Gelezen

De Gloriedagen van Walter Gom

De Gloriedagen van Walter GomHet leesexemplaar van De gloriedagen van Walter Gom van Marcel Vaarmeijer lag hier al eventjes klaar, maar ik bleef het uitstellen. Ik had de eerste twintig pagina’s al gelezen en die spraken me ontzettend aan, maar het leek gewoon nooit de juiste moment om er in verder te lezen. Tot ik vorig weekend geveld werd door een buikgriepje en iets lucht en lichtig wilde lezen tussen de spurtjes naar de wc door.

De zesentwintig jarige Iris Hauer hoort al een hele tijd haar nieuwe bovenbuur rondschuifelen, maar heeft hem nog nooit ontmoet. Ze besluit zichzelf te gaan voorstellen. Zo ontmoet ze de ietwat exentrieke Walter Gom. Hij blijkt voor ieder probleem een oplossing te hebben. Al gauw starten Iris en Walter een adviesbureau. Kunstenaars, zangers, schrijvers en zelfs Jan met de pet kan bij hen langs komen om advies te vragen. BIB (Briljante Ideeën Bureau) krijgt al snel een geweldige reputatie en mensen moeten soms maanden wachten voor ze op gesprek kunnen komen. Maar na dat Walter Gom advies geeft aan een minister en deze minister dat advies een beetje foutief interpreteert ontstaat er een ware klopjacht op dit ideeëngenie.

Ik begrijp nog altijd niet waarom ik dit boek zo lang opzij heb laten liggen. De eerste twintig pagina’s waren een goed voorsmaakje voor de rest van het boek. Het leest ontzettend vlot en ik kon het niet opzij leggen. Hetzij dan om even naar de wc te spurten natuurlijk. Ahum. Het werd door de uitgeverij aangeraden aan iedereen die had genoten van The Rosie Project en ik begrijp volledig waarom. Walter Gom heeft wel wat trekjes van Don en het hele boek heeft wel een beetje dezelfde feel-good-sfeer van The Rosie Project. Eigenlijk wist ik niet goed wat ik moest verwachten van dit boek en misschien net omdat ik er geen verwachtingen van had, dat het me net zo aangenaam verrast heeft. Ik kan er nog altijd niet helemaal mijn vinger op leggen wat me zo heeft aangetrokken in dit boek, maar er was iets. Iets waardoor ik met volle teugen heb genoten van dit boek.

En hoewel ik ontzettend heb genoten van dit boek had ik er een paar problemen mee. Ik miste diepgang. Heel het verhaal en alle personages zijn behoorlijk oppervlakkig. Alles lijkt heel de tijd alleen maar goed te gaan: BIB groeit binnen een jaar uit tot een bekende multinational, iedereen is bevriend met iedereen, iedereen mag gezellig komen werken bij BIB,… Af en toe gaat het wat minder goed (vooral in het verleden van verschillende personages) en op het einde lijkt alles opeens in te storten. Soms wist ik niet of ik moest lachen of moest huilen.

Maar het is net doordat er zo gewisseld wordt in stemming dat het boek leest als een sneltrein. Niet te veel blah blah. Het leven zoals het is, de goede kantjes, de slechte kantjes, maar toch vooral de goede kantjes. En soms heb je gewoon zo’n boek nodig. Een boek dat je in één ruk kan uitlezen en waar je een fijn gevoel aan overhoudt. Een boek waarbij je niet moet nadenken en een boek waar je gewoon van kan genieten. De Gloriedagen van Walter Gom was eigenlijk exact wat ik nodig had. Ideaal om een leesdipje te bestrijden, een ideaal zomervakantie-aan-het-zwembad-boek en ideaal om te lezen als je je lijf hebt volgepropt met pijnstillers en af en toe eens een spurtje moet trekken naar de wc. Ayup.

De Gloriedagen van Walter Gom is intussen te verkrijgen in de betere boekhandel of via Bol.com. Daar vind je de papieren versie voor €17,99 en de digitale versie voor €7,79 dankzij hun actie rond e-books van Hollandse Bodem (hoewel ik daar ook Griet Op de Beeck zag tussen staan en die is toch nog altijd bijzonder Vlaams hoor, dames en heren van Bol.com. Idem voor Stefan Hertmans en Herman Brusselmans. Foei, Bol. Foei. Zomaar Vlaamse auteurs claimen als Hollandse. Foei.).

You Might Also Like

  • Ysanne

    Ik ben heel benieuwd naar dit boek, staat dan ook op mijn lijstje. Jammer dat het wat diepgang mist, maar goed, wil hem toch lezen haha 🙂

  • Mieke Schepens

    Nederland en Vlaanderen zijn eigenlijk maar op één moment in de geschiedenis echt één land geweest: van 1815 tot 1830, als het ‘Verenigd Koninkrijk der Nederlanden’.
    Louis Tobback ziet dat graag anders.

  • Pin It on Pinterest