Gebeurd

Die keer dat ik in zombiemodus wilde experimenteren in de keuken

Insomnia. Het is helaas een deel van mijn leven. Deze nacht werd ik wakker rond een uur of vier, misschien door die aardbeving, misschien ook niet. Wie zal het zeggen. Eens ik wakker ben blijf ik altijd verdacht lang wakker liggen. Niet omdat ik lig te piekeren, maar omdat midden in de nacht mijn brein blijkbaar in hypercreatieve modus gaat.

Langs de ene kant is dat ontzettend handig, zo’n hypercreatieve modus. Ik verzin de beste blogberichten tijdens die insomnia momenten. En nee, ik moet ze niet opschrijven. De volgende dag herinner ik me ze nog altijd klaar en helder. Verbeelding, uw dagelijkse blogbericht, gesponsord door mijn slapeloosheid. Hoera! Maar dat klaarwakker liggen op momenten dat je eigenlijk zou moeten slapen heeft ook zo zijn nadelen, geloof het of niet. Uitgeteld moeten opstaan als de wekker gaat, productief zijn op je werk. Dat soort zaken. Zombiemodus noem ik dat gevoel. Je gaat door de dag met een soort mist in je hoofd. Iedereen kent het wel, vermoed ik.

Soit. Ik, koppig als ik ben, ik verzet me dan ook nog eens regelmatig tegen die mist. Ik weiger er aan toe te geven en ik doe gewoon lekker verder. Zo kwam ik vandaag thuis met een kop vol mist en snot (dat ook nog) en vloog de keuken in voor een dessertexperiment. Lang verhaal kort: er werd met verkeerde hoeveelheden gewerkt voor de ingrediënten omdat ik gezien had dat het blik gecondenseerde melk 305ml was en opeens het blik geëvaporeerde melk vast had waar 385ml op stond, maar ik had natuurlijk niet door dat ik de geëvaporeerde melk vast had omwille van de zombiemodus. We hadden per ongeluk eerst een blik geëvaporeerde melk gekocht, maar dat blijkt dus niet hetzelfde te zijn als gecondenseerde melk. Vandaar dat we dus zowel een blik geëvaporeerde als gecondenseerde melk hadden staan. Lekker verwarrend om mee te beginnen. Boe.

Voor het recept dat ik gebruikte had je eigenlijk 400ml gecondenseerde melk nodig, maar blikken van 400ml verkopen ze hier niet in België. Daardoor begon ik te prutsen met de afmetingen van de andere ingrediënten, maar toen bleek dat het toch 305ml was en had ik een blik geëvaporeerde melk geopend in plaats van die gecondenseerde melk. Ik had gelukkig nog net niet dat blik bij het andere mengsel gevoegd. Kortom. Chaos. En ook wel een beetje slapstick op een bepaald moment. Ja. Hoeveelheden compleet uit balans en dat soort dingen.

Er zijn activiteiten die ik beter laat voor wat ze zijn als ik maar een paar uur slaap heb gehad. Bloggen is er eigenlijk zo eentje, want dan schrijf ik opeens met nog meer fouten dan anders en schrijf ik de meest nutteloze dingen ooit zoals dit bericht. Filler-time! Nadenken in het algemeen. Experimenteren in de keuken blijkt er ook eentje te zijn. Alhoewel ik een goed gevoel heb bij het eindresultaat, vreemd genoeg. Het mengsel proefde alvast lekker. Dat is al iets. Het moet nog even een nachtje in de vriezer, maar volgens mij kan dit wel een keertje hét recept van de zomer worden. Mark my words. Vraag me alleen niet hoe ik exact het eindresultaat ben bekomen en welke hoeveelheden van welke ingrediënten ik heb gebruikt, want… nope. Nope. Geen idee.

Hoe pakken jullie die dagen die volgen op slapeloze nachten aan? Volop aan de koffie en ‘s avonds na je werk vegeteren voor de televisie? Of blijven jullie ook koppig verder ploeteren met alle gevolgen van dien?

