Gebeurd

Wat heb je nodig om te beginnen met je eigen WordPress.org installatie?

Vorige week schreef ik nog een blogbericht over het verschil tussen Blogger en WordPress. Daar kwam wel wat reactie op en dus besloot ik er even een reeks van te maken voor de geïnteresseerden. De niet-geïnteresseerden kunnen best de komende dinsdagen even mijn blog overslaan, want dit gaat technisch worden. Zeer technisch. U heeft hierbij mijn toestemming om verder te klikken naar uw volgende favoriete blog. Echt.

Voor je kan beginnen bloggen met je eigen WordPress.org blog heb je een aantal zaken nodig zoals hosting en een domeinnaam. Maar wat zijn die dingen nu eigenlijk en waar kan je die vinden en kwantakosta? Ik ga proberen alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen ook al lijkt het soms Chinees te zijn. Echt waar.

Hosting
Hosting is het huren van een stukje server waarop je de bestanden van je website kan zetten. Je kan het vergelijken met een soort van externe harde schijf. Net zoals een harde schijf is de plaats bij hosting beperkt. Als je veel foto’s op je hosting of blog zet, neem je veel plaats in en raakt je plekje op het internet snel vol. Daarom is het dan ook best wel belangrijk dat je je foto’s wat verkleint voor je ze op je blog zet. Als je meer plaats gebruikt dan je eigenlijk zou mogen, dan gaat je host waarschijnlijk aan je virtuele deur komen kloppen om te vragen om over te schakelen op een duurder hosting plan. Dus de grootte van je hosting plan hangt een beetje af van hoe groot je blog is. Aangezien ik naast mijn blog nog een paar andere websites host op mijn hosting plan, heb ik gekozen voor een ietsje duurder en groter hostingplan.

Daarnaast letten ze ook op de bandbreedte die je site of sites verbruiken. Als je een filmpje van één gigabyte op je site zet en vijf mensen bekijken dat filmpje dan heeft je site vijf gigabytes bandbreedte verbruikt. Ieder element op je site: foto’s, tekst, banners,… die je zelf host zorgen dat er een beetje bandbreedte verbuikt wordt. Hoe groter je foto’s, hoe meer foto’s, hoe zwaarder je bestanden én ook hoe meer bezoekers, hoe meer bandbreedte dat je site gaat verbruiken. Normaalgezien heb je aan een kleine tot middelgrootte blog genoeg met een paar honderd megabyte opslagruimte en een paar gigabytes aan bandbreedte.

Zelf zit ik met mijn hosting bij A Small Orange. Dit is niet de goedkoopste hosting die er is, maar het voordeel aan deze service is dat hun customer service briljant is. Letterlijk. Briljant. Als er iets mis loopt en je mailt hen, dan heb je binnen het halfuur, hooguit binnen het uur een antwoord op je vraag of helpen zij je zelf uit de nood. Daarvoor betaal ik met veel plezier een beetje meer.

Heel belangrijk is dat de hosting service die je kiest PHP draait én MySQL databases aanbiedt. Je hoort het waarschijnlijk donderen in Keulen als ik die termen gebruik, maar je hebt die dingen nodig. PHP is de programmeertaal waarin WordPress is geschreven. MySQL is het soort database waarmee WordPress werkt. Als je daarover meer wilt te weten komen, dan stel ik voor dat je even een Bachelor in de Toegepaste Informatica gaat behalen.

A Small Orange heeft daarnaast ook nog een bijzonder extraatje. Via je persoonlijke CPanel kan je doorklikken op Softaculous Apps Installer. Door die Apps Installer moet je alleen maar een paar velden invullen en in één, twee, drie heb je je eigen WordPress.org geïnstalleerd. Dit extraatje vind je ook terug bij andere hosting services alhoewel het soms anders heet, dus dit mag je keuze in hosting op zich niet echt bepalen. Maar toch. Het maakt het installeren van een WordPress blog bijzonder makkelijk.

