Gebeurd

Hoe zet je je eigen WordPress.org installatie op?

Een nieuwe dinsdag, een nieuw WordPress.org blogbericht. Hoera! De komende weken laat ik jullie op dinsdag zien hoe je je eigen WordPress.org blog kan installeren, welke plugins absolute musts zijn en meer van dat. De niet-geïnteresseerden kunnen best de komende dinsdagen even mijn blog overslaan, want dit gaat technisch worden. Zeer technisch. U heeft hierbij mijn toestemming om verder te klikken naar uw volgende favoriete blog. Echt.

En dit is dan natuurlijk deel 3. In dit deel gaan we WordPress voor écht installeren. Het is menens nu. Er zijn twee heel uitgesproken optie: de one-click-install optie en de manuele installatie. Een derde optie zou kunnen zijn om eens héél lief te kijken naar iemand die kaas heeft gegeten van WordPress installatie en vragen of die persoon héél alsjeblieft jouw WordPress blog zou kunnen installeren. Dat is natuurlijk ook een optie.

One-click-install

Heel veel hosting services hebben een one-click-install optie waarbij je een paar velden moet invullen en op “ok” moet klikken. Dit is de makkelijkste manier en de manier waarbij het minst technische dingen bij komen kijken. Dus als je deze optie hebt, maak er zeker gebruik van. Je WordPress site staat dan binnen de twee minuten zonder problemen online. Zonder zwanzen.

WordPress One-click-install

De one-click-install optie bij A Small Orange (de hosting service die ik gebruik) heet Softaculous. Je vindt de link helemaal onderaan in je Cpanel. Eens je op die link hebt geklikt, kom je terecht op een pagina vol vol vol met apps die je kan installeren. WordPress staat normaalgezien op het beginscherm. Moest dat niet het geval zijn dan kan je het vinden onder Blogs. Logisch.

Eens je klikt op WordPress kom je uit op een soort van overzichtspagina. Er staat een woordje uitleg over WordPress en onderaan de pagina kan je de sites zien waarop je al WordPress hebt geïnstalleerd. Links boven zie je een blauwe knop “Install”.

Als je daar op klikt wordt je meegenomen naar de volgende pagina waarin je een hele reeks velden krijgt die je moet invullen. Een lange pagina.

 • Choose protocol: laat dit maar gewoon op http:// staan
 • Choose domain: als je meerdere domeinnamen hebt gekoppeld aan je hosting service dan kan je hier kiezen voor welke domeinnaam je WordPress wil installeren.
 • In directory: er gaat hier automatisch “wp” staan. Als je WordPress op een domein gaat installeren, dan moet je deze “wp” verwijderen! Anders gaat hij WordPress installeren in subfolder en dan zou je dus naar http://www.jouwdomein.be/wp gaan voor de blog. Dat willen we niet. Verwijderen die handel dus.
 • Database name: het zegt niet veel wp565 of welk random getal er bij jou komt te staan, maar in principe ga je hier nooit veel mee te maken krijgen. Dus tenzij je weet wat je doet en je ooit met databases gaat prutsen, kan je het beter laten staan op wat het automatisch wordt gezet.
 • Table prefix: een database bestaat uit tables (tabellen). Iedere WordPress tabel krijgt een prefix, een stukje tekst dat voor de naam van elke tabel komt te staan. Dit is automatisch wp_ en dat is prima zo. Opnieuw: tenzij je weet wat je doet en je ooit met databases gaat prutsen, kan je het beter laten staan op wat het automatisch wordt gezet.
 • Site name: is de naam van je blog. In mijn geval Verbeelding.
 • Site description: een korte omschrijving van je website. Een baseline om het mooi te zeggen. Als je zoals mij niet goed weet wat te schrijven, dan kan het wel eens zijn dat je over een paar jaar de vraag krijgt van je lezers waarom er in godsnaam “Het leven van een ananas” in de tabbladen van hun browser komt te staan. Daarom dus.
 • Enable multisite: multisite is dat je meerdere blogs kan beheren en aanmaken te beginnen vanaf een hoofdblog. Als je gewoon één blog wil op je domein, laat je dat vakje onaangevinkt. Ik heb hier zelf nog nooit mee geprutst, dus ik weet niet wat de gevolgen hier van zijn. Prutsen kan je doen op eigen verantwoordelijkheid. 😉
 • Admin username: kies een gebruikersnaam. Dit wordt de gebruikersnaam waarmee je altijd gaat aanloggen op je WordPress installatie. Admin is lekker makkelijk, maar je kan er ook gewoon jouw naam voor nemen.
 • Admin password: is uiteraard het wachtwoord om in te loggen op je WordPress installatie. Dat spreekt een beetje voor zich. En nee, mijn wachtwoord is niet pass. Dat werd automatisch ingevuld. Dat spreekt eigenlijk ook voor zich.
 • Admin e-mailadres: hier vul je je eigen e-mailadres in. Op dit e-mailadres komen namelijk de meldingen aan van reacties en als je je wachtwoord bent vergeten (het overkomt de besten) dan ga je er een nieuw toegestuurd krijgen op dit e-mailadres. Zeker dus even dubbelchecken of je het juist hebt ingevuld.
 • Choose language: je kan WordPress in tientallen talen installeren onder andere in het Nederlands. Dat kan je hier selecteren.
 • Select plugins: mag je even negeren. Die kan je achteraf ook installeren via het dashboard van WordPress zelf.
 • Select theme: mag je ook nog even negeren. Die kan je achteraf ook installeren via het dashboard van WordPress zelf.

