Gelezen

De man die de taal van slangen sprak

De man die de taal van de slangen sprakEn daar zijn we weer met een blogtour. Hoera! WPG heeft blijkbaar de neiging me uit te nodigen voor blogtours van boeken met lange titels. Ha! Deze keer werd het De man die de taal van de slangen sprak van de Estse Andrus Kivirähk. Ik had nog nooit iets gelezen van een Estse auteur dus ik was benieuwd.

Leemet groeit in een kleine gemeenschap in het bos op. Vele van de bosbewoners zijn verhuisd naar het dorp waar ze brood eten en zich bekeerden tot het Christendom. De dorpbewoners zijn de slangentaal waarmee mensen met dieren kunnen praten helemaal vergeten. De kleine gemeenschap in het bos blijft zich vasthouden aan hun oude gewoontes. Ze leven er in harmonie met de beren die soms wel achter hun dochters aan zitten en de wolven waar ze op kunnen rijden of die ze kunnen melken. Maar opgroeien als laatste jongeman die de taal van de slangen leert is niet altijd evident.

In het begin was ik even in de war en moest ik opzoeken waar dit boek nu eigenlijk over gaat. Het is een sprookje, maar het is blijkbaar een soort van parodie over de geschiedenis van Estland. Dat was voor mij belangrijk om te weten, want zo kon ik bijvoorbeeld “de ijzeren mannen” waar naar verwezen wordt beter plaatsen. Het zijn ridders en geen robots. In mijn hoofd waren het robots in het begin. Ahum. Oeps.

Naast die geschiedenis van Estland zijn er nog heel veel lagen aanwezig in het boek. Het is een coming of age verhaal waarin een jongen zijn weg zoekt in een veranderde wereld. Het boek gaat over traditie versus vooruitgang en welke nu eigenlijk beter is. Het gaat over geloven en niet geloven. Massa’s lagen dus.

Helaas bleek dit boek niet zo mijn ding te zijn. Zelf stond ik daar nogal van te kijken, want het is een sprookje en we weten allemaal dat ik gek ben op sprookjes. Plus er zit heel veel humor in dit boek. Een soort van donkere absurde humor, het soort humor waar ik meestal wel voor te vinden ben. Er zitten ook een paar hele toffe personages in het boek zoals Bolke de beer, Ints de adder en de grootvader van Leemet. Normaalgezien zou de mix van kleurrijke personages, absurde humor en een sprookjesachtige setting mij zo over de streep moeten trekken, maar nee.

Het lukte het me niet om mij helemaal te verliezen in dit boek en om er van te genieten. Misschien kwam het omdat ik me zelf zo ergerde aan de bekrompenheid van dorpelingen? Misschien kwam het omdat ik wat meer gewend ben in het genre “sprookje” en “fantasy”? Misschien kwam het omdat ik echt geen band kreeg met het hoofdpersonage? Ik kan er mijn vinger niet op leggen, maar dit boek en ik, wij waren duidelijk geen match. Jammer wel, want ik wou het graag leuk vinden.

Ik las massa’s geweldige recensies over dit boek. De manier waarop de geschiedenis van Estland in een soort van sprookje was gegoten wordt met veel lof onthaald in het land zelf, maar ook in het buitenland. Op Goodreads heeft het boek een zeer hoge score en ik zag dat verschillende van de andere bloggers die deelnemen aan deze blogtour ook laaiend enthousiast waren. Dus misschien ligt het gewoon aan mij. Wie weet. Lees het boek en oordeel zelf, zou ik zeggen.

De andere blogtour bloggers
19 mei: bibman.blogspot.be
21 mei: boekenvlinder.be
25 mei: curledupbook.blogspot.nl
29 mei: petepel.nl
1 juni: verbeelding.org (hier dus :D)
3 juni: hetkraaienvandehaan.wordpress.com
5 juni: lalageleest.wordpress.com
8 juni: perfecteburenleesclub.blogspot.nl
10 juni: boekenz.nl
12 juni: laurasbookjournal.wordpress.com

Toch benieuwd naar dit boek? De man die de taal van de slangen sprak is beschikbaar in de betere boekhandel of online. Bij Bol.com kost de papieren versie €19.90 en de digitale versie €10,88

You Might Also Like

  • Leesreis om de wereld: Estland | Lalagè leest

    […] 21 mei Boekenvlinder  25 mei Over boeken (Janneke)  27 mei Hendrik-Jan  29 mei petepel  1 juni verbeelding  3 juni Het kraaien van de haan  5 juni Lalagè 8 juni perfecteburenleesclub 10 juni Boekenz  […]

  • PETEPEL – De wereld draait door

    […] De wereld van Hendrik-Jan 29 mei: De wereld draait door – PETEPEL vrijetijdsblogger 1 juni: De man die de taal van de slangen sprak – Verbeelding  3 juni: Blogtour: De man die de taal van slangen sprak – Het kraaien […]

  • Pin It on Pinterest