Gegeten

De lekkerste speculaasijs zonder ijsmachine

De laatste tijd verschijnt er te pas en te onpas een FoodTube filmpje als ik naar de YouTube homepagina surf. Af en toe klik daar al eens op als het recept er interessant uit ziet. En zo ontdekte ik de makkelijkste manier ooit om roomijs te maken.

Het Vriendje en ik hebben in het verleden wel eens een paar keer zelf roomijs gemaakt. Toen volgden we het recept dat in Ons Kookboek staat, maar daarbij moet je eiwitten opkloppen en meer van dat gedoe. Plus eens je de ijs in de vriezer zette moest je om het halfuur er eens in gaan roeren om kristallisatie tegen te gaan. Mjah. Als iets te veel werk is, dan blijf je dat niet volhouden. Dus toen ik dit recept van Gemma’s Bigger Bolder Baking tegen kwam moest ik het gewoon proberen.

Het basisrecept voor dit roomijs telt welgeteld twee ingrediënten. Twee. U leest het goed. Ik herberekende de hoeveelheden, want blijkbaar kan je hierin de supermarkten geen blikken van 400ml gecondenseerde melk vinden. Wel van 305ml.

 • 340ml slagroom
 • 305ml gecondenseerde melk

That’s it. Kap er nog een zakje vanillesuiker bij en je hebt vanille roomijs. Ik maakte meteen ook een speculaas varianten, want komaan, speculaasijs, wie houdt daar nu niet van?

Hoe ga je te werk?

 • Zorg dat zowel de slagroom als de melk koud zijn. Ze moeten rechtstreeks uit de koelkast komen. Als je met koude ingrediënten werkt zou je minder kans op kristallisatie hebben.
 • Doe de slagroom in een kom en mix deze totdat hij bijna volledig is opgeklopt. Je mixer moet tekeningen achterlaten in de slagroom.
 • Kap de inhoud van het blik gecondenseerde melk bij de slagroom en mix nog een minuut of twee.
 • In een blender mix je een tiental speculaaskoekjes fijn. Meng die speculaaskruimels onder het slagroommengsel met een pottenlikker.
 • Verkruimel daarna nog een paar koekjes grof met je handen en meng die ook onder het slagroommengsel.
 • Doe het mengsel in een doos die je kan afsluiten en zet deze doos in de vriezer. De ijs heeft minstens iets van een acht uur nodig om “ijs” te worden.

Het is het wachten zo waard, deze ijs. Hoewel het er op de foto uitziet alsof het iets is dat al een keertje gegeten is, is het wel zeer lekker. Schijn bedriegt, mensen. De smaak is lekker vol en romig en de speculaas erbij is zalig.

Het Vriendje en ik zijn al een keertje gaan neuzen tussen de koekjes in de supermarkt om te zien wat we nog allemaal door de ijs zouden kunnen draaien. Er zijn al een paar ideetjes. Een tiramisu variant met boudoir koekjes, een kokos-limoen variant met Rachel koekjes, een variant met Pim’s (uiteraard!),… De mogelijkheden zijn eindeloos. Dikke dikke dikke aanrader dit recept.

Welke smaken zou jij allemaal nog maken met dit recept?

You Might Also Like

 • Marjan Wens

  Dit ga ik zeker eens proberen. Onze kindjes zijn gek op ijs 😉
  Ik zou er Oreo-koeken onder draaien.

 • Ysanne

  Oh dit ziet er echt heeerlijk uit. Ga ik zeker een keer proberen *save*.

 • Le petit requin

  Oh jum, ziet er lekker uit! Aangezien stracciatella een van mijn favoriete smaken is, zou ik dat sowieso proberen. Of proberen cookie dough zelf te maken, jum jum!
  Al ga ik nu maar eerst even braafjes mijn gewoon saai niet ijs middagmaal eten voor ik naar de winkel loop om meteen 5 liter ijs te maken ofzo.

 • gerhilde maakt

  Ziet er super uit! Ik zou beginnen testen met caramel en chocolade, denk ik. En speculoos erbij. 🙂 Of met van die neuzekessiroop!

  • Kathleen

   Cuberdons was ook één van de eerste dingen waar ik aan dacht. Hmmm… Cuberdons.

 • Wapiti

  Goed idee! Morgen is supermarkt-dag, ik weet al wat ik zeker mee moet brengen.
  Voor mij een variant met in rum gewelde rozijnen!

