Welke plugins heeft jouw WordPress blog zeker nodig?

Wegens slechte blogplanning verschijnt dit bericht op woensdag in plaats van dinsdag. “Een nieuwe dinsdag, een nieuw WordPress.org blogbericht” is dus even niet van toepassing. Oeps. De komende weken laat ik jullie op dinsdag zien hoe je je eigen WordPress.org blog kan installeren, welke plugins absolute musts zijn en meer van dat. De niet-geïnteresseerden kunnen best de komende dinsdagen even mijn blog overslaan, want dit gaat technisch worden. Zeer technisch. U heeft hierbij mijn toestemming om verder te klikken naar uw volgende favoriete blog. Echt.

Eén van de dingen dat WordPress zo leuk maakt zijn de plugins. Wil je een immosite van je WordPress installatie maken?Daar is een plugin voor. Wil je een online leerplatform maken van je WordPress installatie? Daar is een plugin voor. Wil je een webshop maken van je WordPress installatie? Daar is een plugin voor. Meerdere zelfs. Het is net de hoeveelheid plugins die er intussen zijn voor WordPress dat dit systeem zo interessant maakt. Net omdat er zoveel mensen werken met WordPress is er intussen voor praktisch ieder probleem al een al dan niet betalende plugin uitgewerkt. Hier een paar van mijn favoriete basis plugins.

  • Akismet
    Dé plugin die iedereen moet downloaden is Akismet. Deze plugin gaat je spam aanpakken en is de beste op de markt. Je moet eerst een account aanmaken via de Akismet website. Kies daar het Basic plan met de “Name your price” optie. Je kan kiezen om een paar euro te betalen voor deze plugin of je kan gewoon €0 invullen. Al naargelang. Daarna krijg je een API key (een code) die je moet invullen bij de settings van deze plugin. Van zodra je dit hebt gedaan gaat Akismet er voor zorgen dat spam-reacties worden tegen gehouden. Lang leve Akismet!
  • Editorial Calendar
    De WordPress Editorial Calendar plugin is echt een must. Je krijgt dankzij deze plugin een maandkalender te zien en kan daarin je blogberichten inplannen. Je kan makkelijk de berichten verschuiven, de titels aanpassen en je hebt een kolom waarin al je kladberichten staan die je zomaar in je kalender kan slepen. Deze plugin vervangt eigenlijk een beetje deze blogkalender die ik zo mooi ontworpen had.
  • Close Old Posts
    Deze plugin sluit de reacties automatisch na veertien dagen. Zelf heb ik dit verhoogd naar negentig dagen omdat sommige mensen aangaven dat veertien dagen toch wel veel te kort was. Door deze plugin te gebruiken krijg je heel wat minder spam-reacties op oudere blogberichten. Als je een archief hebt van acht jaar blogberichten dan hou je door het sluiten van de reacties al behoorlijk wat spam tegen. En ja, daardoor kan je niet meer reageren op een bericht van vorig jaar bijvoorbeeld, maar de vraag is of een reactie op een blogbericht van een jaar geleden nog relevant is. Ik vind zelf van niet.
  • Contact Form 7
    Het is altijd handig als je bezoekers je op de een of andere manier kunnen contacteren. Zelf ben ik wel fan van de Contact Form 7 plugin. Hiermee kan je eenvoudig velden toevoegen en zo je formulier samenstellen. Daarna krijg je een code die je eender waar in je blogbericht of in je pagina’s kan plakken. Waar je deze code plakt, verschijnt dan het formulier. Als het formulier wordt ingevuld, krijg jij de antwoorden per mail. Lekker handig. Mijn contactformulier werkt met deze plugin.
  • Download Monitor
    Ik kan jullie zeggen dat de naaiplannenplanner maar liefst 3288 keer werd gedownload. Drieduusttweehonderdachtentachtig keer. Had ik een euro voor iedere download gekregen, ik was rijk, bedacht ik me onlangs. Zotjes toch?! Hoe ik aan dat cijfer kom? Dankzij deze plugin. Iedere download die verschijnt op deze blog krijgt een unieke code. Aan de hand van die code kan de plugin nagaan hoeveel keer een bepaald bestand gedownload werd. Het is vooral interessant als je wil weten of iets aanslaat of niet. De naaiplannenplanners bijvoorbeeld die spreekt wel aan. Ja.

En er zijn nog honderden duizenden andere plugins. Zo zijn er plugins die automatisch een backup van je blog naar je Dropbox sturen en plugins die mooie gallerijen maken van al de foto’s die je toevoegt aan jouw berichten. Er zijn plugins die het makkelijker maken om je blogberichten te delen op social media en er zijn plugins waardoor je je Instagram foto’s makkelijker kan delen op je blog. Je kan zoeken naar plugins die goed bij jouw blog passen via deze pagina.

Zeg eens, beste WordPress gebruikers, wat zijn jullie favoriete plugins? Welke zijn een must voor iedere blogger?

8 thoughts on “Welke plugins heeft jouw WordPress blog zeker nodig?

  1. Ik heb er een voor back ups en dan
    Jetpack
    Fastest Cache
    Simple Social Media Icons

    zijn voor iedereen wel bruikbaar, denk ik.

    • Ha! Inderdaad! Die is superhandig als je net je blog wil opzetten en nog niet wil dat er mensen mee koekeloeren. 😀

  2. De Editorial Calendar installeerde ik na jouw bericht erover, maar ik moet eerlijk zeggen dat het mij nog niet gelukt is een blogschema te ontwikkelen waar ik me kan aan houden. Momenteel is mijn bloginhoud te veel afhankelijk van wat ik heb gemaakt/aan het maken ben en ik heb niet meteen ideeën om dit te veranderen.

    Voor het sluiten van berichten is toch eigenlijk geen plugin nodig? Via de intellingen van WordPress zelf kan je berichten na een bepaalde periode sluiten voor reacties. Of doet die plugin nog meer dan dat?

    Andere plugins die ik heb staan zijn Akismet, BackWPUp, Custom Smilies, Download Monitor, Jetpack en PolyLang

  3. Oeh, de download monitor lijkt me zooooo perfect. Ik heb inmiddels al heel wat free downloads en ik ben heel erg benieuwd hoe vaak ze gedownload worden. Thanks voor de tip!

  4. Hallo,
    Ik wil overgaan van blogger naar wordpres.com . Ik heb er al aan gewerkt. Hoe kan ik mijn bezoekers aan mijn oude blog automatisch doorschakelen naar de nieuwe blog? Gaat dat ook via een plugin ? Hoe werkt dat? Hoe moet je dat doen ? Vergeef me als ik wat dom overkom maar dit is allemaal nieuw voor mij. Alvast bedankt.

  5. Lang leve Jetpack! Die zou ik echt niet meer kunnen missen. Heel veel mogelijkheden en opties. Verder heb ik ook Aksimet. En Broken Link Checker is ook heel handig! Die plugin meldt welke links niet meer werken. Onmisbaar als je je site graag up-to-date houdt.

  6. Zeer recent ben ik begonnen met het opzetten van een blog. Hij is dus nog in wording…
    Echter heb ik zelf een grafische achtergrond en ben toch op zoek naar plug-ins die me helpen om het esthetisch aspect naar een hoger level te brengen. Beginnende bij lettertype & -grootte. Kan je hieromtrent tips geven? Thx!! Ria

Comments are closed.