Helemaal onderaan vind je een ietwat kleine en onduidelijke “install” knop. Als je hier op klikt wordt je WordPress installatie geïnstalleerd. Dit kan een paar minuutjes duren. Daarna krijg je een felicitatie-pagina met daarop de nodige links waaronder je admin link! Deze is zeer belangrijk. Bookmark deze link, want hier moet je naar toe gaan om in te loggen. Als je er nu al naar toe surft, dan ga je kunnen inloggen en al wat rondneuzen in de backend van WordPress. Misschien kan je al eens op zoek gaan naar een leuke theme voor je nieuwe blog of je eerste blogbericht schrijven op je kersverse WordPress installatie.

Installeer je WordPress via een one-click-install optie, dan is de kans groot dat je WordPress installatie ook automatisch wordt geupdate iedere keer er een nieuwe versie wordt gereleased. Je krijgt dan een mailtje op het adres dat je hebt ingevuld als het admin e-mailadres met de melding als dit is gebeurd. Uiteraard kan je altijd zelf via de backend je WordPress updaten als dat nodig is.

Manueel installeren

Hou je vast aan je bretellen, want ik ga het over MySQL databases en aanverwanten hebben. Die komen niet van pas bij de one-click-install, omdat die daarbij automatisch worden aangemaakt. Soit. Die databases klinken een pak enger dan dat ze zijn, geloof me vrij. Ze bijten meestal niet. Dat is al mooi meegenomen, niet? Als je deze stappen volgt, dan kan je perfect je eigen WordPress opzetten zonder dat je een one-click-install nodig hebt. Klaar? Hier gaan we!

We gaan beginnen met een database aan te maken. Nee, nee, niet gillend weglopen. Een database aanmaken is twee keer niets. Hiervoor log je eerst en vooral in op de Cpanel van je hosting service. Normaalgezien staat er ergens wel iets over databases. Bij mij ziet dat stukje er bijvoorbeeld zo uit:

WordPress Manueel Installeren

Ik ga meestal via MySQL databases. MySQL database Wizard is blijkbaar iets nieuws en is eigenlijk nog makkelijker. Blijkbaar. Goed om te weten, maar ik ga het nog even op de good ol’ manier uitleggen.

