Gebeurd

6 tips om een leesdipje te overwinnen

Ik wist dat er een leesdipje zat aan te komen. Om de zoveel tijd gebeurt dat eens. Maanden aan een stuk lees ik het ene geweldige boek na het andere en dan opeens heb ik even geen zin meer om te lezen. Ik vind geen boeken die me aanspreken en elk boek dat ie begin leg ik na twintig pagina’s terug opzij. April bracht opnieuw een gigantische leesdip met zich mee. Tijd om nog eens in mijn eigen trukendoos te duiken zodat ik zelf van mijn leesdip af geraak en wie weet komen die tips ook voor jullie van pas.

 • Lees wat je wil lezen
  Dit is waarschijnlijk het allerbelangrijkste. Het is niet omdat de rest van de wereld helemaal wild is van dat ene literaire stokpaardje, dat jij je daar ook moet door worstelen. Als jij terug de leeskriebel te pakken krijgt door stationsromannetjes te lezen, doe gerust. Thrillers? Be my guest. Memoires? Kinderboeken? Science fiction? Gaan met die banaan! Ik merk dat ik zelf de laatste tijd heel hard grijp naar graphic novels. Die lezen zeer vlot en ik moet er vaak niet te hard bij nadenken. In april alleen al las ik acht graphic novels. En hervertellingen van sprookjes. Dat blijft ook wel standaard een favoriet bij mij.
 • Herlees je favoriete boek
  Niets leukers dan je even helemaal verliezen in een boek waarvan de personages aanvoelen als oude vrienden. Je kent het verhaal misschien intussen helemaal van buiten en daardoor lees je het boek misschien wat sneller uit. Daardoor krijg je hopelijk weer wat zin om je tanden te zetten in een nieuw boek. Ik vermoed dat ik binnenkort nog een keer ga grijpen naar Wildewoud van Juliet Marillier. Dat is een van mijn go-to boeken als ik even in een dipje zit (toevallig ook een hervertelling van een sprookje. Ha!)
 • Lees een boek uit een genre
  Verandering van spijs doet eten. Lees je altijd thrillers? Waarom nu je tanden niet een keer in een fantasy boek zetten of een chicklit? Of wat dacht je van science fiction? Memoires? Non-fictie? Er zijn zoveel genres. Er is geen beter moment om een keer iets nieuws te proberen dan tijdens een leesdip. Ik voel het de laatste dagen kriebelen om terug wat non-fictie te lezen. Gelukkig heb ik nog wat interessante boeken in mijn boekenkast staan waaruit ik iets kan bijleren.
 • Maak je leeservaring aangenaam
  Een tasje thee, een dekentje, een koekje binnen handbereik. Dat maakt het lezen weer een stuk aantrekkelijker. Vooral dat koekje, natuurlijk. Of als het weer wat beter wordt kan je altijd dat dekentje buiten in de tuin leggen en de thee vervangen door iced tea of zelfgemaakte limonade. Dat koekje blijft wel een must, natuurlijk. Ik merk dat ik de laatste tijd even genoeg heb van lezen op de trein. Meestal kan ik het geroezemoes afzetten, maar de afgelopen weken was het een ramp. Dan is het even tijd om een ander, aangenamer leesplekje te zoeken zodat ik lezen niet koppel aan trein-ergernissen.
 • Lees een korter boek
  Er is niks mis met het lezen van een korter boek. Ik heb zelf moeite met dikkere kleppers. Nachtfilm is niet uitgeraakt deze maand, helaas. Dikke boeken beginnen me na een tijd te vervelen. Ik leer graag veel personages kennen en ik ontdek graag veel verschillende nieuwe plaatsen en werelden. Daarvoor zijn korte boeken ideaal. Plus het voordeel aan een kort boek is dat je er snel door bent, zelfs als het niet helemaal je ding is.
 • Forceer het niet
  Als het niet gaat, dan gaat het niet. Forceer jezelf niet om te lezen. Leg je boek even opzij en ga een fietstochtje maken of binge watch alle seizoenen van een serie op Netflix. Er is niets mis met even niet lezen. De goesting zal vanzelf wel terug komen als de tijd rijp is.

