Gemaakt

Hoe bepaal je de prijs van een nieuwe online cursus? Oftewel die keer dat ik mezelf grijze haren bezorgde

Ik ben intussen volop bezig met het uitwerken van de online cursus Meststoffen voor jouw blog: vier weken om jouw blog te laten groeien. De testers zijn volop aan het testen en het einde van de testronde komt in zicht. Dat wil ook zeggen dat er eens hard en lang nagedacht moest worden over een prijs.

Volgens mij is een prijs bepalen een van de allermoeilijkste zaken ooit. Je wil dat je product verkoopt, dus mag de prijs niet te hoog zijn, maar je wil ook beloond worden voor het harde werk dat je in dat product hebt gestoken. Als je een prijs moet bepalen voor een fysiek product dan is dat nog relatief eenvoudig. Relatief zeg ik wel, want ik heb er ook al serieus op zitten vloeken. Je neemt je maakprijs (tijd, grondstoffen,…). Je doet deze prijs maal twee. En dan nog eens maal twee. Bam. Je verkoopsprijs. Af en toe is de maakprijs bepalen op zich al moeilijk genoeg, maar meestal heb je wel een vrij realistisch idee. Op de koop toe weet je dat je een fysiek product maar één keer kan verkopen.

Een online cursus is een ander paar mouwen. Er is de maakprijs, het aantal uren dat je er hebt aan gewerkt, ja, maar in tegenstelling tot een fysiek product kan een digitaal product aan meerdere mensen verkocht worden en dat is een belangrijke factor om mee rekening te houden. Ik heb deze cursus niet voor één persoon geschreven (hoop ik). Maar hoeveel mensen gaan deze cursus kopen? Gaan twee mensen deze cursus willen volgen? Vier? Acht? Zestien? Géén idee. Ik heb helaas geen kristallen bol ter beschikking en Madame Soleil is op vakantie. Jammer.

Dus stelde ik mijn allerliefste testertjes Kelly, Sheena en Gerhilde, deze vraag tijdens de tussentijdse evaluatie van de cursus (ja, mijn testers moesten de cursus tussentijdse evalueren, ja): “Op basis van deze eerste twee weken: op hoeveel zou jij de waarde van deze cursus schatten? Hoeveel zou jij hiervoor willen betalen?”. Ze kregen de keuze uit een aantal prijscategorieën. Het was ontzettend fijn om te zien dat ze alledrie dezelfde categorie aanduidden, dezelfde categorie die ik in gedachte had: tussen de €75 en de €100. Maar zij hadden natuurlijk al twee weken cursus er op zitten en wisten intussen wat ze konden verwachten. Dat is iets helemaal anders dan de mensen die eerst nog in hun portefeuille moeten duiken, niet wetende wat ze moeten verwachten van zo’n cursus.

Vorige week stuurde ik een mailtje naar de mensen die hun e-mailadres hadden achtergelaten om updates te ontvangen rond Meststoffen voor jouw blog. Ik vroeg hen een mini-enquête in te vullen en vroeg hen natuurlijk ook naar wat zij bereid zouden zijn om te betalen voor zo’n cursus. De prijscategorie die het meest gekozen werd was een categorie lager dan die mijn testers unaniem hadden gekozen, namelijk de €50-€75 categorie. Via de mini-enquête zag ik verschillende mensen de opmerking maken dat bloggen voor hen uiteindelijk maar een hobby is en dat ze wel geïnteresseerd zijn in zo’n cursus, maar dat de prijs toch ook wel een rol speelt. Good point.

Dat heeft me wel aan het denken gezet en het is tijdens dat denken dat ik mezelf een grijs haar of twee of drie heb bezorgd. Ik wil niet rijk worden met deze cursus. Rijk worden is niet een van mijn ambities in het leven, tout court. Mijn doel is om mensen enthousiast te maken rond bloggen en hun bepaalde tips en tools aan te reiken zodat ze hun blog kunnen laten groeien, er het beste uit kunnen halen en er plezier aan kunnen beleven. Ik wil mensen iets aanleren en dus heb ik een veel lagere prijs gekozen dan diegene die ik eerst in gedachten had om de cursus zo toegankelijker te maken voor een grotere groep mensen. Een gratis cursus zou natuurlijk de grootste groep mensen bereiken, maar we hadden al een keertje besproken dat dat geen optie is.

