Gebeurd

Die keer dat ik besloot online cursussen aan te bieden

In maart schreef ik nog over mijn zeer ambitieuze blogplannen. In dat blogbericht stonden vier puntjes: ik wilde dagelijks gaan bloggen, ik wilde in de weekends in boekbloggermodus gaan, ik wilde een nieuw (ok, aangepast) ontwerp op mijn blog én ik wilde werken aan e-books of online cursussen. Drie van de vier puntjes kan ik intussen schrappen en het kriebelt voor dat vierde puntje. Het kriebelt serieus.

Die kriebel is alleen maar erger geworden tijdens het Femma Blogweekend en de workshop die ik daar mocht geven. Ik leer graag nieuwe dingen aan mensen, vooral zaken waar ik zelf ontzettend enthousiast over ben. Bloggen staat heel hoog op dat lijstje. Dat spreekt voor zich. Anders zou ik het al lang hebben opgegeven en zou ik binnen een maand niet de negende verjaardag van Verbeelding vieren. En ik moet toegeven dat ik toch nog altijd schrijven verkies boven spreken omdat ik dan mijn gedachten en de informatie die ik wil meegeven beter kan structureren. Voor mij zou het dan ook veel logischer zijn om de route te volgen van de online cursussen of e-books.

Maar iedere keer als ik nadenk over online cursussen stoot ik altijd op dezelfde vraag: “Als ik geld vraag voor deze cursus, gaan mensen die cursus dan wel willen volgen?”. Ikzelf heb geen probleem met een tiental euro’s neer te leggen voor een online cursus. Hell, ik heb zelfs al een paar honderden euro’s neergelegd voor een online cursus. Ayup. Als ik iets wil leren, dan zal ik er met veel plezier voor betalen. Die mentaliteit leeft bij veel mensen, maar lang niet bij iedereen. Heel veel mensen die online ronddwalen verwachten dat alles wat online staat gratis is. En gratis is leuk. Gratis is goed voor de portomonnee, maar gratis zorgt niet altijd voor kwaliteit.

Ik heb intussen al heel wat discussies met mezelf gehad voornamelijk rond het Meststoffen voor jouw blog: vieren weken om jouw blog te laten groeien. Langs de ene kant wil ik dat maar al te graag hier gratis online zetten op mijn blogje. Iedere week een aflevering, zoals ik nu bezig ben met de uitleg rond WordPress.org. Langs de andere kant vind ik dat nogal unfair tegenover de cursisten van Femma die wél hebben betaald voor dat weekend en dus ook deels voor die workshop. De afgelopen weken heb ik het dan ook nog met een paar andere mensen over gehad. Ze snappen het dilemma meestal wel, maar ze zeggen allemaal resoluut dat ik content waar ik zo hard heb aan gewerkt, content die komt van iemand met jaren ervaring en content die uniek is moet verkopen en vooral niet mag weggeven.

Dus werd de knoop doorgehakt. Ik ga online cursussen maken die betalend zijn. Jawel. Ik ga online cursussen maken die misschien niet onder de noemer “goedkoop” vallen, laat staan “gratis”, maar hun prijs wel meer dan waard zullen zijn. Ik ga jullie interessante dingen bijleren waarvan ik de nodige know how heb omdat ik op die vakgebieden een beetje een expert ben. En ik ga die cursussen verkopen via deze blog. Yup.

Er zijn twee cursussen die binnen dit en afzienbare tijd gelanceerd gaan worden.

Photoshop voor Bloggers

Om te beginnen heb ik Photoshop voor Bloggers terug van onder het stof gehaald. Die cursus heb ik opgesteld in 2013 voor Fanny&Laura en is nog steeds relevant. Photoshop verandert namelijk niet zo heel veel op een paar jaar tijd. Het is perfect voor bloggers die graag hun blog wat mooier willen maken en professioneler willen laten overkomen. Dus als je een leuke header wil maken voor je blog, geanimeerde bannertjes om een giveaway aan te kondigen, gepersonaliseerde social media icoontjes of je foto’s wil bewerken gelijk met zelfgemaakte Instragram-achtige filters, dan is dit zeker iets voor jou. Deze cursus komt online maandag 8 juni, maar je kan je nu al inschrijven. Met een toffe korting. Dat spreekt voor zich.