Voila. En dan ga ik nu even mijn eigen advies opvolgen en het wat rustiger aan doen met het lezen. Maar niet gevreesd. Ik heb genoeg boeken gelezen waar ik nog geen recensie rond heb geschreven hier, dus de wekelijkse recensies zullen wel blijven komen. 😉

Hebben jullie wel eens last van een leesdipje en wat doen jullie er dan aan? Hebben jullie nog extra tips die jullie willen delen?

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Dat geroezemoes in de trein ken ik. Ik lees dan ook nooit een boek in de trein, hoogstens de Humo. Ik kan dat geroezemoes helaas niet afzetten. Goede tips trouwens!

 • Nele

  Trein-geroezemoes vind ik niet zo erg. Maar één gesprek dat ik woord-voor-woord kan volgen is vreselijk, daar word ik dan constant door afgeleid. For now los ik dat op met pianomuziek uit mijn iphone in mijn oren. Dan kan ik weer in mijn boek duiken :).

 • Ysanne

  Wat een goed artikel! Ik herken dit zelf ook heel erg. Ik houd echt intens van lezen, maar soms heb ik er echt gewoon 0 zin in haha. Heel tegenstrijdig.

 • Sandra

  Ik had in maart een leesdipje wat ‘gewone’ boeken betreft, maar ik las wel ongelooflijk veel graphic novels.
  In april las ik drie boeken wat ik toch nog redelijk goed vind en daar was één boek bij dat ik op één dag uit las. Sneeuweieren van Ricus van de Woecering. Bij deze is dit een tip ! Het is een debuut, maar die mens schrijft wel goed.
  Ook in april las ik weer acht graphic novels. Jij hebt me een verslaving bezorgd.
  Tips voor een leesdip heb ik niet echt. Maar inderdaad vooral lezen wat je zelf supergraag wilt lezen hoewel ik zelf regelmatig getipte boeken lees die mij dan inderdaad behoorlijk kunnen bekoren.
  Zonder jou zou ik nooit aan The Walking dead begonnen zijn. Zombies konden mij compleet gestolen worden, maar je maakte mij nieuwsgierig. Nu zie ik zelfs de TV reeks. Ik verbaas zelfs mezelf hier.
  Ik merk dat wanneer ik veel aan mijn hoofd heb zoals nu met de verkoop van het oude huis ik me minder goed kan concentreren op een verhaal. Woensdag probeerde ik te lezen in een binnenspeeltuin, maar dat lukte me deze keer totaal niet. Teveel afleiding. Soms lukt het wel, maar deze keer niet. Ik kreeg mijn hoofd niet stil.
  Stilte werkt bij mij nog altijd het beste om te lezen, maar in ons gezin is die daar niet veel.

 • Kelly

  Ik heb er momenteel ook wat last van, van een leesdipje. Sinds 22 april heb ik nauwelijks gelezen. Ik weet niet goed hoe het is gekomen, maar mijn vriend biechtte een paar dagen later op dat hij eigenlijk niet kan slapen als ik in bed op de e-reader lees. Dat heeft er ook wel iets mee te maken. Er zijn nochtans wel genoeg andere momenten dat ik kan lezen, dus ik hoop dat de leesgoesting snel terugkomt. Er zijn nog voldoende boeken die liggen te wachten en die ik écht graag wil lezen 🙂

 • Zwartraafje

  Ik denk dat ik nog nooit een echte leesdip heb gehad. Nu maar hopen dat ik mezelf niet jinx door deze uitspraak. Waar ik wel soms last van heb is leesstress omdat er dan een heel deel boeken staan waarvan er binnen een deftige termijn een recensie moet verschijnen. Soms vind ik het wel jammer dat ik zelden aan bibliotheek-bezoekje of eigen boeken toe kom. Deze week ga ik voor het eerst in maanden nog eens naar de bib, omdat ik mee doe aan de Blossom Books Book-a-thon en daarvoor wel wat boeken wil lezen waar geen recensie aan gekoppeld is.