Helemaal bovenaan onder “Create New Database”, zie je een invulveld staan. Voor dat veld zie je bij mij katiedot_ staan. Katiedot is mijn gebruikersnaam bij A Small Orange. Bij jou zal daar iets anders staan, uiteraard. Dit stukje tekst is als ik het goed heb altijd gelimiteerd tot acht karakters. Dus het kan zijn dat je gebruikersnaam er daar een beetje verfrommeld uit ziet, maar niets van aantrekken. In het invulveld kan je je database een naam geven. Blog is bijvoorbeeld klaar en duidelijk. Klik op “Create database”.

WordPress Manueel Installeren

Vervolgens scroll je verder op deze pagina. Je zal halverwege de pagina “Add New User” tegengekomen gevolgd door nog een aantal invulvelden. Opnieuw zie je voor het eerste veld je gebruikersnaam staan. Ik vul in het eerste veld exact dezelfde naam in als die van mijn database. Ik heb mijn database “blog” genoemd, dus noem ik mijn user ook “blog”. Dit is het makkelijkste om achteraf niet in de war te geraken. Kies een wachtwoord en klik op “Create user”.

WordPress Manueel Installeren

Als je nog wat verder scrollt kom je “Add user to database” tegen en dat legt eigenlijk meteen de volgende stap uit. Het is de bedoeling dat je de user die je net aanmaakte koppelt aan de database die je aanmaakte. Vandaar dat het dus makkelijk is om ze dezelfde naam te geven, dan moet je nu niet zoeken. Geloof me vrij, ik heb dit de harde manier geleerd. Iets over een ezel die zich geen twee keer stoot aan dezelfde steen en zo. Ja. Dat. Je zorgt dat de database die je hebt aangemaakt (in mijn geval katiedot_blog) en de user die je net hebt aangemaakt (in mijn geval katiedot_blog) allebei geselecteerd zijn in de dropdowns. Daarna klik je op “Add”.

WordPress Manueel Installeren

Je wordt doorverwezen naar een andere pagina waar je de privileges van de user kan instellen. Voor deze user ga je “all privileges” aanvinken. Daarna klik je onderaan op de “Make changes” knop. Done!

WordPress Manueel Installeren

Je database staat nu klaar en kan nu gevuld worden. Hoera! Dan gaan we nu over naar de wereldberoemde vijf minuten install van WordPress. Eerst ga je even naar WordPress.org surfen en daar download je een zip-bestand met de nodige bestanden er in (rechtsboven, blauwe knop). Open intussen via je Cpanel de filemanager. Je kan normaalgezien selecteren dat het gaat om de filemanager voor jouw domein. Filemanagers zien er bij iedere hosting service een beetje anders uit, dus het kan zijn dat je even moet rondklikken. Normaalgezien staat het mapje voor jouw domein in de map public_html. Upload via de filemanager het zipbestand dat je net hebt gedownload. Als er wordt gevraagd naar permissies, zet deze dan even op 755. Het uploaden van dit bestand kan even duren. (En ja, normaalgezien doe ik dit stuk via FTP, maar ik zag het even niet zitten om ook nog eens FTP uit te leggen, dus doe ik het even zo).

Eens het zip bestand klaar is met uploaden, ga je er op rechtermuisklikken. In de dropdown die dan verschijnt ga je “Extract” zien staan. Het kan zijn dat dit in jouw filemanager een beetje anders is, maar de meeste filemanagers hebben deze functie wel. Op zeer magische wijze zullen al je WordPress bestanden verschijnen. En nu komt het makkelijke gedeelte. Echt.

WordPress Manueel Installeren

Surf naar jouw domeinnaam. Gewoon naar jouw domeinnaam. Je zal meteen in het installatieproces terecht komen. In de eerste stap zal er gevraagd worden in welke taal je WordPress wil installeren. Hier kan je Nederlands selecteren of je kan het gewoon op Engels laten staan. Al naar gelang. Klik op “continue”.

