Gelezen

Iemands lief

Iemands Lief - Bart MoeyaertVroeger was ik vrij zot op de schrijfsels van Bart Moeyaert. Duet met valse noten heb ik verslonden en eens ik dat boek had gelezen, wist ik dat ik meer van de man moest lezen. Dus verslond ik al zijn jeugdboeken en eens ik al die boeken had gelezen, verwaterde mijn liefde voor zijn schrijfsels een beetje. Ik besloot toen ik laatst in de bib was een keer een van zijn boeken voor volwassenen te proberen. Het werd het ontzettend dunne Iemands Lief.

Benjamin Popov was gewoon iemands lief en iemands zoon. Hij mag twee weken naar huis en laat zo de oorlog heel even achter zich. Onderweg naar huis komt hij een man tegen die hem het lekkerste eten, de mooiste kleren en wat nog allemaal niet beloofd in ruil voor de oude viool van Benjamin. Na wat aarzelen besluit Benjamin op zijn voorstel in te gaan en zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Iemands Lief is een bijzonder dun boekje. Negentig pagina’s. Niet meer, niet minder. En in die negentig pagina’s vind je ook wat illustraties terug. Op de koop toe bleek dat het boekje is geschreven in rijm. Er zit een heerlijk ritme in en ik kon het niet laten om het luidop te lezen. Dus terwijl we aan het koken waren (wel, ok, iets aan het opwarmen waren) las ik het verhaal voor aan Het Vriendje. Nadat we hadden gegeten gingen we verder met lezen. Hij een stukje, ik een stukje. In geen tijd was het boekje uit, maar het had ons allebei aangenaam verrast. Het ritme dat er in zat en de humor waren een schot in de roos ten huis Verbeelding.

Het verhaal bleek gebaseerd te zijn op L’Histoire du Soldat van Ramuz, waar Stravinsky’s beroemde muziektheaterstuk is gebaseerd. Niet dat ik dat muziektheaterstuk ken, maar toch. Bart Moeyaert heeft Iemands Lief zelf één keer opgevoerd. Het internet zou het internet niet zijn moest je die voorstelling niet gewoon online kunnen zien. Misschien dat ik het boekje nog eens opnieuw lees terwijl ik kijk naar die voorstelling. Dat kan wel voor een bijzondere leeservaring zorgen, lijkt me.

Dat ik de liefde voor de man zijn schrijfsels heb terug gevonden, moet ik jullie niet uitleggen. Dus ik vermoed dat er hier binnenkort wel een paar andere van zijn boeken zullen verschijnen. Het is maar dat u het weet.

Iemands Lief is verkrijgbaar in de betere boekhandel. Voor de papieren versie betaal je €22,50 en voor de digitale versie €9,99.

You Might Also Like

 • Le petit requin

  Oh, die zet ik meteen op mijn to readlijstje, klinkt te goed om niet te lezen!

 • fieke

  Deze komt ook op mijn leeslijst! Hier ook een fan van Bart Moeyaert, ik kreeg ‘Duet met valse noten’ voor mijn communie en ik las het al verschillende keren. Binnenkort wil ik ‘m nog eens herlezen!

 • Inge

  Ik heb nog nooit iets gelezen van Bart Moeyaert maar het klinkt goed wel goed dus ik voeg het ook toe op mijn leeslijst. Bedankt voor de tip!

 • Verbeelding Book Challenge | Gelezen in juli/augustus/september 2015 | Fiekefatjerietjes

  […] wat leestips pik ik op bij andere bloggers. ‘Iemands lief’ zag ik voorbij komen bij Kathleen. Ik hou sowieso heel erg van Bart Moeyaert en dit boekje kende ik nog niet. Het leest heel vlot en […]

 • Pin It on Pinterest