 • fieke

  Dat geroezemoes (hier dan op de bus) kan me ook niet zo veel deren, maar ik erger me wel aan gesprekken. Zeker als de bus stampvol zit en ik drie gesprekken door elkaar kan volgen. Dan lukt lezen écht niet. Echte dipjes heb ik nog niet gehad, al zijn er altijd periodes dat ik minder lees (omdat we ‘s avonds series bekijken op tv, of ik gewoon te moe ben). Goodreads en blogs met leestips geven me genoeg inspiratie!

 • Dina

  Ik zit er middenin, in zo’n leesdipje en ik vind het ontzettend jammer want ik heb heel veel leuke boeken klaarliggen. Verder dan de krant kom ik eigenlijk niet de laatste tijd. Heel af en toe lees ik een Kurzgeschichte (ik weet niet hoe dat in het Nederlands heet, maar het zijn korte verhaaltjes) of een column uit een columnbundel.

 • Mieke Schepens

  Ik heb zo’n dip achter de rug. En je hebt gelijk; forceer het niet! Ik ben nu mijn aantekeningen (tijdens het lezen) die ik eerder maakte, aan het verwerken tot recensies. Het komt vanzelf weer goed. Leuke blog!

 • Maai

  Ik heb vooral het probleem dat als ik eens tijd zou kunnen maken ik veel te veel wil. Lezen moet het delen met een hoop andere zaken, tja

 • Upje

  Ik zit in een megaleesdip sinds de geboorte van de zoon, intussen toch al vijftien maanden geleden. Vanaf toen ga ik ook met de fiets werken, dus aan de bushalte of op de tram lezen is er ook al niet meer bij. Ik heb er nog altijd superveel zin in, maar de tijd en energie ontbreekt. Ik lees ook alleen graag als ik in één ruk kan doorlezen, dus het boek moet op twee dagen of maximaal een week uit zijn. Anders ben ik niet mee met het verhaal en verliest zelfs een schitterend boek alle charme voor mij. Wat ik dan toch doe, als ik weer wat ‘in zwang’ wil geraken, is inderdaad jeugdboeken lezen. Hoe idioot ook, de onderwerpen spreken mij altijd aan, ze zijn zelden heel erg dik of zwaar op de hand, dus lezen vlot. Alleen lukt het me dus voorlopig niet om de doorstart terug te maken naar het ‘volwassen’ repertoire en dan eens meer dan sporadisch één enkel boek …

 • Hanneke

  Lees inderdaad wat je wilt lezen, dat werkt bij mij het beste. Soms liggen boeken maanden of zelf jaren op de stapel voordat ik in de juiste bui ben. Gelukkig heb ik genoeg om uit te kiezen. 🙂

 • Wanda

  Inderdaad heel herkenbaar! Overkomt mij meestal na een periode waarin ik best wel veel heb gelezen en dan ben ik er zo ineens eventjes klaar mee en worstel ik met het boek wat ik op dat moment aan het lezen ben, terwijl het me best wel interesseert. Gaat meestal na een week of 2 ook zo weer over en anders pak ik meestal even wat tijdschriften en dan komt de zin in lezen zo weer terug!

 • Le petit requin

  Goede tips! Meestal wissel ik van genre: ben ik in een leesdip geraakt door een zware klassieker, dan schakel ik over op iets luchtigers of juist omgekeerd (als ik kijk naar wat ik lees, hou ik onbewust al rekening met die afwisseling blijkbaar 🙂
  En verder helpt rondstruinen in de bib of op Goodreads en daar nieuwe en interessante boeken tegenkomen, meestal ook wel 🙂

 • Pin It on Pinterest