Gebeurd

Die keer dat we drie geocaches vonden op een uurtje tijd

Dit jaar is zo’n beetje het jaar van geocaching aan het worden ten huize Verbeelding. Mijn allereerste geocache ooit deed ik eerder dit jaar tijdens een weekend met het werk. De tweede deden we begin deze maand met familie en deze middag trokken Het Vriendje en ik er op uit en vonden we maar liefst drie geocaches in de buurt op een klein uur tijd. Dat we de smaak te pakken hebben, dat is zo klaar als een klontje.

Geocaching, voor zij die het niet weten, is een soort van schattenjacht waarbij je allemaal kleine, verstopte doosjes of tubes zoekt aan de hand van coördinaten. In sommige van die doosjes zitten kleine prulletjes die je kan ruilen (denk Kinder-suprise spulletjes). Je neemt er iets uit en je legt er iets nieuws in de plaats. Andere doosjes en tubes bevatten dan weer enkel wat blaadjes papier waarop je je naam en de datum dat je de cache hebt gevonden kan achterlaten. Wereldwijd zijn er zowat twee miljoen geocaches te vinden en doen een kleine zes miljoen mensen hieraan mee. Het Vriendje en ik nu dus ook. Het voordeel aan geocachen is dat je eigenlijk niet heel veel nodig hebt. We hebben nu allebei de app c:geo op onze slimme telefoon pronken en via de live kaart in die app kunnen we meteen zien welke caches er in de buurt zijn. In de kleine gemeente waar wij wonen waren er alleen al een tiental van die caches te vinden, de ene al wat moeilijker dan de andere.

Deze middag stippelden we een wandelroute uit langs drie caches. Sommige caches sturen je via waypoints waarbij je bepaalde vragen moet oplossen waarvan de antwoorden je uiteindelijk tot bij de schat brengen. Deze kleinere caches waarmee wij besloten om te beginnen doen dat niet. Het is een kwestie van het blauwe pijltje op de kaart op je telefoon te volgen tot je in de buurt bent en dan op zoek te gaan naar een klein doosje of tube. Drie vonden we er zo. Drie. Op nog geen uur wandelen in een straal van twee kilometer rond ons huis. Ha! Sommige van die verstopplekjes zijn we al tientallen keren gepasseerd zonder dat we wisten dat daar iets verstopt lag. Er was zelfs één die ik iedere dag passeer omdat die vlak aan het station is verstopt. De ene cache was trouwens al wat beter verstopt dan de andere. Eéntje was op zo’n ingenieuze manier verstopt dat Het Vriendje en ik er waarschijnlijk nog jaren over zullen praten. Jaren, zeg ik u! De kans is zeer groot dat we dit weekend nog een paar andere caches hier in de buurt aanpakken. Zei ik al dat we de smaak te pakken hebben? Ja dus.

Soit. Geocaching is ideaal voor iemand zoals mij. Ik wandel graag, maar ik wandel graag met een doel. En ik kan heel wat interessante doelen bedenken. Zo is wandelen ideaal om een oplossing te bedenken voor een bepaald probleem of om even alles op een rijtje te zetten. Maar geef toe, gaan wandelen om een schat te vinden dat is toch wel een veel leuker doel. Yup. Count me in.

Hebben jullie al een keer geocaching gedaan? Zijn jullie doorwinterde geocachers en hebben jullie misschien tips voor ons? Welke caches vonden jullie écht de moeite?

You Might Also Like

 • KOPERROZE

  Oooh zo leuk, nu ben ik ook benieuwd om het eens uit te testen. Kan je via de app dan daar zo maar mee beginnen?

  • Kathleen

   Yup! Wij hebben het zo gedaan. Je kan best ook even een account aanmaken op Geocaching.com, maar daarnaast heb je niets extra nodig.

 • An

  Al een keer gedaan met het koor, maar het ding was zo moeilijk verstopt dat we na een half uur graven met 20 man het maar opgegeven hebben. Maar wel leuk om te doen!

 • Ellen/Gwyllion

  Mijn ouders doen dat regelmatig en ik ben wel eens meegegaan. Zij hebben zelfs zelf een paar puzzelcaches verzonnen en verstopt. Helaas worden de waypoints vaak vernield, dat haalt de lol er wel af. Wie doet nu zoiets? 🙁

  • Kathleen

   We hebben tijdens de geocache op dat weekend met de familie met twintig man een halfuur lopen zoeken achter één waypoint: een metalen plaatje ergens in een boom. We hebben het niet gevonden, dus we vermoeden dat het misschien ook verdwenen was, al dan niet met kwaad opzet. Ik snap dat ook niet waarom mensen zoiets zouden doen, vooral mensen die weten wat zo’n waypoint is.

 • Storm

  Wij doen dat ook soms. Mijn dochter en man verstopten er hier 2 in ons dorp (Westouter) op prachtige plaatsen, met opzet langs hele mooie wandelmogelijkheden. Wees welgekomen!

 • Maai

  Ohhh lijkt me heel tof. Is dat ook in NL? Ik ga straks gelijk de app opzoeken. Thanx voor de tip.

  • Kathleen

   Yup! Het is een wereldwijde schattenjacht dus ook in Nederland. 🙂

 • Literasa

  Spreekt me echt wel aan om eens uit te proberen! Ik denk dat de geliefde het ook wel leuk zal vinden 🙂

 • appelstien

  Wij hebben het dit jaar ook ontdekt, plezant hé!
  En ja hoor Maai, dat is zelfs over HEEL DE WERELD!! Hoe cool is dat 😀 !

 • Mirthe

  Hm, dat wil ik precies ook wel eens uitproberen. Ik wou al eens kijken of er iets te vinden valt in Antwerpen, maar dan moet ik meteen al een account aanmaken. Nog eens over nadenken. 🙂

 • Inge

  Zelfs met 231 geocaches behoren we (neoseekers) nog altijd tot de beginners eigenlijk.. Het ligt eigenlijk weeral veel te lang stil en feitelijk doen we nog het meeste geoaching op vakantie want dan zoek ik er altijd op en ik heb er dus al gedaan in Frankrijk, Griekenland, Mexico, Tenerife.. De cache Samson (in Namen) was wel een spectaculaire als ik iets moet aanraden.

 • Evy

  Al een paar keer gedaan met vrienden, maar nog nooit eentje gevonden. Mijn lief had al grappend gezegd dat het een uitvinding was om mensen aan het wandelen te krijgen tot we dit weekend zelf op pad gingen. En na een beetje zoeken vonden we de cache wat de kinderen reuzeleuk vonden.
  Ondertussen al gemerkt dat ik woon en werk langs de Dalton trail, dus caches genoeg om te zoeken. 🙂

 • Le petit requin

  Nog nooit gedaan, maar het klinkt wel leuk! Ben al eens snel gaan piepen op een kaart met de Zwitserse geocaches en er liggen er blijkbaar een aantal vlakbij; reden te meer om het eens uit te proberen.

 • Pin It on Pinterest