Gebeurd

Hoe zet je de berichten van je oude blog over naar je spiksplinternieuwe WordPress.org blog?

Een nieuwe dinsdag, een nieuw WordPress.org blogbericht. Hoera! De komende weken laat ik jullie op dinsdag zien hoe je je eigen WordPress.org blog kan installeren, welke plugins absolute musts zijn en meer van dat. De niet-geïnteresseerden kunnen best de komende dinsdagen even mijn blog overslaan, want dit gaat technisch worden. Zeer technisch. U heeft hierbij mijn toestemming om verder te klikken naar uw volgende favoriete blog. Echt.

Voor ik begin met dit blogbericht, even een dienstmededeling. Ik heb van A Small Orange, de hosting service waar ik mijn blog host, een kortingscode gekregen die ik met jullie mag delen. Hoe tof is dat wel niet? Hierdoor kunnen jullie 15% korting krijgen op hun hosting pakketten. Koop je bijvoorbeeld het kleinste pakket wat ideaal is voor een kleine tot middelgrote blog dan kost dit normaalgezien $35 (€31,90) per jaar. Met de 15% korting betaal je $29,75 (€27). Bijna vijf euro uitgespaard door het gebruik van een kortingscode. Hoppa! Niet slecht, lijkt me. Voor een iets grotere blog kom je zeker toe met het “Small” plan.

Ben je van plan A Small Orange te gebruiken als hosting service? Gebruik dan zeker de kortingscode VERBEELDING15 (hoofdletters!) en krijg 15% korting.

En dan nu over tot de orde van de dag. Hoe zet je berichten van een bestaande blog over naar je vers geïnstalleerde WordPress blog? Uiteraard wil je al die berichten die je in het verleden hebt geschreven niet kwijt. Logisch. Je hebt er zoveel tijd en energie in gestoken. Ook de reacties zouden fijn zijn om mee over te nemen. En dat gaat allemaal. Het enige wat soms wat voor problemen kan zorgen zijn foto’s. Het valt een beetje te zien hoe je die in je blog hebt geplaatst. Maar laten we beginnen bij het begin.

Voor een Blogger blog

Om te beginnen moet je eerst even een plugin installeren, dus stiekem leer je ook meteen plugins installeren. Lekker handig. Hiervoor klik je in de linker zijbalk van het Admin paneel van je WordPress.org blog op “Plugins”. Bovenaan naast de titel Plugins zie je een grijs knopje “Add new”. Als je hier op klikt kom je met een pagina vol met interessante plugins. Rechts boven vind je ook een zoekveld. Daarin zoek je naar “Blogger Importer Extended”. Duw vervolgens op enter (want foei, WordPress geen zoekknopje, ik ken mensen die daar kwaad om zouden zijn).

Screen Shot 2015-05-25 at 20.57.47

Normaalgezien is de Blogger Importer Extended het eerste resultaat. Klik rechtsboven in het kadertje op “Install now”. De plugin zal automatisch worden gedownload en geinstalleerd. Lekker handig, toch? Je moet enkel op de volgende pagina nog even op de link “Activate plugin” klikken op de plugin ook daadwerkelijk te activeren.

In de linker zijbalk kies je nu onder Tools voor Import. Je zal een lijst te zien krijgen met alle import mogelijkheden. De bovenste optie is Blogger, maar die moet je niet kiezen. “Maar Kathleen, ik wil toch mijn Blogger blogs overzetten?” hoor ik jullie denken. Ja. Die eerste optie in de lijst blijkt niet meer te werken. Vandaar dat ik je eerst die plugin heb laten installeren. Ha! Klik dus maar gewoon op Blogger Importer Extended.

Blogger berichten overzetten naar WordPress.org blog

Om aan je blogs te kunnen moet je eerst even deze plugin de toestemming geven. Hiervoor moet je eerst op de blauwe knop klikken en vervolgens de Google account kiezen die aan je Blogger blog is gekoppeld. Vervolgens zal je een lijstje krijgen met je Blogger blogs. Als je er maar eentje hebt, zal je er maar eentje zien. Heb je er meerdere, dan zal je die hier allemaal zien staan. Je kan hier de blog kiezen die je wil importeren. Laat de twee vinkjes gewoon aangevinkt staan en klik vervolgens op “Start now” om het importeer proces te starten.

Al naar gelang hoeveel blogberichten, pagina’s, reacties en afbeeldingen je hebt op je Blogger blog kan dit ofwel heel snel gedaan zijn ofwel een tijdje duren. Je hebt gelukkig wel leuke metertjes rechts op je scherm waaraan je kan zien hoeveel berichten en andere bestanden er nog moeten ingeladen worden.

Screen Shot 2015-05-25 at 20.54.12

In de volgende stap moet je nog even aanduiden welke gebruiker overeenkomt met de gebruiker op je nieuwe WordPress blog. Meestal mag je de instellingen laten zoals ze zijn tenzij je natuurlijk met meerdere auteurs werkt. Klik vervolgens op “Assign Authors” en… All done.

Screen Shot 2015-05-25 at 21.05.33

En eens dat dat gebeurd is, ben je klaar. Easy. Peasy. Je berichten en foto’s en aanverwanten zijn normaalgezien allemaal ingeladen in je nieuwe blog. Je kan dus nu lekker verder bloggen alsof er nooit een vuiltje aan de lucht was. En weet je wat, doe ook maar even een vreugdedansje. Het mag. 😉

Voor een WordPress.com blog

Ga naar het Admin paneel van de blog waarvan je de berichten wil overzetten. In de linker zijbalk klik je op “Tools” en dan op “Export”. Je zal twee export opties zien. Export, de gratis optie en Guided Transfer, een betalende optie. Klik op de eerste optie.

