Gelezen

Sun and Moon, Ice and Snow

Sun and Moon, Ice and SnowAf en toe kom je al eens mensen tegen die even gek zijn om iets zeer specifiek waar jij ook helemaal gek op bent. Zo kwam ik op het YouTube kanaal terecht van een mede Schone en het Beest fan. Ik heb het dan niet persé over de Disney film, maar over het verhaal op zich en op alle mogelijke varianten op het verhaal. Het was via Misty dat ik hoorde over Sun and Moon, Ice and Snow, een boek gebaseerd op een oud Noors verhaal dat wel wat weg heeft van de Schone en het Beest. Dat kon ik natuurlijk niet aan mij laten passeren.

Pika wat eigenlijk gewoon “meisje” wil zeggen, is de jongste dochter van een arm gezin. Het meisje krijgt geen naam omdat haar moeder, omdat die teleurgesteld is omdat ze weer een dochter heeft gekregen. Ze heeft een paar gezonde zonen, maar een meisje betekent een bruidsschat. Dat kan de familie niet betalen. Tijdens een sneeuwstorm verschijnt er een witte isbjorn aan hun deur die eist dat Pika met hem mee gaat. In ruil daarvoor zal een van haar broers een heldendaad verrichten waardoor de familie rijk en beroemd zal worden. Pika gaat met de isbjorn mee en komt terecht in een gigantisch paleis van ijs. Ze leert er de vreemde dienstboden kennen, maar niemand wilt haar vertellen wie die vreemde man is die ‘s nachts naast haar in bed komt liggen en wie die trollenprinses is waarover de verhalen gaan die in de muren van de grote inkomhal staan gegrift.

Dit Noorse sprookje deed me verdacht veel denken aan het verhaal van Psyche en Cupido. Ik herinner mij een boek rond dat verhaal dat ik meerdere malen heb verslonden als tiener. Dit boek, Sun and Moon, Ice and Snow, bracht dus heel wat herinneringen naar boven alleen is dit verhaal een beetje anders. Het speelt zich af in het hoge noorden om te beginnen en er zijn trollen en zo. Soit. Het spreekt voor zich dat ik heb genoten van dit boek. Twee van mijn favoriete dingen gecombineerd in één verhaal: Scandinavië (het hoge noorden) én de Schone en het beest. Hell yeah!

Alleen vond ik dat de relatie tussen Pika en haar isbjorn niet genoeg was uitgewerkt. Tegen het einde verklaren ze hun eeuwige liefde en eigenlijk heb je nooit een uitgebreid gesprek tussen de twee gelezen. Ze waren dus voornamelijk verliefd op elkaar mooie ogen. Ahum. Of zoiets. Misschien ben ik te oud aan het worden voor sprookjes. Zou dat kunnen? Is het eindelijk zo ver? Oh god no!

Soit. Al bij al van genoten en ik vond het fijn om dit Noorse verhaal te leren kennen. Ik had er nog nooit van gehoord en het is een toppertje. Blijkbaar zijn er nog een paar boeken die verder gaan op het Noorse verhaal. De kans bestaat dat ik daar ook ooit nog een keer een van ga lezen. Schone en het Beest varianten, ze gaan me nooit vervelen. Nope. De kans is ook zeer groot dat ik nog een keer iets ga lezen van de auteur, Jessica Day George, want ik zag dat ze nog wat hervertellingen van sprookjes op haar palmares heeft staan.

Sun and Moon, Ice and Snow kan je kopen bij bol. De papieren versie kost €9,99 en de digitale versie slechts €5,55. Voor zover ik weet is er helaas nog geen Nederlandse vertaling van dit boek, maar wie weet komt die ooit wel eens. Wie weet.

 

You Might Also Like

  • Zwartraafje

    Dat gevoel had ik onlangs toen ik Beauty and the Billionaire van Jessica Clare las. De titel is natuurlijk al een weggevertje. Ik vond het super leuk dat er zoveel overeenkomsten waren met het verhaal van Schone en het beest. Gisteren mocht ik zelf trouwens eventjes Belle zijn door in Cosplay-outfit op een beurs rond te slenteren en dat was natuurlijk ook super leuk.

  • Aftellen verzachten | Zwartraafje

    […] Sun and Moon, Ice and Snow – Jessica Day George – Making Faces – Amy Harmon – A court of thorns and roses – Sarah J. Maas – […]

  • Pin It on Pinterest