, dan kan je die ook laten automatiseren in YNAB. Dan moet je die al niet iedere keer manueel toevoegen. Weer wat tijd gespaard. Hoera!
 13. Kies een bepaalde tijdstip in de week om even je YNAB aan te vullen. In het begin deed ik dit iedere woensdag en iedere zondag. Dan wist ik dat alles perfect klopte. Tegenwoordig doe ik het maar een keer in de week, soms zelfs maar een keer in de twee weken. Hoe langer je bezig bent met YNAB, hoe minder je eigenlijk gaat moeten invullen, want het programma leert ook een deel zelf. Zo kan je bijvoorbeeld al je budgetten van de vorige maand automatisch laten invullen voor deze maand. Hoppa!
 14. Live on last months Income is de vierde regel. Leven op de inkomsten van vorige maand. Dat klinkt zeer ambitieus, maar je moet klein beginnen, heb ik gemerkt. Ik ben hiermee begonnen met de kleinste maandelijkse kosten eerst zoals bijvoorbeeld internet en Netflix. Iedereen weet intussen dat we hier ten huize Verbeelding fan zijn van Netflix. Wij betalen daarvoor €8,99 per maand. Maar iedere keer als een paar euro’s overschieten nadat we al onze andere euro’s hebben ingepland (regel 1!), dan zetten we die centen of die laatste resterende euro’s in de categorie Netflix. Daardoor staat er intussen iets van een €20 in die categorie. Dat wil dus zeggen dat we, moest er iets gebeuren (ziekte, ontslag,…), we volgende maand toch onze Netflix kunnen betalen. En ok, Netflix zou een van de eerste dingen zijn die zouden vliegen moest het financieel moeilijker worden. Het is een extraatje per slot van rekening. Maar het is een voorbeeld. Hetzelfde doen we intussen al voor verschillende rekeningen zoals water en elektriciteit. Na een jaar zijn er al veel van die zaken die zo klaar staan. Zo kregen we onlangs een hogere afrekening van gas en elektriciteit dan we hadden verwacht en door de buffer die we hadden opgebouwd, hebben wij die rekening kunnen betalen zonder stressen én stond er nog genoeg geld in die categorie. Moeha.
 15. Ga af en toe eens kijken op het YNAB forum en hun blog. Serieus. Daar worden interessante tips gedeeld. Er zijn mensen die hun hele budget laten analyseren of tonen. Alleen daaruit al kan je massa’s leren. YNAB geeft ook gratis lessen die super interessant zijn als je net begint met je budgetten.

“Maar dat kost zo veel!” hoor ik veel mensen zeggen.
Voor YNAB betaal je $60 (€57) wat best wel veel is. Dat is zeker waar. Maar als je de software aankoopt via deze link krijg je alvast $6 korting en betaal je nog maar $54 (€53, die vervloekte dollar staat behoorlijk hoog momenteel). Dat is al iets. Wat als je nu een week lang boterhammen mee neemt naar het werk in plaats van iedere middag een broodje te gaan halen? Wat als je een maand lang geen koffie afhaalt in het station? Wat als je in plaats van met je vriendinnen op restaurant te gaan een picknick organiseert? Lekker origineel, goedkoper en het weer is de laatste dagen behoorlijk picknick-waardig. Wat als je dat paar schoenen gewoon laat staan omdat je er eigenlijk al twintig paar hebt rondslingeren ergens in de diepste krochten van de kleerkast? Wat als je een paar maanden geen boeken koopt, maar naar de bib gaat? Wat als je nù al eens nadenkt over wat je koopt in plaats van achteraf te moeten Marie Kondo’en? Je komt snel aan €50, geloof me vrij, en het is de prijs meer dan waard.

Oh en het grappige aan heel deze “maar dat kost zoveel” argumentatie? Je beseft pas hoeveel geld je uitgeeft aan allerhande onnozeliteiten als je begint met YNAB en al die cijfertjes iedere week mooi ingeeft. Ik heb behoorlijk grote ogen getrokken in het begin, believe you me.

Ik blijf fan van YNAB. Echt. Zowel ik als Het Vriendje hebben er al ontzettend veel aan gehad. Niet alleen voor onze gemeenschappelijke rekening, maar ook voor onze persoonlijke rekeningen. We zijn twee mensen die heel anders omgaan met geld en hebben door YNAB een goed evenwicht gevonden. Daar waar ik het stressy-spaarzaam type ben, is Het Vriendje meer het “kom, we doen een keertje zot” type. Door YNAB ben ik gaan beseffen dat er inderdaad al een keertje zot mag gedaan woorden met het geld als dat er is en is hij wat meer beginnen letten op budgetten. Win-win dus. En dat evenwicht brengt en weten dat het geld allemaal klaarstaat voor wanneer het nodig is, brengt ontzettend veel gemoedsrust. Dat alleen al maakt het dat YNAB die $60 (of $54 met die korting van hierboven) méér dan waard is.

You Might Also Like

 • Karlijn

  Dit is echt super interessant om te lezen. Dankjewel voor de tip. Ik zit nu op stage maar als ik vanavond thuis ben lees ik het nog eens door en ik denk dat ik het misschien wel aanschaf. X

 • Peter

  Hoi Kathleen,

  Kun je wat vertellen over de verschillende categorieën die je gebruikt?
  Daarnaast ben ik benieuwd of je je portemonee ook als account gebruikt.

  Graag verneem ik van je.

  Groeten,

  Peter

 • Nicky

  Je kan ook het huishoudboekje van Radio2 gebruiken. Of zelf een gelijkaardig systeem aanmaken, mits je wat handig bent met Excel.

 • Le petit requin

  Klinkt interessant! Het eerste jaar dat ik alleen woonde en begon te werken heb ik in excell ook eens alles zo grondig bijgehouden om te zien hoeveel ik nu eigenlijk uitgaf en aan wat (want zeker als zelfstandige is het soms lastig dat je eerst “veel” binnenkrijgt en dan achteraf nog hoge kosten hebt, zoals belastingen, sociale zekerheid e.d.). Ondertussen doe ik dat helemaal niet meer en misschien is zo’n programma als YNAB, waar je voor moet betalen, juist een goede stimulans om het toch weer bij te houden (ik betaal er dan immers voor 🙂

 • 1 maand YNAB later. | Missy N.

  […] Aan de slag met YNAB: 15 tips voor beginners. […]

 • Pin It on Pinterest