Gemaakt

Maak zelf eens een bruisbal

Sinds dat Blij met Mij Ei ben ik helemaal zot van bruisballen. Mijn uitstapje naar Gent onlangs leek bijna volledig in het teken van bruisballen te staan (en leuke kleedjes). Het leek me interessant om eens na te gaan hoe dat nu eigenlijk in elkaar zit zo’n bruisbal zodat ik ze zelf ook zou kunnen maken.

Op Pinterest, YouTube en tal van blogs kan je allerhande tutorials vinden van hoe je een bruisbal moet maken. Er lijken wel honderden verschillende manieren te zijn. Ik besloot te beginnen met de eenvoudigste bruisbal die uit twee hoofdingrediënten bestaat en dan nog wat olie, kleurstoffen en geurtjes. Lekker makkelijk beginnen en eens de basis er is, kan ik wel een paar andere dingen uitproberen.

Bruisbal benodigdheden

Wat heb je nodig om een bruisbal te maken?

 • Citroenzuur (ik kocht een grote pot bij Pit&Pit)
 • Baksoda (ik kocht een grote pot bij Pit&Pit)
 • Een soort van olie (ik gebruikte olijfolie omdat dat altijd in de keuken staat en ik niks fancy schmancy in huis had)
 • Geurolie voor zeep (ik had een flesje perzikgeur staan dat ik ooit had gekocht in De Banier)
 • Kleurstof voor zeep (ik had een flesje rood en geel staan dat ik ook ooit had gekocht in De Banier)
 • Vormpjes (ik gebruikte een kerstmisornament… ding dat ik kocht bij AVA, maar je kan ook ei-vormpjes gebruiken zoals het roze konijntje. Dat vormpje komt van bij Action.)
 • Een kom
 • Een klopper
 • Een plantenspuit
 • Bakpapier
 • Een glas, beker, cups… om in af te meten (ik gebruikte mijn supperschattige set cups)

 

Hoe ga je te werk?

 • Kap een halve cup citroenzuur in je kom. De regel is: voor iedere eenheid baksoda of dat nu een kopje, een glas, een kommetje of een cup is, gebruik je een halve eenheid citroenzuur. Gebruik je dus drie eenheden baksoda, dan heb je anderhalve eenheid citroenzuur nodig.
 • Kap een cup baksoda bij je citroenzuur en meng ze goed door elkaar met je klopper. Zorg er voor dat je zoveel mogelijk de grote klonten er uit klopt. Als dit niet gaat met je klopper, dan kan je het altijd even doen met je handen.
 • Doe een eetlepel olie bij het mengsel
 • Voeg je geurolie voorzichtig bij het mengsel en begin meteen te mengen met je klopper. Als je niet snel genoeg begint te kloppen, dan zal je merken dat het mengsel door contact met de olie al een beetje begint te bruisen.
 • Voeg de kleurstof er langzaam aan toe, druppel per druppel. Bij mij bruiste de kleurstofdruppels een pak sneller dan de die van de geurolie. Klop de kleurstof goed los en zorg dat alles goed mengt. Dit kan even duren. Het is een goede training voor de armspieren.

Bruisbal consistentie nat zand

 • Het is de bedoeling dat je mengsel de consistentie van nat zand bekomt. Als je het bij elkaar knijpt in je handen, moet het de vorm behouden. Daarvoor doe je een beetje water in een plantenspuit en zorg je er voor dat je een beetje nevel boven de kom verspreidt. Spuit niet rechtstreeks op het mengsel want dan kan het zijn dat je al een bruisreactie triggert! Het kan zijn dat je een paar keer moet “nevelen” voor je de consistentie van nat zand bekomt.
 • Daarna is het een kwestie van je vorm vullen. Ik besloot voor zo’n kerstornament bol te gaan die je kan kopen in de meeste hobbywinkels. Als je werkt met zo’n bol, moet je de twee helften vullen (doh). Zorg er voor dat je het mengsel in beide helften héél goed aanduwt, anders zakken de helften in elkaar van zodra je ze uit hun vorm haalt. Het is zelfs het beste als je tot over de rand vult. Eens de twee helften zijn gevuld, duw je ze krachtig tegen elkaar.
 • Van zodra je merkt dat de twee helften goed aan elkaar plakken, haal je één van de twee helften er af. Ik deed dit nadat ik ongeveer dertig seconden tot een minuut de twee helften krachten tegen elkaar had geduwd.

Bruisbal drogen

 • Zet de bruisbal even met de helft die nog in de vorm zit naar beneden opzij en ruim je werkplek intussen op. Laat de zwaartekracht nog even in je voordeel werken gedurende vijf minuten.
 • Na vijf minuten kan je voorzichtig beginnen prutsen om de onderste helft van het kerstornament los te krijgen. Neem hiervoor de bal in je hand met het plastic gedeelte naar boven. Tik zachtjes een aantal keren met een lepel tegen de plastic. Het ornament komt er nu normaalgezien vrij eenvoudig af.
 • Et voila. Je hebt een bruisbal. Helaas kan je hem niet meteen gebruiken. Boe! Zo’n bruisbal moet nog 24u tot 48u drogen voor je hem kan gebruiken of inpakken als een kadootje. Leg de bruisbal hiervoor op een stuk bakpapier, anders zou hij wel eens aan je tafel of zo kunnen blijven plakken en dat willen we niet. En dan is het dus wachten. Geduld is een schone deugd. Normaalgezien zou de bruisbal glad moeten opdrogen zoals hij uit de vorm komt. In mijn geval vermoed ik dat de luchtvochtigheid in ons oude huis behoorlijk hoog is waardoor de bruisreactie al vroeger in gang is geschoten. Daardoor krijg je een soort van zee-egel-skelet-achtige textuur. Zolang het bruisballen voor mezelf zijn vind ik dat niet erg, maar als ik ze als kadootje wil geven, dan zou ik ze toch graag mooi glad behouden.Het Vriendje vond die textuur dan weer ontzettend cool. Soit. Dat wordt dus nog even prutsen en uitzoeken hoe ik dat probleem kan voorkomen. Misschien helpt het als ik de bal laat drogen in een luchtdichte doos. Wie weet.