Op de volgende pagina moet je even aangeven wat je net wil exporteren. Je kan alleen de berichten exporteren, alleen de afbeeldingen,… Standaard staat “All” aangevinkt en dat is perfect, want we willen natuurlijk alles in een keer overzetten. Klik vervolgens op de knop “Download export file”. Een xml bestand zal worden gedownload.

WordPress naar WordPress

Ga nu naar je nieuwe WordPress.org blog en klik daar in de linker zijbalk op “Tools” en dan op “Import”. Kies de onderste optie van de lijst “WordPress”.

Je zal een pop up venster te zien krijgen met daarin uitleg over de WordPress Importer plugin. Rechts onderaan het pop up venster zie je een blauwe “Install now” knop. Als je daar op klikt, wordt deze plugin automatisch geïnstalleerd. Lekker handig. Op de volgende pagina moet je nog even op “Activate plugin & Run Importer” link klikken en dan kan je weer verder.

WordPress naar WordPress

Op de volgende pagina is het de bedoeling dat je met de Choose File knop op zoek gaat naar het xml bestand dat je net hebt gedownload. Selecteer dit bestand en klik daarna op de knop “Upload file and Import”.

WordPress naar WordPress

Vervolgens zal je gevraagd worden om een auteur te kiezen voor de bestaande berichten die worden ingeladen. Als je kan in het drop down menu naast “or assign posts to an existing user:” de naam van jouw account kiezen.

Daarna klik je op “submit” en zal het import script beginnen lopen. Al naar gelang hoeveel blogberichten, pagina’s, reacties en afbeeldingen je hebt op je WordPress.com blog kan dit ofwel heel snel gedaan zijn ofwel een tijdje duren.

And that’s it. Daarna kan je gewoon lekker verder bloggen op je nieuwe WordPress.org blog alsof er nooit een vuiltje aan de lucht was. En je mag ook even een vreugdedansje doen, want hoera! Al je berichten zijn overgezet!

En dat was het weeral! Ik ben nu wel heel benieuwd naar wie er intussen al aan de slag is gegaan met deze tutorials. Als je er nog niet aan begonnen bent, wat houdt je dan nog tegen? Als je er wel al aan bent begonnen, laat dan zeker het resultaat eens zien!

You Might Also Like

 • Literasa

  Eerlijk gezegd hou ik het liever bij Blogger, is gewoon zo handig in gebruik. Maar ik ben dan ook een angsthaast als het over techniek gaat…

 • Wildcard

  Knap gedaan en ENORM goed en handig geschreven 🙂
  Maar persoonlijk blijf ik bij de WP.com versie, minder moeite, minder voor alles zelf opdraaien en gratis.
  Met een .org versie begint het bloggen me toch iets téveel op een verplichting te lijken of je nu zogenaamd doet voor de “fun” of om je financiële boterham mee te verdienen én ik denk als je dan per maand het financiële plaatje gaat bekijken, dit toch wel een dure grap is die de meeste bloggers niet nodig hebben, maar zoals je zegt, je kan er alle kanten mee uit 🙂

 • Kim

  Een maandje geleden heb ik mijn berichtjes overgezet! Helaas is het niet helemaal goed gegaan, want bij mijn ‘oude’ blogs zijn de afbeeldingen onscherp. Haha, maar ik was allang blij dat ik de blogs + reacties overgezet kreeg 🙂

 • Rachel

  goed geschreven en netjes! overzichtelijk!

 • Kelly

  Ik ben eraan begonnen! Voorlopig staat dus alles nog op gedachtesprongetjes.blogspot.be en is mijn mavieenvert.be eventjes leeg of zo (allez, die domeinnaam wordt nu aan mijn hosting gekoppeld). Ik kijk dus al uit naar volgende week dinsdag 🙂 Merci voor alle duidelijke info!

 • Le petit requin

  Ik twijfel al van voor je berichten tussen .org en .com en begin nu langzaam meer te neigen naar.org (want ja, als ik dan toch bezig ben met overzetten, waarom dan niet meteen all the way gaan), anderzijds blijf ik een beetje schrik hebben van de technische kant én ben ik stiekem misschien niet helemaal zeker of ik als beginnertje al wel klaar ben voor betalend en serieus en al 🙂

 • abfabulies

  Heel leuk dat je alles zo mooi op een rijtje zet. Ik heb een jaar of 2 geleden de overstap gezet, en dat is met redelijk wat gezucht, gekreun, en een tussentijdse pauze van enkele maanden wegens het niet meer zien zitten gebeurd. Maar ondertussen heb ik het me nog niet beklaagd, en ik hoop dat jouw handige stap-voor-stap uitleg anderen kan helpen het net iets vlotter en sneller te doen 🙂

 • gerhilde maakt

  Ik ben er al langer over aan het twijfelen om van wordpress.com naar wordpress.org te gaan, maar ik zit met één twijfelpunt. Het kan zijn dat het hier aan bod is gekomen, maar ik vond het niet onmiddellijk: lukt dat overzetten zonder dat er problemen zijn voor mijn lezers? Ik heb niet veel zin om aan mijn volgers te vragen om opnieuw ergens anders te gaan volgen, vandaar.

 • Pin It on Pinterest