Gebeurd

De doelstellingen van 2015: de tussenstand

Het was niet de bedoeling dat ik dit jaar een lijst met doelstellingen zou maken, maar toch gebeurde het. Ik stelde een lijst op met meer/minder doelstellingen, het soort doelstellingen dat ik verafschuw en die nooit werken. De week van één juli is altijd goed om eens terug te blikken op doelstellingen omdat het jaar dan ongeveer al half voorbij is.

 • Meer hulp vragen
  Ik doe mijn best. Het is nog altijd niet makkelijk, neem dat van mij aan, maar ik doe mijn best. Afgelopen week vroeg ik bijvoorbeeld aan Elisse of ze een selectie wilde maken van boeken voor de Verbeelding Book Club op Goodreads. Andere maanden doe ik dat zelf, maar… druk druk druk. Dan zijn het zo’n kleine dingetjes die minder belangrijk worden en het is leuk te weten dat andere mensen dan klaar staan om even in te springen. Dus hoera voor Elisse! En alle andere mensen die mijn ambetante vragen de afgelopen maanden hebben beantwoord en me hebben geholpen door even in te springen.
 • Meer rusten
  Ha! Rusten blijkt echt niet mijn sterkste kant te zijn. Volgens mij heb ik nog nooit zo hard gewerkt als dit jaar. Jullie merken er waarschijnlijk niet veel van omdat vele opdrachten achter de schermen verlopen. Meestal zijn het enkel de geboortekaartjes die ik toon online. Soit. Om je een idee te geven: ik verstuurde vandaag mijn negentiende factuur van het jaar voor een grafische Fanny&Laura opdracht. Vorig jaar stuurde ik in totaal over het hele jaar negentien facturen voor grafische opdrachten de deur uit. Jawel. Het plan was om het de eerste zes maanden van dit jaar wat rustiger aan te doen met Fanny&Laura zodat ik wat tijd zou hebben voor eigen projecten, maar dat is er dus niet van gekomen. Een werkpuntje dus.
 • Meer durven
  Iedere week en iedere maand durf ik weer een beetje meer, maar soms zijn er ook tegenslagen en voel ik me weer lekker onzeker. Ik denk dat Blij met Mij wel een schot in de roos was qua durven, maar er is nog veel werk aan de winkel.
 • Meer rechtstaan
  Ik schrijf dit al zittend. Enough said. Misschien moet ik een keer die standing desk van Ikea checken. Daar las ik al een paar goede dingen over. Iets om over na te denken. Waar ik wel mee bezig ben is meer bewegen in het algemeen. Ik op mijn smartphone Google Fit ingesteld met als doel 1u20 minuten bewegen. Dat lijkt niet veel, maar als je een zittend beroep hebt, is dat soms al een uitdaging. Er wordt dus aan gewerkt, maar ik zou toch nog graag meer staan.
 • Meer luisteren naar het lijf in het algemeen
  Dat is ook een behoorlijke tegenvaller. Ik ben niet meer flauwgevallen sinds eind vorig jaar. Dat is al iets. Maar ik moet echt oppassen wat ik doe en op tijd pauzes nemen. Dat lukt momenteel niet echt. Het Vriendje houdt me gelukkig wat in het oog en zorgt dat ik op tijd even uitrust.
 • Minder met andere mensen inzitten
  Ik doe mijn best, maar het kan beter. Veel beter.
 • Minder negeren/uitstellen
  Op sommige gebieden is het verbeterd, op andere gebieden is het hetzelfde gebleven. Mails tijdig beantwoorden gaat beter (hoera!), maar dat rijbewijs zit er dit jaar toch ook precies niet in.

Meer/minder doelstellingen zijn altijd zo moeilijk om in te schatten. Je kan die niet schrappen want wat versta je onder “meer durven”? Dat is niet bepaald meetbaar. Soit. Het is goed om deze doelstellingen nog eens na te kijken, want er is nog heel wat werk aan de winkel. Ik vermoed dat deze zaken niet opeens van de ene dag op de andere gaan verbeterd zijn, laat staan opgelost zijn, maar als ik er blijf aan werken, dan kan het alleen maar beter worden, toch?

Maakten jullie aan het begin van het jaar doelstellingen of goede voornemens? Hoe staat het daar mee?

You Might Also Like

 • Maai

  Als ik zo kijk gaat het best goed toch? Veel van je lijstje herken ik wel. Hulpvragen, rusten, echt niet mijn dingetjes. Ik zou daar misschien ook meer mee moeten doen. Ik heb niet zulke mooie doelen gesteld als jij. Ik heb een algemeen doel als fit worden en me happy voelen. Liefs

 • Monique

  Wat een prachtige foto!!!!
  Ennuh, kunnen we niet eens koffie drinken samen 😉
  Heel herkenbaar stuk.
  Ik heb al een aantal jaren hetzelfde doelstellingen lijstje. Laatst heb ik het van mijn telefoon verwijderd, ik ken ze inmiddels uit het hoofd 🙂 Het gaat ieder jaar vooruit, dus op mijn 85ste zal ik ze allemaal wel voltooid hebben…

 • Lucie

  Een inspiratie voor het meer durven puntje: http://www.100dayswithoutfear.com/
  Veel succes met al je puntjes!

 • Literasa

  Je doet dat goed, echt waar! Jouw lijstje biedt trouwens nog veel mogelijkheden, terwijl ik me met het mijne te veel op concrete cijfers vastpin :S

 • abfabulies

  Ik noem ze werkpuntjes in plaats van doelstellingen. Anders leg ik mezelf precies zo veel druk op. Ook al zit het woord werk daar dan wel weer in. En alles wat je daar opsomt, dat zijn eigenlijk ook werkpuntjes voor mij 🙂

 • Zwartraafje

  Sommige dingen zijn ook heel moeilijk om af te leren. Minder met andere mensen inzitten bijvoorbeeld of beter luisteren naar je lichaam. Gelukkig is er hier ook iemand die af en toe teken doet dat ik even moet gaan zitten.

 • Le petit requin

  Goed bezig! En lang leve Vriendjes (het jouwe, het mijne…) die ingrijpen als het nodig is!
  Trouwens, wat die maandboeken betreft voor Goodreads: misschien is een soort beurtensysteem wel een idee daarvoor, zodat jij niet altijd degene moet zijn om een poll op te stellen, boeken daarvoor uit te kiezen… Ik zou het alleszins, net zoals Elisse, niet erg vinden om zo eens een maandje te doen hoor!

 • Pin It on Pinterest