Meer informatie lezen, een proefles downloaden én je reeds inschrijven mét een fikse korting voor deze cursus kan je via deze pagina »

Meststoffen voor jouw blog

Daarnaast is er natuurlijk ook Meststoffen voor jouw blog: vieren weken om jouw blog te laten groeien. Dit wordt een mailcursus waarbij je iedere (werk)dag gedurende vier weken een mailtje van mij krijgt met daarin de tips, de trucs én de praktische opdrachten om je blog te laten groeien. Ik ben nu volop bezig met het uitschrijven van die mails en ben er iets moois van aan het maken, al zeg ik het zelf. Daarna wil ik het hele proces eerst nog even laten testen door een paar mensen om zeker te zijn dat het hele systeem met e-mails wel werkt. Ik verwacht dat deze cursus ergens in juli klaar zal zijn voor het grote publiek. Je kan alvast wat meer informatie vinden op deze pagina.

Laat zeker je e-mailadres hier achter als je kans wil maken om één van de testers te worden of als je als eerste wil weten wanneer deze cursus beschikbaar is. (Verschijnt het fomulier om je in te schrijven hieronder niet? Klik dan even hier.)
[chimpy_form forms=”1″]

En dat is het begin. Het gaat een proces worden van vallen en opstaan, van mensen die zeggen dat de prijzen van die cursussen te hoog zijn, dat je dat soort info ook kan Googlen en god weet wat nog allemaal. Maar ik ga er gewoon voor. Dit is wat ik wil doen. Dit is wat ik héél graag wil doen, zelfs. Ik wil op deze manier heel graag mensen helpen. Het is tijd dat ik een keer iets doe met mijn kennis en voor mij voelt het momenteel aan als de juiste moment om hiermee aan de slag te gaan. Het kan zijn dat niemand zich inschrijft voor deze cursussen, dat ik er geen rotte frank mee verdien, dat ik beter gewoon blogjes kan blijven schrijven over mijn katten en wat ik allemaal teken, maar dan heb ik het toch maar mooi geprobeerd.

En niet gevreesd hoor, de blogjes over mijn insomnia kapsones, kapotte broeken en aanverwanten gaan blijven komen. We weten allemaal dat ik maar al te graag doe. Soit. Om het met de wijze woorden van mijn papa te zeggen: wie niet waagt, blijft maagd. Jawel.

You Might Also Like

 • Sandra Jacobs

  Leuk initiatief! You can read my mind want ik ben al zo lang op zoek naar een cursus over Photoshop en nu heb ik er eindelijk een gevonden. Perfect!

 • nobutterfly

  Ik denk dat je groot gelijk hebt om die cursussen betalend aan te bieden. In een interview met Kate Davies hoorde ik haar zeggen dat dit de enige manier is om te tonen dat je je eigen werk ook waardeert en solidair bent met andere ontwerpers. En ik denk dat ze gelijk heeft, of het nu gaat om grafisch design, bloggen, patronen,… Je moet je eigen werk durven in geld uitdrukken, zelfs al is het leuk, er kruipt heel wat tijd in en je zorgt dat het meer is dan wat je bij elkaar kan googlen (en zelfs dat bij elkaar googlen neemt tijd in beslag)

 • meisje

  Wel, ik vind ook dat je er juist aan doet om je cursussen betalend te maken, je steekt er immers toch tijd en energie in om ze uit te schrijven. We vinden het toch ook normaal om te betalen voor een patroon voor een leuk kleedje, om het maar met iets te vergelijken 😉

  Ik ben zeker geïnteresseerd in de cursus Meststoffen voor de blog. M’n blog kabbelt de laatste weken wat aan door werken aan ons huis, maar ik mis het ontzettend. Terug in gang schieten is moeilijker dan ik dacht oioi … en dan komen meststoffen wel eens van pas 🙂

 • Kelly

  You go, girl!

 • gerhilde maakt

  Groot gelijk! Ik vind het concept met de mails ook wel tof. Ik denk dat dat voor mij beter werkt dan een online cursus. You go girl!