You Might Also Like

 • Maai

  Pff we kunnen wel appen s nachts ofzo. Mijn brein is vooral s avonds als ik net in bed lig hyperactief. Heel irritant want ik vergeet gewoon alles. S nachts veel wakker door baby. Uiteraard. Beleef de dagen beetje zoals jij omschrijft vrees ik 🙂

 • Romina

  Soms kan je niet anders dan ploeteren, door werk. Als ik echt TE moe ben ga ik zelfs wenen. Een ramp vind ik dat en ‘s avonds slaap ik dan vanaf ik kan, ook al is dat 20u. Ik ga dan wel zonder probleem door tot 7u00 met mijn tukje.

 • fieke

  Hier gebeurt het vaak dat ik ‘s avonds in bed pagina’s van mijn boek meerdere keren opnieuw moet lezen, omdat mijn gedachten elders zijn… Eens ik slaap, slaap ik wel, maar als ik midden in de nacht wakker word, is mijn brein ook weer actief en denk ik aan alles wat ik nog moet doen. Aaargh! Vervelend! Ik heb er nog geen oplossing voor gevonden, meestal val ik na een tijdje (soms kort, soms langer) wel weer in slaap…

 • Myriam

  Vlak voor het slapengaan is mijn brein soms hyperactief. Als ik dan niet opschrijf wat er door mijn hoofd spookt, ben ik het kwijt. Daarna sleep ik mij door het werk (gelukkig kan ik mijn taken zelf indelen en doe ik dan wat minder) en ga ‘s avonds zoals Romina vroeg slapen. Wanneer ik ‘s nachts wakker word, draai ik mij gewoon om en slaap verder. 🙂

 • Ammoliet

  Die mist komt mij ook wel bekend voor. Meestal is het dan ook de dag doorploeteren omdat het moet… kinderen, werk,… Zelfs ‘s avonds heb ik dan nog grootste plannen. Want als de kinderen dan in bed liggen en alles opgeruimd en klaar staat voor de volgende dag, heb ik even tijd voor mezelf en wil ik die tijd benutten, maar van het moment dat ik me even neervlij in de zetel om een aflevering ‘Sex and the city’ of zo te kijken, val ik natuurlijk in slaap 🙂

 • Ysanne

  Ah ja dat is erg herkenbaar haha. Het beste werkt voor mij altijd om het te accepteren (dus niet “waarooooom slaap ik niet etc”. Of ik sta even op om een boek te lezen in een andere ruimte, dat helpt altijd heel goed.

 • Literasa

  Ik heb dat ook vaak. Meestal sta ik dan op om te lezen of soms zelfs om te bloggen. Of ik noteer alles op een briefje, zodat mijn hoofd weer leeg wordt.

  De volgende dag probeer ik dan door te komen zonder veel risico’s te nemen, zoveel mogelijk routine (als dat kan). Lukt niet altijd, want vaak word ik dan overgevoelig…

 • Zwartraafje

  Ik herinner me ‘s ochtends nooit de ideetjes die me tijdens het wakker liggen te binnen schoten. Sommige van mijn vreemde dromen zouden perfect geschikt zijn als basis voor een boek, maar ook die zijn jammer genoeg verdwenen tegen dat de wekker afgaat. Ik moet zelf ook altijd aan het rekenen gaan wanneer blikken niet de voorgeschreven hoeveelheid bevatten. Wanneer ik dat doe terwijl mijn suiker te laag staat durft er wel eens iets mislopen. En wanneer ik op zo’n moment iets hartig kook levert het vaak een superlekker gerecht op waarvan ik nadien niet meer weet wat ik er juist heb in verwerkt.

 • Ellen

  Ik had daar jaren last van, maar na een slaaptraining bij UZ Leuven is dat bijna volledig opgelost.
  Echt de moeite om te proberen! Ik vond mijn slaapprobleem er lang niet ernstig genoeg voor, maar achteraf bleek de drempel heel laag te zijn… een aanrader dus.
  En als er écht een off-dagje tussenzit: meteen na het avondeten bed in, als is het nog geen 20u…
  Succes ermee!

 • Ariadnesdraad

  Herkenbaar!stug doorgaan en niet denken aan moe zijn werkt voor mij…

 • Pin It on Pinterest