Gebeurd

Over droomstudies en -stages

Een hele tijd geleden stelde Gwen me de volgende vragen bij Ask me Anything: “Wat had je gestudeerd moest de richting niet bestaan hebben waarvoor je nu gekozen hebt? Welke job zou je graag eens willen kiezen voor een korte periode en waarom?”. Ik heb daar intussen lang en hard over nagedacht en het is tijd om die vragen eindelijk eens te beantwoorden. Ein-de-lijk.

Wat had je gestudeerd moest de richting niet bestaan hebben waarvoor je nu gekozen hebt?
Zoals jullie misschien weten heb ik journalistiek gestudeerd. Ik ben afgestudeerd in het jaar onzes heeren 2007 en ben daarna aan de slag gegaan als grafisch vormgeefster. Want ja, laten we lekker studeren voor één ding en dan absoluut nul komma nul gaan doen met dat diploma. Bon, mij hoor je niet klagen. Om eerlijk te zijn: ik had het heel moeilijk met één ding te kiezen toen ik ging studeren. Ik kwam net terug van een jaar IJsland en opeens moest ik beslissen wat ik wilde verder gaan studeren. Aan het einde van het zesde middelbaar was er een gigantisch lange lijst met mogelijk interessante opleidingen, maar er was toen nog geen uitgesproken keuze. Die lijst zag er ongeveer zo uit:

 • Japanologie, maar misschien maar goed dat ik dat niet ben gaan studeren, want Japans leren als je nog maar net IJslands hebt geleerd leek me toch niet zo’n geweldig plan.
 • Criminologie want ik las op mijn dertien al non-fictie boeken over Jack the Ripper en zo. Ik blijf gefascineerd door waarom mensen bepaalde dingen doen en dan vooral dingen die algemeen gezien worden als “fout”.
 • Psychologie. Uiteraard.
 • Animatiefilm. Fun fact: ik had eindelijk de knoop doorgehakt dat ik die richting wilde gaan studeren. Ik mailde de school in kwestie om te vragen wanneer de toelatingsproef was en kreeg een mailtje terug dat die de dag daarvoor had plaatsgevonden. Sja.
 • Leerkracht lager onderwijs, want… vakantie. Laten we eerlijk zijn.
 • Grafisch vormgeving stond er ook wel ergens bij, denk ik, maar op die moment was er nog geen echte opleiding die zich focuste op grafisch vormgeving voor het web en het was net dat deel dat me interesseerde. Tijdens mijn laatste jaar journalistiek (denk ik) werd er dan in Kortrijk Devine opgericht. Moest die richting er twee, drie jaar eerder geweest zijn, dan was ik die ongetwijfeld gaan volgen.

Uiteindelijk heb ik me goed geamuseerd met journalistiek. Het voordeel aan die opleiding was dat je een hele waaier aan onderwerpen kreeg voorgeschoteld: psychologie, videobewerking, economie, politiek,… Voor iemand die graag van alles een beetje weet zoals mezelf was dat dus een match made in heaven.

Welke job zou je graag eens willen kiezen voor een korte periode en waarom?
Ik zou graag zo een keer een week of twee meedraaien met een paar andere beroepen. Eigenlijk vind ik het jammer dat er niet een soort van stage/uitwisseling is voor mensen die al aan het werk zijn. Volgens mij kan je daar veel door leren over jezelf, over anderen en wat jou ligt als werk. Dit zijn stageplaatsen waar ik me voor zou opgeven:

 • Bibliothecaris, maar dat spreekt voor zich waarschijnlijk.
 • Werken op de redactie van een uitgeverij, maar dat spreekt ook voor zich waarschijnlijk.
 • Werken in een boekhandel, maar dat spreekt ook voor zich waarschijnlijk.
 • Werken in een speelgoedwinkel, maar ik vermoed dat ik zeer snel ontslagen zou worden omdat ik te veel zotte dingen zou doen met al dat speelgoed. In mijn speelgoedwinkel zou het bijvoorbeeld iedere dag Dinovember zijn.
 • Vuilnisman. Vrouw. Volgens mij wordt dat werk zwaar onderschat. De afgelopen weken hebben we ook gemerkt dat de vuilnismannen gewoon onmisbaar zijn. Gent, ik kijk naar jou.
 • Leerkracht lager onderwijs, omdat ik hou van mensen dingen aanleren en wie kan je beter iets aanleren dan jonkies? Alleen weet ik niet of ik zo lawaaibestendig ben en ik heb van horen zeggen dat die jonkies behoorlijk wat decibels kunnen produceren.
 • Bakker. Serieus. Ik zei vroeger altijd dat ik ging trouwen met een bakker omdat ik dan iedere dag boules de Berlin, frangipannekes en aanverwanten kon eten. Vroeg opstaan neem ik er dan met zeer veel plezier bij. Yup.
 • Cybercriminaliteit. Om even zeer gedetailleerd te zijn. Politie agente zie ik me niet meteen worden, maar computercriminaliteit… waarom nu niet? Ik heb lang geleden ooit een keer een vacature daar voor gezien en ik denk dat het absoluut geen makkelijke job is, maar wel uitdagend en interessant.
 • Een dagje meedraaien als Disney animator zou uiteraard ook de max zijn, maar ja… Sommige dromen blijven dromen natuurlijk.

