Gebeurd

Waar kan je mooie themes vinden voor jouw spiksplinternieuwe WordPress blog en hoe installeer je zo’n theme?

Een nieuwe dinsdag, een nieuw WordPress.org blogbericht. Hoera! De komende weken laat ik jullie op dinsdag zien hoe je je eigen WordPress.org blog kan installeren, welke plugins absolute musts zijn en meer van dat. De niet-geïnteresseerden kunnen best de komende dinsdagen even mijn blog overslaan, want dit gaat technisch worden. Zeer technisch. U heeft hierbij mijn toestemming om verder te klikken naar uw volgende favoriete blog. Echt.

Blijkbaar ben ik nog altijd niet uitgeschreven over WordPress. Ha! Ik had gedacht dat ik twee of drie berichten ging schrijven en dat daarmee de kous wel zou af zijn. Mispoes! Hier zijn we dan met deel zes in deze WordPress reeks. Het kan zijn dat dit het laatste deel is, maar wie weet kom ik wel weer iets tegen de komende week waarvan ik denk: “Ah ja! Dat moeten ze ook nog weten!”. Je weet nooit.

Soit. Je hebt nu een spiksplinternieuwe blog. Al de berichten van je oude blog zijn overgezet en je hebt de nodige plugins geïnstalleerd. Eigenlijk ben je nu zo goed als klaar om te beginnen bloggen op je nieuwe stek. Alleen wil je natuurlijk ook iets moois maken van die nieuwe blog. En dan zit je bij WordPress ook aan het goede adres, want je hebt honderden, wat zeg ik, duizenden themes om uit te kiezen. Er is voor ieder wat wils. Sommige themes zijn gratis, voor anderen betaal je dan weer een beetje. De keuze ligt volledig bij jou.

Gratis themes

Het geweldige aan die gigantische community achter WordPress is dat je massa’s gratis themes kan vinden voor je blog. Het ene is van wat betere kwaliteit dan het andere, maar doorgaans zit je meestal wel goed met een gratis theme. Ik merk de laatste jaren dat de standaard van de gratis themes serieus naar omhoog is gegaan. Op de site WordPress.org zelf vind je een overzicht van deze themes.

Om zo’n gratis theme te installeren dat in dat overzicht staat, log je in in je eigen WordPress installatie en klik je in de zijbalk op “Appearance”. Als je gewoon op “Appearance” klikt krijg je een overzicht van de themes die je al geïnstalleerd hebt. Om een nieuwe theme te installeren die je hebt gevonden op WordPress.org klik je bovenaan op “Add new” naast de titel.

WordPress - Installeer een theme

Vervolgens kan je eigenlijk vanuit jouw WordPress installatie door het overzicht van gratis themes op WordPress.org bladeren. Als je iets tegenkomt dat je aanstaat, klik je op “Install” en het theme wordt automatisch geïnstalleerd voor jou. Lekker makkelijk.

WordPress - Installeer eens een theme

Als je net een theme hebt geïnstalleerd, dan zal je een pagina krijgen met daarop de boodschap dat het theme succesvol is geïnstalleerd. Je kan onderaan die pagina meteen je nieuwe theme activeren door op “Activate” te klikken en dan gaat het theme meteen ook zichtbaar zijn voor je bezoekers. Of je kan even kijken hoe het er uit ziet op jouw blog door op “Live preview” te klikken.

WordPress - INstalleer eens een theme

Betalende themes

Als je gaat voor een betalende theme, dan krijg je vaak wat extra of je betaalt gewoon voor een theme dat niet iedereen en z’n moeder tegenwoordig gebruikt. Voor Verbeelding zelf heb ik een theme gekocht (dit hier: Rosemary) en ben ik dat zelf nog wat gaan fine-tunen om het zo wat meer van mijn persoonlijkheid te geven. Er zijn verschillende plekken waar je goede betalende WordPress themes kan vinden.

