Gebeurd

Blogger vs WordPress

Kelly vroeg: “Wat maakt WordPress zo veel beter dan Blogger volgens jou?” bij Ask me Anything. Een zeer interessante vraag en niet een die ik zomaar even in een paragraafje kan beantwoorden. Dus besloot ik er een volledig blogbericht aan te besteden. Woehoe!

Even meegeven dat ik eigenlijk al sinds de voorganger van WordPress (B2) werk met WordPress (of wel… met B2 dus). Ik heb even geblogd op Blogger, maar dat gaf me niet de vrijheid die ik wilde, dus ben ik daar snel weggegaan. Om maar even te zeggen: dit wordt zo’n blogpost waarin ik mijn enthousiasme deel voor WordPress. U bent hierbij gewaarschuwd en ik ben niet verantwoordelijk voor de gevolgen. 😉

Blogger
Daarmee wil ik niet zeggen dat Blogger slecht is. Blogger heeft zeker zo zijn voordelen. Het is een dienst van Google, dus als je een Gmail-adres hebt, dan moet je niet al te veel moeite doen om een blogje op te starten met Blogger. Je moet eigenlijk alleen maar een naam kiezen en je bent vertrokken. Easy peasy. Daardoor is het heel laagdrempelig en kan iedereen er mee aan de start. Het heeft alles wat je nodig hebt om te bloggen.

Plus je moet zelf naar heel veel technische dingen niet zelf om kijken. Spam tegenhouden? Daar zorgt Blogger zelf voor. Satistieken bewonderen? Die zie je rechtstreeks staan op je dashboard. Prutsen aan je layout? Je kan makkelijk met blokken schuiven onder Indeling. Er is absoluut niets mis met Blogger. Het lijkt me zelfs ideaal voor mensen die willen beginnen met een blog, maar niet goed weten wat of hoe of waar. Je kan er niet veel mis mee doen en tegelijk kan je toch iets unieks maken van je blogje.

WordPress
Maar… Dan is er ook WordPress. Er zijn twee soorten WordPress. De ene is WordPress.com en dit is eigenlijk de Blogger versie van WordPress waarbij je je niets moet aantrekken van iets. Je maakt een account aan bij WordPress.com en je kan beginnen bloggen. Dus of je nu Blogger of WordPress.com kiest, dat maakt eigenlijk niet echt uit. Je hebt een basis opstelling voor je blog, je kan kiezen tussen layouts en voor een gewoon blogje is dat ideaal.

En dan is er WordPress.org, de WordPress waarop Verbeelding draait. WordPress.org host je zelf. Dit wil zeggen dat je hosting koopt ergens op een server en daaraan een domeinnaam koppelt. Je installeert dan zélf WordPress. WordPress installeren is door de jaren heen makkelijker en makkelijker geworden. Tegenwoordig is het een kwestie van een beetje rondklikken.

Wat is dan het grote voordeel van een eigen WordPress installatie? Je kiest zelf wat je er mee doet. Je hebt alle touwtjes zelf in handen. WordPress is intussen een van de meest gebruikte content management systemen in de wereld. Miljoenen en miljoenen sites zijn gemaakt met WordPress en dat zijn lang niet allemaal blogs. Heel veel mensen vinden hun gading in WordPress omdat ze door gebruik van plugins van de basisinstallatie kunnen maken wat ze zelf willen. Wil je een immosite van je WordPress installatie maken? Daar is een plugin voor. Wil je een online leerplatform maken van je WordPress installatie? Daar is een plugin voor. Wil je een webshop maken van je WordPress installatie? Daar is een plugin voor. Meerdere zelfs. Het is net de hoeveelheid plugins die er intussen zijn voor WordPress dat dit systeem zo interessant maakt. Net omdat er zoveel mensen werken met WordPress is er intussen voor praktisch ieder probleem al een al dan niet betalende plugin uitgewerkt.

Momenteel draai ik een vrij basic installatie WordPress. Ik heb een kleine blog, dan heb ik natuurlijk niet zo heel veel nodig. Maar stel dat ik binnenkort e-books wil verkopen via Verbeelding. Dan gaat dat perfect met één van die plugins en dan kan ik dat allemaal beheren vanuit het dashboard van Verbeelding. Ik moet daarvoor geen account aanmaken bij een andere dienst zoals Shopify of E-Junkie. Nope. Het blijft allemaal op één plaats waardoor ik alles vanaf hier kan beheren. Ideaal. Wil ik op termijn advertenties laten lopen in de zijbalk van mijn blogje? Er zijn WordPress plugins die dat allemaal automatiseren zodat het voor mij maar een kwestie is van bannertjes uploaden. Wil ik op termijn artikels aanbieden die enkel leesbaar zijn als je betalend lid bent geworden? Perfect doenbaar met een plugin. The sky is the limit! En het is die vrijheid die ik ontzettend miste bij Blogger en ook bij wordpress.com. Ik wil de optie hebben om te prutsen en te proberen op de momenten dat ik wil prutsen en proberen.

Het nadeel van WordPress.org draaien is natuurlijk dat je zelf verantwoordelijk bent voor de technische kant van de zaak. Je moet er zelf voor zorgen dat spam wordt tegengehouden (plugins!), je moet er zelf voor zorgen dat je op tijd backups maakt (maar dat kan je laten automatiseren door een plugin), je moet er zelf voor zorgen dat je installatie en je plugins up to date zijn, je bent er zelf verantwoordelijk voor als je iets kapot maakt in de css of php als je net iets te enthousiast aan je theme aan het werken was,…

Conclusie
Het maakt eigenlijk niet echt uit op welk platform je blogt. Het ene biedt misschien wat meer mogelijkheden dan het andere, maar uiteindelijk vind ik zelf dat de inhoud van een blog het allerbelangrijkste is. Als het niet vlot geschreven is of het onderwerp waar rond er geschreven wordt interesseert me niet, sja, dan ga ik het ook niet lezen. Ik vermoed dat dat ook zo is bij veel andere mensen.

Interesseert het jullie om hier meer over te lezen of is dit te technisch? Moest het iets zijn waar jullie meer over willen lezen, stel dan zeker je vragen in de reacties. Misschien kan ik dan nog eens in mega-geek-modus schieten en jullie wat meer tips geven, want ik heb nog lang niet alles gezegd dat er is te zeggen over WordPress. 😀

You Might Also Like

 • Miss Fabuleus

  Ik draai op Blogger. Op zich heel handig systeem, zoals je zegt, maar soms twijfel ik om over te stappen…
  Iemand een idee hoe ik dat het best zou kunnen aanpakken?

  • Heidi

   Kijk eens op Pinterest! Daar zijn heel wat artikelen gepind met hoe je makkelijk van Blogger naar WordPress kan overstappen.

   • oon

    Interessant, Heidi!
    Kathleen, ik bots steeds vaker tegen de beperkingen van Blogger aan, dus dit is right up my alley, denk ik. Nu nog eens tijd vinden of een moment creëren waarop ik zo gefrustreerd ben dat ik de hele handel overzet. Laat maar komen, die technische dingen.

 • Ysanne

  Ik vind het wel een interessant artikel! Leuk om het zo naast elkaar te zien.

 • Margot

  Keep ’em coming wat mij betreft! Ik wil zelf graag overstappen naar .org en vind het sowieso wel interessant om nu en dan iets technisch te lezen. Specifieke vragen heb ik niet echt, maar misschien is het leuk om een keer een lijstje te maken van Plugins die je graag gebruikt? 🙂

 • Hanne

  Ik ben zelf ook heel enthousiast over wordpress, zowel de .com voor beginners als de .org voor nu. Al moet ik wel eens meer tijd steken in het customizen van alles. Mijn favoriete plugin voor niet-technische aangelegde mensen is Disqus voor de reacties. Bij blogger vind ik het altijd zo moeilijk om te reageren als er geen naam/url optie is en dat lost disqus prima op bij alle platformen…
  Ik ben in elk geval geïnteresseerd in meer van dit soort artikels!

 • Karlijn

  Ik begon mijn blog op Blogger, maar ben al snel overgegaan op WordPress. Tot op de dag van vandaag een spijt van gehad. X

 • An @ nononsonsmoms

  Ik zit bij WordPress.com Ik heb precies een beetje schrik om naar org over te stappen omdat ik er niets van ken. Bij CSS en co. beginnen mijn oren te tuiten. Wat meer uitleg zie ik zeker zitten 🙂

 • Maai

  Ja graag. Ik zou graag wat meer nerd zijn maar heb er geen kaas van gegeten…. Dat achter de schermen stukje zou ik best wat meer willen kennen.

 • Maai

  Layout bewerken bijvoorbeeld…

 • fieke

  Hier wordpress(.com), maar ik ben ook wel benieuwd naar plugins en lay-outgewijze aanpassingen en zo!

 • Kelly

  Haaa, merci, Kathleen! Ik ben ooit begonnen met Blogger omdat ik niets anders kende, maar ik heb een tijdje geleden in het kader van vrijwilligerswerk een WordPress.com blog opgezet en sindsdien denk ik er meer en meer over na om over te stappen. Ik heb ook al veel gelezen over de overstap, maar daar is het bij gebleven. Ik vind dat WordPressblogs er meestal veel mooier uit zien, zelfs als je er zelf niet te veel aan prutst. Blog nog maar wat verder over WordPress, ooit zal ik dan wel beslissen of WordPress bij mij past 😉

  En ja, ik vind natuurlijk ook dat de inhoud belangrijker is, maar ik zie het zoals ik mijn toekomstige huis zie: uiteindelijk is de inhoud (wat er achter de muren zit, zeg maar, qua gebruikte materialen en technieken en zo) het belangrijkste, maar ik wil toch ook niet dat het er als een rommeltje uit ziet, vooral voor mezelf dan. Want wat anderen denken, kan me minder schelen, ik wil vooral zelf fier en content kunnen zijn 🙂

 • Romina

  Plugins! FOR EVER ♡♡

  Trouwens, voor wie het idee heeft dat een lay-out voor .org veel geld of technische kennis kost: zoek eens op Etsy ^^

 • Sandra

  Ik doe het al sinds 2009 met blogger. Waarschijnlijk gemakshalve, maar ik ben content en misschien niet al te veeleisend. Ik hou het dus bij blogger.
  Het enige dat ik nu zou willen is een andere achtergrond die niet niet van blogger is , maar persoonlijker.
  Maar ik heb er nog geen werk van gemaakt eerlijk gezegd.

 • Le petit requin

  Ik ben een overstap van blogger naar wordpress aan het overwegen, dus ik heb best wel wat vraagjes:
  – kan jij tips geven over de migratie van het ene platform naar het andere? Bepaalde zaken waar ik op moet letten (zo zou ik vb. toch wel graag de commentaren op de artikels mee verhuizen)?
  – is het makkelijk om later over te gaan van wordpress.com naar .org? ‘t Is maar dat ik er technisch (nog) niet veel van ken en dus liever in stapjes overstap i.p.v. in één keer én een nieuwe lay-out én plug-ins én beveiliging én én én… te moeten gaan doen 🙂
  – waar sla jij je afbeeldingen op? Nu heb ik die in mijn google+ account staan, wat vanuit blogger in twee kliks in te voegen is. Ik vermoed dat dat bij WordPress niet meer het geval zal zijn (of ik zie de optie toch niet zo meteen), dus vroeg ik mij af of je daar dan een ander foto-opslagplatform voor hebt? Of moet ik dan per foto handmatig een linkje in google+ gaan halen en dat dan in mijn wordpress-blog plakken (wat op dit moment mijn belangrijkste “angst” is om niet over te stappen omdat ik toch wel graag en veel foto’s in mijn blogs zet)?
  Sorry als dit een beetje onnozele vragen zijn, maar ‘t is soms moeilijk om er helemaal aan uit te geraken als je totaal niet thuis bent in het hele website/html-gebeuren 🙂

 • Hersenspinselkrabbels

  Ik heb WordPress maar ben een groentje. Ondanks ik er al een eindje gebruik van maak. Stom he. Ik denk, wat ik nu weet van wordpress en hoe je het kan gebruiken, dat dat slechts een peulschil is. Ale kom, ik ben het zeker 🙂 Zoals die instagram aan koppelen. Superleuk maar het lukt me niet (ik probeerde het via mijn smartphone, misschien komt het daardoor). Iemand taggen. Is dat dan via een woord in een link vermelden? Al die kleine dingen 🙂 die het wel af maken he. Ik zou jou bvb wel willen volgen maar nu heb ik al tien minuten gezocht en ik vind het nergens die wordpressaccount van je. Zo zoek ik nu bvb een blog op wordpress die ik zou willen volgen op aanraden van iemand, maar ik ben zo een ei die dat niet vind. Of ik moet wat harder zoeken.. Maar gelukkig zijn er ergere dingen in ‘t leven 🙂

 • Pin It on Pinterest