Op het volgende scherm wordt er gezegd dat je voor deze installatie de informatie van je database en je database user nodig hebt. Die hebben we net aangemaakt dus normaalgezien zou die informatie nog fris in je hoofd moeten zitten. Klik op “Let’s go!”.

WordPress Manueel Installeren

 • Database Name: dit is de naam van de database die je hebt aangemaakt. In mijn geval is dat katiedot_blog.
 • Username: dit is de naam van de user die je hebt aangemaakt. In mijn geval is dat ook katiedot_blog (zie je, dat is makkelijker om te onthouden zo 😉 )
 • Password: is het wachtwoord dat je gekozen hebt voor de user die je hebt aangemaakt. Dit is dus NIET een wachtwoord om in te loggen op je nieuwe WordPress blog.
 • Database host: laat je gewoon op localhost staan.
 • Table prefix: een database bestaat uit tables (tabellen). Iedere WordPress tabel krijgt een prefix, een stukje tekst dat voor de naam van elke tabel komt te staan. Dit is automatisch wp_ en dat is prima zo. Opnieuw: tenzij je weet wat je doet en je ooit met databases gaat prutsen, kan je het beter laten staan op wat het automatisch wordt gezet.

Als alles correct is ingevuld klik je op “submit”. Daarna krijg je als je alles correct hebt ingevuld normaalgezien een felicitatie-melding met daar nog een “run the install”-knop waar je even op moet klikken. En dan kom je op een scherm waarbij je nog wat velden moet invulden. Want we hebben nog niet genoeg velden ingevuld vandaag. Woepdidoe.

WordPress Manueel Installeren

 • Site title: is de naam van je blog. In mijn geval Verbeelding.
 • Username: kies een gebruikersnaam. Dit wordt de gebruikersnaam waarmee je altijd gaat aanloggen op je WordPress installatie. Admin is lekker makkelijk, maar je kan er ook gewoon jouw naam voor nemen.
 • Password: is deze keer wél het wachtwoord om in te loggen op je WordPress installatie. Je kan hier dus zelf een wachtwoord kiezen. Kies er een goeike hé!
 • Your e-mail: hier vul je je eigen e-mailadres in. Op dit e-mailadres komen namelijk de meldingen aan van reacties en als je je wachtwoord bent vergeten (het overkomt de besten) dan ga je er een nieuw toegestuurd krijgen op dit e-mailadres. Zeker dus even dubbelchecken of je het juist hebt ingevuld.
 • Privacy: als je niet wil dat zoekmachines jouw site gaan vinden en indexeren, dan moet je dit vinkje uit vinken.

Klik op “install” en dat was het. Jouw WordPress is geïnstalleerd. Je kan nu inloggen. Deze link kan je best even bookmarken, want deze link ga je nog héél veel gebruiken. Eens je bent ingelogd kan je alvast wat rondneuzen in de backend van WordPress. Misschien kan je al eens op zoek gaan naar een leuke theme voor je nieuwe blog of je eerste blogbericht schrijven op je kersverse WordPress installatie.

Voila. Dat was het. Pfoeh. Dat was nogal een brok informatie zeg. Als alles goed is staat jullie WordPress installatie nu op poten. Volgende week leg ik jullie uit hoe je bestaande blogberichten kan overzetten naar je kersverse WordPress installatie. To be continued.

You Might Also Like

 • Kelly

  Ik denk dat ik hiermee zeer binnenkort aan de slag ga. Merci, Kathleen! Mag ik jou trouwens mailen in geval van problemen die ik niet opgelost krijg? Of ben je liever niet zo’n soort hulplijn? (geen probleem hoor, maar wel handig om te weten 🙂 )

  • Kathleen

   Als je écht komt vast te zitten en écht niet verder kan of per ongeluk het half internet kapot aan het doen bent, dan mag je altijd een gil geven. 😉

 • Le petit requin

  Mijn hoofd is een beetje aan het tollen, maar hoe fantastisch praktisch is dit wel niet jong!

 • Pin It on Pinterest