Dus… Wat werd de prijs dan uiteindelijk? Tromgeroffel.

De cursus zal €59 kosten, maar tot maandag 3 augustus is er een vroegboekactie (what’s in a name?) waarbij je €10 korting krijgt en dus maar €49 betaalt. Jawel.

Lees nu alle informatie rond deze cursus en schrijf je snel in als je wil genieten van deze korting! »

Het lijkt mij een goede prijs. Niet te hoog, niet te laag en sowieso de moeite voor deze cursus lijkt me. Moest je toch nog vragen hebben over de cursus? Laat ze gerust achter in de reacties of stuur een mailtje via de contactpagina.

En als u mij nu even wil excuseren, ik moet een grijze haar of twee, drie gaan uittrekken. Ahum.

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Ga maar wat hoger, hoor. 32 mensen die de cursus willen volgen? 64? 128? Dromen mag! 🙂
  Ik vind de cursus alleszins de moeite, ook omdat je er nadien op kan terugvallen. Gewoon af en toe de mailtjes eens bovenhalen.

  • Kathleen

   Haha! Klein beginnen hé? 😉
   En ik ben zo blij dat je de cursus de moeite vind en dat je hem achteraf nog gaat gebruiken. Zo leuk om enthousiaste testertjes te hebben. <3

 • Syl Kieffer

  Hallo, ik heb serieuze plannen om te bloggen maar moet nog in actie schieten. Ik zou graag jouw cursus kopen, maar vraag me af het ook bedoeld is voor echte blogdummies zoals ik? Alvast bedankt voor je antwoord en al zeker voor de moeite en tijd om deze cursus de lucht in te sturen!

  • Kathleen

   De cursus is zeker toegankelijk voor echte blogdummies! Tijdens de eerste week kan je nadenken wat je met je blog wil bereiken, wie je wil bereiken en wat je er voor jezelf wil uithalen. Daarna bouwt het op naar hoe kan je je blog laten groeien, hoe gebruik je social media om je blog te verspreiden en hoe kan je zelfs een centje bij verdienen. Wat ik niet aankaart in deze cursus is hoe je een blog opzet (de technische kant), maar daarvoor kan je altijd zelf even prutsen en een blog aanmaken op een van de gratis platformen zoals Blogger of WordPress. Bij deze platformen is het een eitje om een blog te beginnen. Of je kan eens kijken naar de WordPress.org voor beginners (linkje hier in de zijbalk). Daarin leg ik uit hoe je je eigen gehoste WordPress blog kan opzetten wat al een beetje technischer is.

 • olga

  Goed onderzoekje!

 • Kelly

  Ik lig een beetje achter momenteel, vandaag volgt een inhaalbeweging, maar echt, Kathleen, je bent zo’n heldin! Ik vind het een eer om de cursus te mogen testen 🙂
  En voor zo’n prijsje kunt ge echt niet sukkelen! Hij is het meer dan waard. Bakken informatie en zo tof en mooi gebracht, zo recht op uw schoot, wat een gemak!

 • Le petit requin

  Brr, ook al ben ik ooit zelfstandige geweest (al was dat meer schijnzelfstandige dan iets anders, lang leve de onnozele status van architect-stagiair), blij dat ik nooit prijzen heb moeten bepalen voor mijn werk. Lijkt mij vreselijk moeilijk!

  Nu, aan de prijs die je vastgelegd hebt (met of zonder korting) zal het alleszins niet liggen of ik deze cursus ga volgen of niet! (en eigenlijk in het geheel niet aan jou (wel aan mijn eeuwig tijdsgebrek), want ik twijfel er niet aan dat het een toffe cursus zal zijn, de Photoshopcursus in gedachten)

 • Pin It on Pinterest