 • Maai

  Ik vind ook dat je groot gelijk hebt. Moet toegeven dat ik ook wel van gratis hou ja, wie niet. Maar als iets goed is zit er vaak ook een hoop tijd, liefde en energie achter, dus waarom zou je daar niet iets voor mogen vragen. Goed bezig meis, ik ben heel benieuwd. Kus.

 • Lena

  Ik vind dat je groot gelijk hebt om er geld voor te vragen. Ik heb ook geld over om iets bij te leren 🙂
  Ik heb wel het geluk dat m’n vriend me helpt met photoshop en een vriendin van me met het bloggen. Maar ik wens je echt super veel succes! x, Lena

 • appelstien

  Klinkt kei interessant en spannend allemaal! Wat chique dat ge er voor gaat!

 • Sylvia Kieffer

  Waauw top idee! En uiteraard betalend, ik vind dat dat voor zich spreekt. Ik ben alvast fan en betaal graag voor dergelijk interessante content!

 • Delphine

  Heel erg leuk idee. Het is waar dat je zoiets gratis kan vinden maar toch zijn er genoeg mensen die het liever in een compacte cursus willen in plaats van losse artikelen van verschillende mensen. Wel heel stoer dat je dit doet.

 • Ysanne

  Wat tof dat je dit gaat doen! Ik snap het helemaal dat je hier een vergoeding voor vraagt want het klinkt alsof je het goed hebt uitgedacht allemaal. Photoshop kan ik zelf al maar kan me voorstellen dat dit een ideale manier is om het te leren! Wat betreft je 2e cursus, leuk systeem om elke dag een mail te sturen 🙂

 • sheena

  Doen! Klinkt echt heel goed allemaal 🙂 Je zal je publiek wel vinden ! Ik heb alvast interesse dus als je nog testers zoekt … 🙂

 • Annelies

  Goed bezig!

 • Veerlez

  Ik ben heel hard aan het twijfelen of ik dit nu wil doen.. Mijn conclusie is eigenlijk dat ik tot half juli hoe dan ook geen tijd heb en ik ben bang dat ik het ga vergeten als ik het nu aanschaf. Maar aan de andere kant, ik weet nu écht niks van photoshop en gebruik altijd Paint Shop Pro omdat ik daar eigenlijk al jaren mee werk.. twijfel twijfel..

  • Kathleen

   De cursus van Photoshop loopt zeker niet weg! Dus als je wil wachten tot juli, geen probleem. En ik zal hem te pas en te onpas wel vermelden zodat je er wel aan herinnerd zal worden. 😉

 • Dieltjens

  Ik ben fan !

 • Maureen

  Als beginnend blogger ben ik erg benieuwd naar je cursus “meststoffen voor je blog” – vooral omdat ik zelf geen beautyblog of lifestyleblog heb, maar eentje die net als die van jou zich meer richt op creativiteit. Ik ben dus erg benieuwd naar tips van een expert!

 • Le petit requin

  Waw, super dat je er voor gaat! Want ja inderdaad, waarom zou je iets waar een pak werk in kruipt gratis doen? Uiteraard vind ik gratis plezant (wie niet? 😉 maar ‘t is nogal evident dat als je veel tijd in iets steekt en je een meerwaarde biedt, dat je er ook iets voor terug wilt en mag krijgen.
  Veel succes dus! Ik bekijk de proefles alvast eens 🙂

 • Storm

  Super!! Echt. Ik ga die Photoshop-cursus zeker aankopen, maar nu niet, wegens te druk voor mijn opleiding. Ik zou te veel afgeleid zijn peis ik.

 • Anske

  Ik vind de lessen een super idee. En dat betalende vind ik meer dan normaal!
  Ik schrijf me zeker al in voor de eerst cursus! De andere wil ik ook zeker doen. Dus ik stel me alvast kandidaat alls tester!

 • Falderie

  Groot gelijk dat je niet voor gratis gaat. Uiteindelijk steek je er zelf veel tijd en energie in he!

 • olga

  Wat goed dat je dit doet. Girlboss!

 • Mirthe

  Succes!

 • Charlotte

  Super idee en dapper ook dat je het erop waagt! Veel succes!

 • ineken

  Goe bezig Kathleen!

 • Leen

  Woehoew! Succes! 🙂

 • Pin It on Pinterest