Gegeten

Ricciarelli oftewel glutenvrije Italiaanse amandelkoekjes

Ik ben niet de enige ten huize Verbeelding die al eens graag experimenteert in de keuken. Het Vriendje durft ook al eens met de potten en pannen aan de slag te gaan. Dus toen ik laatst het speculaasijs maakte, ging hij aan de slag met een recept voor racciarelli. Dat zijn kleine Italiaanse amandelkoekjes die meestal rond de kerstperiode gemaakt worden. Hij had ze geproefd op een afscheidsfeestje van een collega en wou ze zelf graag eens maken. En zo geschiedde.

Wat heb je nodig? (goed voor een veertigtal koekjes)

 • 300gr amandelmeel
 • 200gr kristalsuiker
 • 2 eiwitten
 • 150gr poedersuiker
 • zest van één appelsien
 • 1 eetlepel honing (alsof er nog niet genoeg suiker in zit)
 • nog wat poedersuiker om de koekjes mee af te werken

Dat de koekjes mierzoet zijn, dat moet ik jullie natuurlijk niet zeggen als je ziet hoeveel suiker er in gaat. Ben je niet zo voor extreem zoet? Dan stel ik voor dat je dit recept even aan je laat voorbij gaan.

Hoe ga je te werk?

 • Meng het amandelmeel en de kristalsuiker.
 • Klop de eiwitten op tot een luchtig geheel en voeg de opgeklopte eiwitten toe aan het amandelmeelmengsel.
 • Voeg vervolgens ook de zest van de appelsien, de poedersuiker en de honing toe. Dit kan je best doen met een vork. Het duurt even voor je een mooi geheel bekomt, maar bon, dat is dan weer training van de armspieren.
 • Traditioneel gezien worden ricciarelli in diamantvorm gemaakt. Het Vriendje rolde kleine balletje en duwde deze plat op een bakplaat die voorzien was van bakpapier. Het deeg is heel plakkerig, dus je kan de balletjes best plat duwen met een ander stuk bakpapier.
 • Bestuif de koekjes met poedersuiker, want yup, er kan nog altijd een beetje suiker bij. Laat de koekjes nu enkele uren uitdrogen. Je zal merken dat het deeg minder kleverig wordt. Als je er over wrijft met je vinger zal je merken dat het deeg niet meer aan je vingers blijft plakken en precies wat droger aanvoelt. Soit. Moeilijk te omschrijven, maar je zal normaalgezien wel een verschil merken.
 • Als de koekjes droog zijn, mogen ze de oven in. Zet ze in een voorverwarmde oven op 140° gedurende 15 minuten. De koekjes mogen niet bruinen. Het is de bedoeling dat ze heel bleekjes blijven. Dus hou ze zeker goed in het oog als ze in de oven staan.

En dat was het. Voila. Nu kan je genieten van heerlijke Italiaanse amandelkoekjes die een beetje krokant zijn langs de buitenkant en mals zijn langs de binnenkant. Voor de medeliefhebbers van marspein: deze koekjes zijn een must.

Dit recept is glutenvrij omdat er gebruik wordt gemaakt van amandelmeel. Heb je dus familie of vrienden die glutenvrij moeten eten? Trakteer ze dan eens op deze koekjes. Ze zullen je ongetwijfeld eeuwig dankbaar zijn.

You Might Also Like

 • appelstien

  Hm. Ik dacht eerst: “joepie, glutenvrij!” Maar toen: “aawsj, suikerbommen!”. Klinkt wel als gebakken marsepein inderdaad, dat heb ik vroeger ook ooit eens gemaakt. Suikerarm zijn deze helaas niet te maken, vrees ik :(.

 • Le petit requin

  Oh neee Kathleen, niet doen! Ik probeer minder te snoepen, maar dit ziet er zo goed uit seg! Marsepein, ik kan mij daar ziek aan eten en nu moet ik kiezen tussen dit of ijs, aaargh!

 • Ysanne

  Oeh dit ziet er goed uit! Ik houd echt van marsepein <3

 • Zwartraafje

  Als diabeet kan ik best een ander koekje klaarmaken, maar vermits mijn echtgenoot van amandelgebak houdt komen ze hier misschien toch wel eens in de oven terecht.

 • Ellen Naait

  Ik eet niet glutenvrij, maar wel koemelk- en soya-vrij. Daar kan ik dit receptje ook voor gebruiken denk ik 😉 merci!!

 • Pin It on Pinterest