En ik kan nog wel wat zaken verzinnen, om eerlijk te zijn. Als je een beetje leergierig van natuur bent, sja, dan wil je blijven bijleren. Momenteel doe ik dat vooral via online cursussen en dan volg ik vooral cursussen die te maken hebben met mijn kenniswereld: illustratie, online,… Zo’n hands-on stages die volledig buiten met comfortzone liggen, ik zou dat nog wel zien zitten.

Zeg eens lieve mensen, waar zie jij jezelf nog wel een keertje stage lopen? Zou jij zo’n stage/uitwisseling zien zitten als je al een werkmensch bent?

You Might Also Like

 • Monique

  Echt, het had mijn lijstje kunnen zijn. Ik ben voor mijn eigen blog bezig aan een Fantasylist i.p.v. een Bucketlist. Een lijst met alles waar ik nog over fantaseer, maar waarvan ik vrijwel zeker ben dat het nooit meer gaat gebeuren of lukken. Omdat het praktisch niet kan of omdat ze te leuk zijn om over te blijven dromen…

 • Storm

  Dat heb ik ook al gedacht dat zo’n stage-achtige ervaringen zouden moeten bestaan! Ik zou zowel kleuter- als lager onderwijs eens willen doen. Maar ook bij een grafisch vormgever of zo.

 • Ivy

  En zie eens wat ik daarnet in mijn mailbox vond…
  http://www.selor.be/nl/cyberdefense
  Misschien kan je hiervoor solliciteren?

 • Ammoliet

  Dat zou inderdaad superleuk zijn, moest het kunnen… Ik zou heel graag een mooie, gezellige koffiebar uitbaten! ‘s Ochtends vroeg de mensen blij maken met een lekkere tas koffie, terwijl ze de krant aan het lezen zijn… En in de namiddag de oma’tjes verwennen met lekker gebak bij de koffie. Lijkt me heerlijk! Het onderwijs lijkt me ook wel wat… Ik heb er een aantal jaar geleden aan gedacht om me om te scholen en in het onderwijs te stappen, maar dat is er toch niet van gekomen. Ik zou dan voor het lager onderwijs kiezen. Kleuters zijn ook leuk… maar zo vermoeiend! 🙂 Ik heb er thuis al drie rondlopen… een hele klas kleuters kan ik niet aan, vrees ik. Ik heb dan ook heel veel bewondering voor het geduld dat kleuterjuffen elke dag kunnen opbrengen! En ten slotte zou ik ook graag schrijfster zijn!

 • Ellen Naait

  Ik zou wel eens graag een dagje inkoper van een speelgoedwinkel willen zijn 🙂
  Of in een bruidswinkel de aanstaande bruiden mooi aankleden.
  Wel voor één dagje of 1 weekje maar… Ik zou het niet blijvend willen doen…

 • Katrien

  Mijn droomjob is bij Pixar of Disney werken als animator 🙂 Jammer genoeg geraak je daar (denk ik) heel moeilijk binnen en toch zeker als je niet in de States woont. Als ik een aanbieding zou krijgen, ik zou niet twijfelen! Over een andere studierichting moet ik niet echt nadenken: ik heb interactive multimedia design gestudeerd, maar achteraf gezien had ik toch beter gewoon grafisch ontwerp gekozen. Nu zou ik me graag nog willen specialiseren in webdesign, want daar ben ik allesbehalve sterk in 😉

 • Literasa

  Als ik zou kunnen kiezen, zou ik graag schrijfster zijn, gecombineerd met mijn huidige job (deeltijds of zo). En vroeger wilde ik ook graag bakker worden, om dezelfde redenen die jij vermeldt, haha!

 • Pin It on Pinterest