Gelezen

In vuur en vlam

In vuur en vlam - Lisa UngerHet is gloeiend heet buiten en ik ga hier even een boek recenseren met de titel In vuur en vlam. Passender kan niet, lijkt me.

Ian Paine is een succesvolle striptekenaar. Hij schrijft en tekent een bekende graphic novel die goed ontvangen wordt door het publiek, heeft een mooie loft en hoewel hij vroeger nogal aan de dikke kant was, heeft hij die overtollige kilo’s er ook af gekregen. Hij ontmoet de ontzettend lieve Megan en het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Het leven lacht hem toe. Maar dan is er Priss nog. Priss is een jeugdvriendin. Ze is mooi, krachtig, gevaarlijk en zij kent al zijn geheimen. Ze weet dat hij met de ene drugs na de andere experimenteert en zij weet welke gruwelijke gebeurtenissen zich hebben afgespeeld in zijn verleden. Priss heeft hem altijd al geholpen als Ian zijn eigen problemen niet opgelost kreeg, maar nu is Priss boos en als Priss boos is, dan gebeuren er vreselijke dingen.

Vanaf het begin weet je als lezer dat Priss niet is wat ze lijkt. Je weet alleen niet helemaal wat ze net is en hoe ze in het verhaal past. Al snel kom je te weten dat er een paar mentale stoornissen de ronde doen in de familie van Iane en dat schiep uiteraard zo zijn verwachtingen. En je denkt dat je weet hoe de vork aan de steel zit, maar Lisa Unger laat je toch steeds opnieuw twijfelen. Misschien is Priss toch echt. Misshien is ze waanbeeld. Misschien is ze toch echt. De manier waarop de auteur je heel de tijd laat twijfelen zorgde er voor dat ik geboeid bleef lezen tot het allerlaatste. Op zich is het niet echt een spannend of eng boek, maar niet weten wie of wat Priss is, is écht wel genoeg om verder te lezen. Toch als je van nature een beetje nieuwsgierig bent, zoals ik.

Ik vermoed dat Lisa Unger net als mezelf een Stephen King fan is, want de manier waarop ze opeens een bovennatuurlijk element verwerkte in het boek, alsof het allemaal doodnormaal is, had nogal Stephen King-esque allures. Uiteraard doet de grootmeester himself het beter, maar het zeker niet slecht gedaan in dit boek.

Alleen vond ik het jammer dat ze de stukken uit de graphic novel gewoon omschreven hebben. Het was een gemiste kans. Lisa Unger had een samenwerking kunnen aangaan met een echte striptekenaar en deze hoofdstukken als echte strip in het boek kunnen verwerken. Dat had mijn appreciatie voor dit boek waarschijnlijk serieus doen stijgen, want we weten intussen allemaal dat ik wel hou van het betere beeldverhaal. Soit. Ik vermoed dat het idee er ooit wel een keertje is geweest, maar dat het is afgeschoten omwille van kosten en aanverwanten. Ik zou er niet van verschieten moest het zo gegaan zijn. Helaas dus een gemiste kans.

Al bij al heb ik In vuur en vlam graag gelezen. Het is geen thriller van de bovenste plank en je zit nooit echt op het puntje van je stoel, maar het wist me te boeien en uiteindelijk heb ik het wel graag gelezen, waarschijnlijk deels ook omdat graphic novels zo centraal stonden. En dat is nu eenmaal iets wat mij interesseert.

Benieuwd naar wat de andere deelnemers van deze blogtour te zeggen hebben over dit boek? Bezoek dan zeker even hun blog.

In vuur en vlam is verkrijgbaar in de betere boekhandel of online. Bij Bol kan je de papieren versie kopen voor €21,99. Als ik het goed heb, is er helaas nog geen digitale versie van dit boek verschenen.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest