Gelezen

De maand van het papieren boek: de conclusie

Begin april kondigde ik aan dat het voor mij de maand van het papieren boek zou zijn. Zoals jullie intussen wel weten heb ik behoorlijk wat ongelezen papieren boeken staan in mijn boekenkast. Schandalig gewoon! Daar moest dringend iets aan gedaan worden.

Uiteindelijk begon het papieren-boek-experiment een weekje later omdat ik nog bezig was in Sun and Moon, Ice and Snow en dat boek wilde ik heel graag eerst uitlezen. Dus liep het experiment van 7 april tot 7 mei en nee, dames en heren, de Kindle werd gedurende die maand niet één keer aangeraakt. Hij lag stof te verzamelen op het nachtkastje. Het was behoorlijk zielig eigenlijk. Arme, arme Kindle. Afgelopen donderdag heb ik hem dan ook eens een stevige knuffel gegeven en heb ik hem zachtjes toegefluisterd dat ik hem nog altijd heel graag zie. Hij begreep het, maar raadde me aan hem nooit meer langer dan een week zomaar opzij te leggen, want anders zou hij niet meer wakker worden als ik zijn aanknopje indrukte. ‘t Is een beetje een dramaqueen, mijn Kindle.

Uiteindelijk las ik vier papieren boeken waarvan ik al een deel had gelezen in Noah Barleywater. Wel, drie en een half, technisch gezien, want ik kreeg Nachtfilm niet uit. Boe. Zoals jullie misschien kunnen zien op de foto hierboven zit daar nog een bladwijzer tussen. Ik raakte tot pagina 377 en verloor toen een beetje interesse in het boek. Ik, dikke boeken en mijn concentratievermogen van een goudvis, geen killer combination. Duidelijk. Volgens mij is dit boek verantwoordelijk voor mijn leesdipje van april. Op zich is het geen slecht boek, maar het blijft maar duren en duren en duren. Er lijkt geen einde aan te komen. De pagina’s zijn ook opmerkelijk langer dan die van een gemiddeld boek en er staat verdacht meer tekst op. Soit. Ik ga het nog uitlezen, maar ik neem nu even een pauze.

Nadat ik Nachtfilm opzij heb gelegd heb ik Peter Nimble en De Gloriedagen van Walter Gom in een ruk uitgelezen. Met Peter Nimble had ik het probleem dat ik niet kon doorlezen. Ik nam dat boek mee op de trein en het leek alsof het langer duurde met een papieren boek om op tempo te komen. Nachtfilm las ik thuis in bed. Dus toen ik Nachtfilm heb opzij gelegd en heb besloten ook Peter Nimble thuis te lezen, was dat boek uit op een dag.

Algemeen gezien was mijn leeservaring wel behoorlijk anders met een papieren boek dan op een Kindle. Ik las opmerkelijk trager in een papieren boek dan op mijn Kindle. En als het hard waaide terwijl ik stond te wachten op de trein, dan durfde die pagina’s wel eens omwaaien. Langs de andere kant heb ik heel hard genoten van van de prentjes in Peter Nimble. Aan het begin van ieder hoofdstuk staat er een mooie pentekening. Die zouden nooit zo duidelijk worden weergegeven op mijn Kindle als ik ze nu kon zien.

Dus ik denk dat ik gewoon ga verder doen met hoe ik bezig was voor dit experiment: Kindle voor onderweg en voor in bed (want dan kan ik lezen zonder bril), papieren boeken voor thuis in de zetel. Dat leek te werken. Hopelijk geraak ik zo ooit door mijn stapel van vijftig papieren boeken én door Nachtfilm. Wie weet.

You Might Also Like

 • Sandra

  Veel succes met Nachtfilm. Ik was enthousiast over dat boek en nog steeds en heb het ook al vaak getipt en de lezers bleken enthousiast, maar iedere lezer is anders denk ik. Er zullen wel verschillende type lezers zijn waarschijnlijk . Misschien een tip voor een blog. Wat voor soort boeken krijg je echt niet gelezen en welke lezen als een trein???
  Ik heb de hele Walking Dead reeks achter de kiezen en ben ook hopeloos verslaafd aan de TV reeks ondertussen al vind ik het vierde seizoen precies toch ook iets minder.
  Succes nog met het lezen.
  Ik ga mij nog eens op de Book Challenge moeten storten. Dat heb ik weer wat links laten liggen en ik ben wat eigen gekozen boeken aan het lezen nu.

 • Valentijn

  Ha, dat omwaaien van pagina’s is zowat dé reden waarom ik met een ereader lees. Dat, en geen bladwijzer die uit je boek schuift en de kilo’s boek die je niet moet meesleuren.

 • Mieke Schepens

  Ik lees bij voorkeur papieren boeken. In bed lees ik nooit 🙂
  Graag gelezen!

 • gerhilde maakt

  Toch weer (bijna) vier titels die je kan schrappen van je lijstje. Ik hou het sowieso bij papieren boeken (van de bib).

 • Karlijn

  Hoe vond je Noah Barlywater? Ik vond dat echt een prachtig boek. Had ik van tevoren niet verwacht eigenlijk 🙂 X

  • Kathleen

   Ik was er zeer aangenaam door verrast. De eerste helft was een beetje er in komen, maar de tweede helft was eigenlijk echt verrassend en zelfs ontroerend.

 • Maai

  Ik twijfel nog altijd of ik zo’n reader moet aanschaffen, ik vind papier zo fijn 🙂

 • Tine

  Ik vind het zo jammer dat je e-boeken allemaal moet kopen en ze even duur of duurder zijn dan de paperback… Dan is de bib een stuk goedkoper…

 • Zwartraafje

  Mijn ereader wordt ook vooral gebruikt wanneer ik onderweg ben. Of wanneer we eens op verlof gaan. Zo’n compacte e-reader neemt immers een pak minder plek in dan de 4 à 5 boeken die ik anders moet meesleuren voor een midweekje centerparcs. Deze winter ontdekte ik echter nog een bijkomend voordeel. Je kan gewoon je handschoenen aanhouden. Met mijn favoriete traditionele boeken had ik immers ijskoude vingers van het omslagen van de bladzijden (dat uiteraard niet lukt met handschoenen – of ligt dat aan mij? )

 • Pin It on Pinterest