 • Themeforest is één van de bekendste marktplaatsen voor WordPress themes. Zelf vind ik het zalig om uren en uren en uren aan een stuk door alle themes daar te gaan en wat rond te kijken. Mijn eigen theme komt ook van deze site. Het leuke aan deze site is dat je er naast themes voor persoonlijke blogs ook themes vindt die je WordPress installatie kunnen omtoveren in een webshop of in een portfolio of in een serieuze bedrijfswebsite. Voor ieder wat wils dus. Prijzen voor WordPress themes op Themeforest gaan van $28 tot $63.
 • Etsy is tegenwoordig ook een goede plek om te zoeken achter homemade WordPress themes, geloof het of niet. Hier vind je vooral themes voor blogs en minder voor de speciallekes zoals webshops, portfolio’s,… De kwaliteit van de themes op Etsy varieert sterk, laten we eerlijk zijn. Themeforest accepteert niet alle themes, Etsy laat iedereen z’n gang gaan. Ik stel dus voor dat je de themes van 90 cent even laat voor wat ze zijn als je er op Etsy eentje koopt, want ik heb daar zo mijn twijfels bij. Soit. Prijzen voor WordPress theme op Etsy gaan van 90 cent (I kid you not) tot een paar duizend euro voor een custom theme. Vanaf €15 vond ik het pas echt interessant worden. Dus ik denk als je kijkt tussen de €10 en de €40 dat je wel iets interessants zal tegenkomen.
 • Creativemarket is een marktplaats voor alles wat met creativiteit te maken heeft. Wel, alles wat digitaal verkoopbaar is: stock illustraties, fonts, Photoshop actions, stockfoto’s en dus ook themes. Ik heb het gevoel dat de standaard van de themes op Creativemarket ergens tussen Etsy en Themeforest zit. De gulden middenweg, zeg maar. Prijzen voor WordPress themes liggen gemiddeld rond de $45 heb ik zo het gevoel.
 • Google is your friend. Als je echt op zoek bent naar een uniek theme, dan kan je best even googlen. Er zijn zoveel designers die de handen in elkaar slaan met WordPress developers om zo unieke themes te maken, maar daarom zetten ze die themes niet altijd op de eerder genoemde sites. Zelf ben ik bijvoorbeeld ontzettend fan van de themes van Elma Studio en hun themes vind je niet terug op Etsy of Creative Market (misschien wel op Themeforest maar dat weet ik niet zeker). Dus het is zeker de moeite om even te googlen.
 • Op maat. Dat is uiteraard ook altijd een optie. Zoals ik in het puntje hier boven schreef: genoeg designers die de handen in elkaar slaan met WordPress developers om zo unieke themes te maken en waarschijnlijk doen ze dat ook op maat tegen een bepaalde prijs. Ik vermoed dat je hier eerder in de honderdtal euro’s gaat moeten denken dan in de tientallen euro’s, maar je krijgt daarvoor natuurlijk wel een unieke theme die helemaal voor jou op maat is gemaakt. Het is een optie. Ik zet het er eventjes bij. Je weet nooit dat jij ergens in je tuin een ezeltje hebt staan dat geld schijt.

Als je een betalende theme koopt, dan krijg je vaak een zip bestand toegestuurd. In dit zip bestand zitten alle andere bestanden zoals afbeeldingen en php bestanden die je theme opbouwen en eventueel voor unieke functies zorgen. Het is dit zipje dat je nodig hebt om je theme te installeren. De stappen zijn gelijkaardig aan die voor het installeren van een gratis theme, maar toch zijn ze weer een beetje anders. Jawel.

Log in in je eigen WordPress installatie en klik je in de zijbalk op “Appearance”. Als je gewoon op “Appearance” klikt krijg je een overzicht van de themes die je al geïnstalleerd hebt. Om het theme die je hebt gekocht te installeren, klik je bovenaan naast de paginatitel op “Add new”.

Je zit nu op de “Add themes” pagina waar je een overzicht krijgt van alle themes die op WordPress.org staan, maar die hebben we natuurlijk helemaal niet nodig. Naast de pagina titel zie je een knopje “Upload theme” staan. Dat heb je nodig.WordPress - Installeer eens een theme

Als je hier op klikt krijg je een pagina met een zeer duidelijke boodschap. Kies hier via de “Choose file” knop het zip bestand op je computer en klik vervolgen op “Install now”.

WordPress - Installeer eens een theme

Als je net een theme hebt geïnstalleerd, dan zal je een pagina krijgen met daarop de boodschap dat het theme succesvol is geïnstalleerd. Je kan onderaan die pagina meteen je nieuwe theme activeren door op “Activate” te klikken en dan gaat het theme meteen ook zichtbaar zijn voor je bezoekers. Of je kan even kijken hoe het er uit ziet op jouw blog door op “Live preview” te klikken.

Switchen tussen themes

Wil je later switchen naar een andere theme? Geen probleem. Als je opnieuw naar “Appearances” waar je het overzicht ziet van de themes die reeds geïnstalleerd zijn. Hier zie je ook bij ieder theme een “Activate” en een “Live preview” linkje staan. Zo kan je makkelijk switchen van het ene theme naar het andere of even zien hoe jouw blog er zou uitzien in zijn nieuwe jasje. Taadaaaa… Er is uiteraard niets zo leuk als regelmatig je blog in een nieuw jasje steken en op een dag vind je het theme van je leven en sja… dan blijf je er bij. Zo gaat dat dan.

Ziezo. Nu kunnen jullie je spiksplinternieuwe blog ook nog eens beginnen pimpen. Zeg eens lieve mensen, zouden jullie betalen voor een mooi WordPress theme dat unieker is dan de gratis themes en misschien een paar speciallekes heeft? Of vinden jullie dat minder belangrijk en is een gratis theme goed genoeg?

You Might Also Like

 • Le petit requin

  Goh, misschien zou ik daar in de toekomst wel voor betalen ja, maar momenteel vind ik betalen voor hosting al meer dan volwassen genoeg voor het kleine kindje dat mijn blog nog is 🙂
  En ook: ik kan nu al bijna niet kiezen tussen alle gratis thema’s van WordPress zelf, laat staan als er nóg meer keuze is!

 • Bea

  Bedankt voor de tips! Ik moet er dringend werk van maken. De layout van mijn blog is niet wat het moet zijn. Ik ben daar een echte kluns in. Binnenkort ga ik met jouw raadgevingen aan de slag.

 • Pin It on Pinterest