 • Lotte

  Mmmmm, M&M’s! Gaat hier ook zeker getest worden 🙂

  • Kathleen

   M&M’s staat hier sowieso ook op het programma. 😀

 • R.

  aardbeien!!! frambozen! of ineens een rode vruchten/bessen mengeling
  banaan + stukjes chocolade/chocladesaus
  stracciatella
  chocoladesaus of -stukjes is trouwens ook lekker bij speculoosijs 😉
  Geniet ervan!

 • Lore

  Vul aan op mijn to do lijstje: IJSJES maken 🙂

 • Ammoliet

  Kinderbueno!

 • Zwartraafje

  Die ga ik binnenkort eens uitproberen. Ik heb al meteen enkele variaties in gedachten en dankzij jou moet ik zelf niet aan het rekenen gaan. 🙂 Als het ervan komt zie je binnenkort ongetwijfeld een foto van het eindresultaat passeren.

 • Zwartraafje

  Psssst, het lijkt alsof ze bij Aldi weten welke smaakjes ik wil uitproberen. Ik zag immers net dat ze deze zaterdag immers zowel cuberdonsaus als maraschinokersen en amarenakersen verkopen. 🙂

 • meisje

  Het ijs staat te bevriezen, nog 8 (lange) uren geduld 😛
  Het mengsel smaakte alvast lekker, ben benieuwd naar het resultaat! Heb voor m’n eerste probeersel ook voor speculaasijs gekozen, dat kan niet slecht zijn!

 • Le petit requin

  Vandaag uitgeprobeerd; ik heb de hoeveelheid in vier potjes verdeeld zodat ik meteen vier varianten kon uittesten: framboos (gewoon bevroren frambozen in de blender en dan erdoor), stracciatella (logischerwijs met gehakte chocolade), hazelnoot (hazelnoten in de blender en dan erdoor) en kokos (beetje kokosmelk en -raspsel; heeft een beetje langer nodig om even stijf te zijn). Jum jum, zo lekker! En zo gemakkelijk! Dat wordt hier een zéér gevaarlijke zomer 🙂

 • Miss Wobie

  amaai, dat ziet er heerlijk poepsimpel uit 🙂

 • Dinsdag pinsdag #8 | gerhilde maakt

  […] deelde haar recept voor speculaasijs zonder ijsmachine. Die ga ik ook eens maken, denk ik. Met nog wat karamel erdoor … […]

 • Blogger Lovin #4 | Zwartraafje

  […] Speculaas ijs – verbeelding Jaja, het zal weer eens niet lukken. Ondanks het feit dat ik echt wel wat gewicht wil kwijtspelen heb ik deze blogpost bewaard. Ik heb zelfs al cuberdonsaus en amarena-kersen in huis gehaald en heb verschillende smaakcombinaties in gedachten. Het lijkt me leuk om één basisrecept te maken en dat vervolgens in verschillende kleinere potjes te verdelen en elk van hen een eigen smaak te geven. Misschien moet ik niet alleen gewicht willen kwijtspelen – maar willen afvallen zonder er lekker eten voor te moeten laten vallen. […]

 • Gwen

  …deze namiddag bezig geweest met een beslag te maken, heb ook voor de speculaas gekozen, zodat het ventje ook iets lust, en toen viel mijn oog op onze verse kersen… enkele geblenderd en dan enkele doorgesneden en ontpit om toch wat brokjes te hebben! Kan niet wachten….

 • Foto-update #48 | Zwartraafje

  […] dan kan heb ik niet veel keuze hé. Dan moet ik wel zelf ijs maken. Eindelijk kwam het ervan om het Ijsrecept (waar je geen speciaal toestel voor nodig hebt – enkel een diepvries) van Kathleen uit te proberen. Ik maakte één maal het basisrecept en verdeelde dat vervolgens in drie porties. […]

 • Last Week • Plutomeisje

  […] niet. Die tutorial komt er aan! // Nog gemaakt afgelopen week: zelfgemaakte speculaas ijs (volgens dit recept). […]

 • Blog Discoveries | Zwartraafje

  […] Verbeelding, de blog van Kathleen ontdekte ik ook heel wat nieuwigheden. Van een heerlijk basisrecept voor ijs waar je eindeloos mee kan varieren, tot een Fish & Chips die je in de oven kan bereiden. Maar […]

 • Foto-update #87 | Zwartraafje

  […] haalde ik Kathleen’s basisrecept voor ijs nog eens boven. Het leuke van dit recept is dat je er eindeloos mee kan variëren. Eerder maakte ik […]

 • Pin It on Pinterest