Hosting betaal je jaarlijks en is afhankelijk van de service die je kiest. Het kleinste hostingplan bij A Small Orange kost $35 (ongeveer €31) per jaar en is normaalgezien genoeg om een kleine tot middelgrootte blog op te draaien. Hun Most Loved Plan waarmee je méér dan genoeg ruimte en bandbreedte hebt kost $60 (ongeveer €53,50) per jaar. Prijzen variëren van hosting service tot hosting service. Sommigen durven echt belachelijke hoeveelheden geld vragen voor hun diensten. Anderen kosten dan weer ontzettend weinig, maar dan weet je dat ze waarschijnlijk inboeten op bijvoorbeeld de kwaliteit van hun customer service. Als je niet voor A Small Orange wil kiezen, wat uiteraard je goed recht is, dan kan je best eerst even serieus wat research doen of je oor even te luisteren leggen bij iemand die er verstand van heeft.

Domeinnaam
Een domeinnaam is ook niet echt het moeilijkste om aan te kopen. Het moeilijkste gegeven aan het kopen van een domeinnaam is dé geschikte naam voor je blog vinden. Ik wou eigenlijk verbeelding.be of verbeelding.com. Die waren allebei niet meer vrij op het moment dat ik mijn domeinnaam registreerde zo’n wel… negen jaar geleden. Toen was het al vechten om de beste namen. Nu is het alleen maar erger geworden met de beschikbaarheid van leuke namen. Jikes! Check dus zeker op voorhand even of de naam die je wil nog beschikbaar is. Het kan je heel veel frustraties besparen.

Bij vele hosting services krijg je vaak een domeinnaam gratis voor een jaar als je meteen ook voor een jaar hosting betaald. Daarna betaal je jaarlijks iets van een tien euro à vijftien euro voor je domeinnaam. Als je niet te veel wil prutsen dan koop je eigenlijk best meteen je domeinnaam bij je hosting service naar keuze. Hierdoor zal de domein die je tegelijk aankoopt bij je hosting service meteen gekoppeld worden. Dat bespaart je weer wat tijd en prutswerk.

Je domeinnaam koppelen aan je hosting
Als je geen domeinnaam koopt bij je de hosting service die je wil gaan gebruiken, dan moet je eerst je domeinnaam koppelen aan je hosting. Zorg dat beiden al zijn aangekocht voor je hier aan begint. Om deze twee dingen aan elkaar te koppelen heb je de nameservers nodig van je hosting. De wablieft? De nameservers. Vraag me niet wat het net is, maar je hebt ze nodig. Tot zover mijn zeer technisch onderbouwde uitleg (Het Vriendje zegt: “Nameservers zijn er om domain-“names” te koppelen aan “servers”, vandaar nameservers. Logisch.”). Meestal beginnen ze met NS. Die van A Small Orange zijn bijvoorbeeld ns1.asmallorange.com en ns2.asmallorange.com. Als je kiest voor een andere hosting service, dan kunnen die nameservers natuurlijk anders zijn.

Om de koppeling te maken moet je inloggen bij de service waar je je domeinnaam hebt aangekocht. Meestal heb je ergens een soort van overzicht van je gekochte domeinnamen of iets dergelijks en daarbij staat vaak ergens een linkje naar “wijzig nameservers”. Het is natuurlijk bij iedere service anders en je kan het best zelf uitpluizen. Moest je het niet meteen vinden, dan kan je altijd contact opnemen met de customer service. Als je op dat linkje doorklikt zal je een lijst met velden zien. Meestal vier of vijf. Daarin vul je dus de nameservers in. Als jouw hosting service werkt met twee nameservers zoals A Small Orange, dan vul je die twee in. Werkt jouw hosting service met vier nameservers? Dan vul je die vier in. In mijn geval ziet dat er dus zo uit:

Nameservers instellen

Daarna moet je de domeinnaam toevoegen aan de hosting zodat die twee kunnen communiceren met elkaar. Deze manier kan je ook gebruiken als je een extra domeinnaam wil koppelen aan reeds bestaande hosting. Log je in via de Cpanel van je hosting. De gegevens hiervan krijg je normaalgezien per mail als je hosting aankoopt. Als je ze niet hebt gekregen klop je best even aan bij de customer service van je host. Ergens op de homepagina van je Cpanel zal je “Addon Domains” zien staan. Dit kan er anders uitzien bij een andere hosting service, maar bij A Small Orange ziet dat er zo uit.

