Gebeurd

De wondere wereld der podcasts – deel 2

Kelly schreef onlangs dat ze zich eindelijk heeft gewaagd aan een podcast. Schitterend nieuws dat, want podcasts zijn geweldig. Begin vorig jaar deelde ik al enkele van mijn favoriete podcasts met jullie, maar intussen zijn er verschillende nieuwe bijgekomen die ik met veel plezier volg. Ik begon ze al bij Kelly in de reacties op te sommen en het begon daar al een half blogbericht te worden. Dus ik besloot ze dan toch maar even hier in een écht blogbericht te steken.

 • StartUp
  De favoriet van de afgelopen maanden was StartUp van Gimlet Media. Hierin volg je één van de radiomakers Alex Blumberg van This American Life die probeert zijn eigen podcast netwerk op te zetten en fondsen zoekt om te beginnen, mensen aanneemt, twijfelt over een naam,… Het tweede seizoen van deze podcast is enkele weken geleden begonnen en daarvoor volgden ze een andere startup namelijk die van drie vrouwen die een soort van dating site maken. Interessant voor mensen die zelf misschien van plan zijn om hun eigen bedrijf op poten te zetten.
 • Reply All
  De andere show van Gimlet Media, Reply All, vind ik ook de moeite. Dat is een podcast over het internet, maar niet de technische kant van het internet, maar de menselijke en ietwat bizarre kant van het internet bijvoorbeeld over Marnie the dog, één van de bekendste hondjes op Instagram. En ook één van de schattigste. Om maar een voorbeeld te geven. Dit is mijn favoriete tussendoor podcast. Je moet er niet te hard bij nadenken en regelmatig is het best wel grappig.
 • Serial
  Serial was vorig jaar opeens dé podcast waar iedereen naar moest luisteren. Vaak gaan podcasts iedere aflevering over een ander onderwerp. Uiteraard is er wel een overkoepelend onderwerp. Bijvoorbeeld bij Reply All is het overkoepelende onderwerp “het internet”, maar de ene aflevering gaat over Marnie the dog, de volgende over de man die niet wilde mailen,… Serial werkte een beetje als een televisiereeks waarbij iedere aflevering verder ging op de vorige. Op de koop toe was het een behoorlijk interessant onderwerp. De journaliste in kwestie probeerde te achterhalen of een jongeman die in de gevangenis zat ook daadwerkelijk de moord had gepleegd waarvoor hij die straf uitzat. Intriges. Deze podcast heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien in de Verenigde Staten.
 • Tim Ferriss Podcast
  Ik ben er nog altijd niet uit of ik Tim Ferriss nu een sympathieke peer vind of dat ik zijn ogen gewoon wil uitkrabben. Hij heeft een bepaalde manier van denken die me fascineert, maar langs de andere kant krijg ik ook altijd het gevoel dat hij een gigantisch ego heeft. Soit. Dat kan volledig aan mij liggen of gewoon zo overkomen, maar dat maakt zijn podcasts niet minder interessant. Alles behalve zelfs. De man krijgt het voor mekaar om even een praatje over dingen zoals productiviteit, succes in het leven, boeken,… te slaan met de groten der aarden en uit die praatjes kan je ontzettend veel leren. Mark my words. Superinteressante podcast. Luister vooral even naar aflevering 60 waarin Tim Ferriss Arnold Schwarzenegger interviewt. Jawel.

Ik denk dat deze vier samen met de vier die ik begin vorig jaar postte zo’n beetje mijn top favorieten zijn. Die blijf ik volgen en die blijven me interessen en fascineren.

Zeg eens lieve mensen, luisteren jullie wel eens naar podcasts en welke zijn jullie favorieten? Ik ben ben altijd op zoek naar nieuwe, interessante podcasts.

You Might Also Like

 • Marloes

  aaah podcasts, de reden waarom mijn huis er soms nog proper bij ligt. Ik volg ook nog ‘The longest shortest time’ dit is een podcast voor moeders, over moeder zijn, bevallen, opvoeden,… zwanger zijnde moet ik steevast een traantje laten. O en natuurlijk ook ‘interne keuken’ voor als ik de zaterdag niet live heb kunnen luisteren. Helemaal onderaan in m’n lijstje staan StoryCorps en Invisibilia, voor als al de rest op is en ik nog wat aanspraak nodig heb. Ik had je vorige lijstje nog niet gezien en ben nu heel nieuwsgierig naar Stuf mom never told you en Radionlab. Ik miste echt nog wat wetenschap! bedankt!!

  • Kathleen

   Ooh! Ik ben Invisibilia vergeten te vernoemen. Die is ook geweldig!

 • Ysanne

  Podcasts is voor mij echt iets nieuws. Ofja, ik weet wel dat het bestaat maar luister er niet naar. Wat je beschrijft klinkt wel leuk, dus ik ga het eens proberen (maar ik heb dus geen tips haha).

 • Sarah

  http://elisejoy.com/podcast, eigenlijk de enige die ik luister (misschien moet ik daar dadelijk verandering in brengen want ik heb nog wat huishoudelijke taakjes op mijn to-do lijstje staan). Over creativiteit, bloggen en “small business ownership”.

 • nobutterfly

  Ik ga ook eens een blogpostje schrijven: this American life en Serial zijn zeker twee van mijn favorieten en dankzij Kelly is daar nu ook radiolab aan toegevoegd geweest.

 • Ammoliet

  Podcasts… ook voor mij een totaal nieuw gegeven… Ik moet het precies wel eens dringend gaan uittesten. Ik heb net de podcast opengeklikt die Sarah aanraadde. Klinkt inderdaad leuk. Weer een leuke ontdekking dus…

 • Le petit requin

  Ik luister eigenlijk nooit naar podcasts, al weet ik wel dat ze bestaan en lijkt het mij op zich wel interessant, maar meestal houd ik het gewoon bij muziek. Misschien is het wel iets om uit te proberen nu ik binnenkort ruim 2u per dag moet pendelen (al is 2u leestijd ook wel tof natuurlijk 🙂

 • Wiete

  Totaaal anders dan de podcasts die jij al opnoemde maar ik ben erg fan van Mosselen om half twee (ofte mosselen0130). Podcast van Comedian Xander de Rycke waar hij gesprekken heeft met (on)bekende vrienden of bv’s. De aflevering met Karin Damen of ‘de Lau’ bv zijn erg tof.

 • Floor

  Nog een tip: freakonomics radio!

 • Zamenvattende Zondag, part LVII | Voskosmos

  […] Als jullie tips hebben, geef ze gerust mee in de comments! Ik heb al wat inspiratie opgedaan bij Kathleen en Kelly, maar kan gerust nog meer suggesties […]

 • Pin It on Pinterest