Ik was zo blij dat mijn bruisbal gelukt was, desondanks de vreemde structuur en ik ga er ongetwijfeld nog maken. Voor ik een nieuwe batch maak, ga ik eerst even op zoek naar betere kleurstoffen, want ik had niet het gevoel dat die van mij ideaal waren voor dit project. Misschien zijn zij zelfs verantwoordelijk voor de mini-bruisreactie waardoor ik het zee-egel-skelet-effect kreeg. Daarnaast gaven ze heel weinig kleur af en losten moeilijk op in het mengsel, waardoor ik spikkeltjes kreeg. Dat is eigenlijk ook best een leuk effect, maar bon. Een felroze of knalgele bruisbal zie ik anders ook wel eens keertje zitten. En ik wil natuurlijk ook wel eens een ander geurtje gebruiken. Uiteraard. En andere vormpjes zouden ook leuk zijn. Misschien een kleinere bol, want de bruisbal die ik nu had was behoorlijk massief. Volgens mij zou hij zelfs gebruikt kunnen worden als moordwapen, maar dat gaan we nooit kunnen testen, want ik gebruikte hem gisterenavond in bad. 😀

Heb je zelf al eens zeep of bruisballen gemaakt? Zo ja, heb je eventueel tips voor het gebruik van kleurstoffen en weet je waar ik lekkere geurtjes kan kopen voor bij mijn volgend bruisend experiment?

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Super! Zeep hebben wij ooit op de Chiro gemaakt (typische activiteit 🙂 ), maar tips kan ik niet geven. Voor tips zou ik op de blog van Zolea zoeken, maar ik weet niet of er effectief staan.

 • mie

  Drogen in een luchtdichte doos ? Dat gaat niet lukken hoor. Waar moet het vocht dat uit de bruisbal komt dan naartoe ?
  Voor het overige: goeie tip en een mooi zee-egel oppervlak.

  • Kathleen

   Ha! Daar heb je natuurlijk wel een punt. 😛

 • Kim (Groene Pumps)

  Oewie, bruisballen. Spijtig dat ik geen bad heb, ik zou er me anders arm aan kopen bij Lush.
  Voor meer badbommen-geweld moet je bv bij Zoë zijn: http://zolea.be/diy-bath-bombs/

 • Kelly

  Geurtjes vind je voldoende bij Pit&Pit, voor kleurstoffen zou ik mica proberen, verkrijgbaar bij Druantia.be. Ik maakte er alleen nog maar om cadeau te doen, want ik heb zelf geen bad 🙂 Wel iets leuks om te maken he!

 • MetalArend

  Heb je ook receptjes met andere basisstoffen? Want citroenzuur in bad, is dat dermatologisch getest, of hoe heet dat? :p

 • Zwartraafje

  We hebben enkel een douche, anders was ik waarschijnlijk wel eens aan de slag gegaan om zelf bruisballen te maken. Ik denk dat ik ze dan in mijn silicone-cupcake vormpjes zou maken. Een bruiscupcake dus in plaats van een bruisbal. 🙂

 • Klara

  Ik heb al verschillende pogingen ondernomen met het recept van James Wong (min of meer hetzelfde als het jouwe hoor), maar hier ook hetzelfde probleem met de luchtvochtigheid. Ik heb het dan eens in een andere kamer laten drogen, dan eens de luchtdichte doos geprobeerd… maar niks heeft geholpen. Dus ik wacht ook op het verlossende antwoord 🙂 PS: ik gebruik gewoon voedingskleurstof en essentiële olie voor de geur

 • trijnewijn

  ik “maakte” ooit een heleboel zeepjes om uit te delen bij de geboorte van kleine meid. Maakte tussen aanhalingstekens, want ik startte niet van nul, maar smolt stukken doorzichtige of witte zeep, voegde geur en kleur toe en goot het in vormpjes (pas bij de allerlaatste dacht ik eraan om een foto te nemen… https://trijnewijn.wordpress.com/2013/02/09/de-laatste-zullen-de-eerste-zijn/) Ik bestelde toen alles bij soapqueen.nl Je vindt er nog steeds kleurtjes, geurtjes, basisingrediënten en vormpjes in overvloed aan schappelijke prijzen. Alleen opletten dat je je niet laat gaan, er staat hier nog een paar kilo zeep stof te vergaren tot ik er nog eens smelt 😉

 • Le petit requin

  Hihi, ik snap wel dat je ze voor een cadeau liever glad hebt, maar ik vind de zeeëgelstructuur eigenlijk wel heel leuk!

 • Pin It on Pinterest