Gelezen

Noah Barleywater gaat ervandoor

Noah Barleywater gaat ervandoorNa het lezen van The Boy in the Striped Pyjamas van John Boyne, wist ik dat ik nog van zijn boeken wilde lezen. Hij had een vertelstem die me wel aansprak. Dus toen mijn zus me Noah Barleywater gaat ervandoor uitleende, hoopte ik dat in dit boek de auteur zijn heerlijke vertelstem ook aan bod kwam.

Noah Barleywater is acht jaar en besluit weg te lopen van huis. Hij loopt langs een paar dorpen, plukt een paar appels bij een grote appelboom en komt uiteindelijk in een bos terecht. Na een tijdje komt hij bij een kleine winkel naast een reusachtige boom. In de winkel wordt alleen maar speelgoed verkocht dat gemaakt is uit hout. De eigenaar van de winkel blijkt een beetje een vreemde snuit te zijn, maar hij vertelt Noah de meest wonderbaarlijke verhalen.

Het duurde even voor ik helemaal in dit boek zat. De eerste helft vond ik niet zo geweldig. Er waren grappige elementen zoals de personages, de absurde humor, de magische gebeurtenissen en de geweldige vertelstijl van John Boyne was inderaad weer aanwezig, maar ik had geen klik met dit boek. Om eerlijk te zijn, halfweg het boek heb ik het een tijdje opzij gelegd.

Gelukkig was er dan een read-a-thon met de Verbeelding Bookclub en ik wilde graag Noah Barleywater uitlezen. De tweede helft bleek een pak interessanter te zijn dan de eerste helft van het boek. Opeens krijg je de achtergrond te zien van de personages en langzaam maar zeker begin je te beseffen dat je die personages van ergens kent. Ergens. Ik kon mijn vinger er een hele poos niet op leggen tot opeens mijn eurocent viel. Hij viel en hij viel hard. En eens je door hebt wie die personages zijn, klopt het hele verhaal en het hele boek. Op de koop toe ontdek je in de tweede helft van het boek waarom Noah besloten heeft om weg te lopen. Die reden, die brak mijn hart een beetje.

Ik vermoed dat je een beetje moet openstaan voor dit genre boek en deze vertelstijl. Misschien was het daardoor dat ik er zo moeilijk in geraakte, omdat ik de klik niet maakte. Wie weet. Maar eens ik die klik maakte heb ik zo hard genoten van dit boek. Het is een boek waar ik met heel veel warmte en genegenheid naar terug kijk.

Noah Barleywater gaat ervandoor is verkrijgbaar in papieren versie voor €19,94 en in digitale versie voor €9,06 bij Bol.com of in de betere boekhandel.

You Might Also Like

 • ilse

  Dan moet je zeker ook “De jongen die zijn vader zocht” en “de vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket” lezen.

 • Karlijn

  Ik vond het een zeeeer fijn boek. Ik vond het in de bieb en dacht ‘ach, ik neem het eens mee’. En ik was helemaal verbaasd over hoe goed ik het vond. X

 • Ysanne

  Ah ik kende deze helemaal niet. Ik lees nu momenteel De grote stilte, ook van John Boyne. Die bevalt me héél goed, aanrader!

 • Maai

  Het lijkt me helemaal niks zo’n vertelboek.. Het verhaal zelf wil ik wel graag lezen maar pfff staat nog zo veel op mijn to read lijst.

 • Sanne

  Dit verhaal wil ik ook eens lezen, ik zet het alvast op mijn lijstje. Het andere verhaal heb ik nog niet gelezen, wel de film gezien.

 • Pin It on Pinterest