Addon DomainEens je op Addon Domains hebt geklikt krijg je een nieuwe pagina met bovenaan een formulier en onderaan een overzicht van de domeinnamen die reeds gekoppeld zijn aan jouw hosting account. Vul in het eerste veld je domeinnaam in zonder de http://www. er voor bv. test.be zoals in de screenshot. Als je het eerste veld hebt ingevuld en vervolgens op je tabtoets op je keyboard duwt, zullen de andere twee velden zich automatisch aanvullen. Gebeurt dat niet bij jou, dan kan je best zo eenvoudig mogelijk te werk gaan en overal gewoon de naam van je site invullen zonder de extentie bv. test in de screenshot. Daarmee zit je honderd procent safe. Eens alle velden zijn ingevuld, klik je op “Add Domain” en je bent klaar! Hoera! Applausje voor jezelf!

Addon Domain

Het kan tot 48u duren voordat de twee aan elkaar gekoppeld zijn, dus geef het even zijn tijd. Om eerlijk te zijn merk ik wel dat een domeinnaam aan hosting koppelen tegenwoordig steeds sneller en sneller gaat. Soms moet je zelfs nauwelijks nog wachten.

Ziezo. Dat heb je dus allemaal nodig. Pfoeh. Volgende week dinsdag leg ik jullie uit hoe je WordPress kan installeren. Als je hebt gekozen voor A Small Orange of een andere service die een auto-installer aanbiedt, dan kan je eigenlijk meteen al je eigen WordPress installeren via Softaculous Apps Installer of iets gelijkaardigs. Anders moet je nog heel even wachten!

You Might Also Like

 • lien

  Pfffff, mijn oren tuuuuuuuten nogal! ik laat het bloggen aan een ander over…

 • Miss Pixie

  Geweldig Kathleen!
  Nadat Lobke me er al diverse keren op wees dat ik beter zou overschakelen op WP, heb ik me voorgenomen om daar deze zomer werk van te maken 🙂
  Dus dit wordt gesaved 😉

 • Kim (Groene Pumps)

  oh wauw superhandig, dit overzicht. Ik zit op WordPress.com maar overweeg al een tijdje om ktoblogt.wordpress.com op een eigen funky .be site te zwieren en was volop op zoek naar handige info. Je bent mijn reddende engel 🙂

 • Riet

  Ik volg met aandacht! 😉

 • An

  bewaard voor later 🙂

 • oon

  Ik onthoud! Is de route Blogger – WP com – WP org aan te raden, of is dat gewoon omslachtig en tijdverlies in the long run?

  • Kathleen

   Je kan perfect rechtstreeks van Blogger naar WP.org overschakelen. Ik denk dat Blogger – WP.com – WP.org misschien wat omslachtig is als je weet dat je toch uiteindelijk bij een WP.org wil uitkomen. Plus er kan meer mislopen als je die route neemt en hoe minder er kan mislopen, hoe beter.

 • Ilona

  Het klinkt inderdaad heel erg ingewikkeld als je net wilt beginnen. Toch valt het wel mee als je het gedaan hebt. Ik heb zelf een hosting van Hostinger, waar je een domein gratis bij je hosting krijgt en deze ook automatisch aan elkaar worden gekoppeld. Scheelt al een heleboel werk. Voor hulp enzo kan je ook terecht bij de helpdesk, dus ik ben daar erg tevreden over. Als je weinig verstand hebt van al deze moeilijke termen (zoals ik), is het erg handig dat het allemaal voor je geregeld wordt.

 • Le petit requin

  Pfwoei, ik ga toch maar eerst even die Bachelor in de Toegepaste Informatica halen, denk ik 🙂
  Bedankt alleszins voor de moeite die je in deze berichten steekt; het helpt de onwetenden zoals mijzelf heel erg!

  • Kathleen

   Nee joh! Ik heb zelf ook geen Bachelor in de Toegepaste Informatica. Nergens nodig voor. Gewoon doen. 😉

  Pin It on Pinterest