Gebeurd

Waar wil ik zelf naar toe met mijn blog?

Ieder jaar rond deze tijd heb ik een beetje een blogdipje. Vraag me niet waarom, het weer, vakantie, geen idee, maar het is er. Vorig jaar loste ik het op door een gigantische vragenlijst jullie richting uit te gooien onder de noemer “enquête”. Dit jaar maakte ik het mezelf alleen maar erger door aan een cursus rond bloggen te werken. De vraag werd daardoor alleen maar groter en groter en groter in mijn hoofd. Waar wil ik zelf naar toe met mijn blog?

Zoals jullie zelf wel hebben gemerkt, gooi ik het hier om de zoveel tijd een keertje om. Ik blog drie keer per week. Nee! Ik blog iedere dag! Nee! Ik blog vier keer per week! Ik blog over naaien. Nee! Ik blog over technische dingen. Nee! Ik blog over mijn nieuwe broek! Ik ben nogal pro-experimenteren-met-je-blog. Het is een hobby per slot van rekening dus dan moet het leuk blijven en verandering van spijs doet eten, zowel voor je bezoekers als voor jezelf. Soit. Sommige mensen experimenteren met hun kapsel, ik met mijn blog.

 • Meer vlogs. Ik schreef het eerder al: ik wil meer gaan experimenteren met video. Afgelopen weekend had ik mijn camera mee tijdens een geocache en misschien dat ik iets doe met de beelden dat ik toen bij elkaar heb gesprokkeld. Wie weet. Het zou natuurlijk ook op niets kunnen trekken en dan gebeurt er helemaal niets mee. Ha! Soit. Genoeg ideeën voor andere filmpjes, dat staat vast.
 • Downloadables. Ik sta er nog altijd van te kijken hoeveel keer die naaiplannenplanner al is gedownload en hetzelfde geldt eigenlijk voor het “Blogkalender voor beginners” e-boek. Stiekem maak ik zulke dingen ontzettend graag en ze moeten zeker niet altijd informatief zijn. Ik denk er bijvoorbeeld aan om iedere eerste zaterdag van de maand een leuke bladwijzer downloadbaar aan te bieden. Er slingeren hier nog wel een paar illustraties rond die ik daarvoor perfect zou kunnen gebruiken.
 • Meer “leerartikels” zoals bijvoorbeeld WordPress.org voor Beginners. Ik merk dat ik daar zelf heel veel voldoening uit haal om die te schrijven, maar dat jullie er tegelijk ook heel veel uit halen. Ik heb al een paar mailtjes ontvangen van mensen die met de WordPress mini-cursus aan de slag zijn gegaan en die nu hun eigen WordPress.org blog hebben opgezet. Geweldig toch? Een grote kanshebber voor nieuw leerartikel is “Hoe je PayPal kan gebruiken zonder dat je schrik moet hebben dat je hele bankrekening geplunderd wordt,”.
 • Meer “expertartikels”. Ik weet niet goed hoe ik dit moet uitleggen, maar er is een soort artikel waar ik tegenwoordig naar toe gezogen word op allerhande blogs. Ik heb dat artikel zelf het “expertartikel” gedoopt, maar volgens mijn zal het wel een of andere ietwat catchy naam hebben. Het is een artikel dat véél langer is dan gemiddeld en waarin de blogger zichzelf opstelt als expert en mensen warm maakt voor een bepaald onderwerp. Eigenlijk wat ik heb gedaan met WordPress.org voor Beginners. Herhaal uzelf anders een keer, Verhetselke. Langs de andere kant weet ik niet of Verbeelding voor zulke expertartikels wel de juiste plek is, want vaak hebben die expertartikels te maken met een bepaalde niche en Verbeelding is alles behalve een niche blog. Soit. Stuff to think about.
 • Bloggen wanneer ik wil. Woehoe! Anarchie! Iedere dag bloggen is fijn, maar soms ook nogal moeilijk haalbaar, dus schakel ik nu terug over op het maandag-woensdag-vrijdag systeem en in het weekend is het hier een boekenblog. Vreemd genoeg kom ik geen inspiratie te kort voor mijn weekendblogs. Maar het kan even goed zijn dat ik dinsdag opeens ook inspiratie heb om iets leuks te schrijven en dan wordt dat bericht ook gewoon gepubliceerd. Lekker puh.

En wie weet denk ik morgen weer iets anders. Meh.

Om eerlijk te zijn moet ik terug een beetje in het bloggen komen. Ik had de week blog-vakantie in juni en daarna heb ik me volop op de Meststoffen cursus geworpen, waardoor ik mijn blog een beetje verwaarloosd heb. Schandalig, ik weet het. En nu lijkt het alsof ik even “leeg” ben geschreven door al dat schrijven achter de schermen de laatste tijd. Pfoeh. Alvast mijn excuses als het hier nog even stroef loopt, maar het komt wel weer terug. Ik moet even uit de cursus-schrijf-modus geraken en terug in blog-schrijf-modus. Het komt allemaal wel weer goed. Adem in. Adem uit. Adem in.

Zeg eens, lieve mensen, welke experimenten zouden jullie hier wel eens willen zien opduiken? En waarmee willen jullie zelf experimenteren op jullie blog?

You Might Also Like

 • miss pixie

  Ik ben fan van alles wat je schrijft.
  Ik ben gek op free printables (zeker als ze zo mooi ontworpen zijn als die van jou) en ook de leerrijke posts zoals die van WordPress vond ik heel tof. Je vind heel wat van die zaken op Engelse/Amerikaanse blogs, maar hier in België niet zo vind ik. Ik wil zelf ook graag wat meer free printables delen op mijn blog.

 • Kelly

  Doe maar gewoon waar je zin in hebt! En meer vlogs: jeej! Ik heb zelf ook al ideetjes voor vloginhoud, maar ja, nu eens tijd voor maken hé 🙂

 • Heidi

  Hier ook aan het vlog-experimenteren nadat ik enkele workshops in het buitenland bijwoonde. Alleen heb ik ondertussen wel al redelijk wat gefilmd maar ontbreekt het aan tijd om te monteren. En bloggen én vloggen is redelijk intensief, da’s duidelijk 🙂
  Een paar probeersels staan al op https://www.youtube.com/channel/UCKFiB_qQJGv4litc5xPiyeA
  Heb nu ook geïnvesteerd in wat professioneler materiaal (blog met tips etc komt nog wel) dus er komen zeker meer filmpjes aan 🙂

  • Kathleen

   Dat ziet alvast niet slecht uit! Ik ben benieuwd wat je nog allemaal gaat maken.

 • Eline

  Dat klinkt allemaal heel herkenbaar! Ik heb nooit geweten wat ik met mijn blog wil en de laatste jaren is dat erger geworden. Door mijn blogpauze van een paar maand geraak ik nu ook niet meer in een blogritme. Ik schrijf, maar er raakt niets af. Kben sowieso wel fan van uw schrijfsels, dus ik kan experimenteren en uw zin doen alleen maar toejuichen. 🙂

 • Monique

  Als jouw blog nog steeds je hobby is, laat het dan zo 🙂
  Blog wanneer je wilt en blog niet als je geen inspiratie hebt.
  Bloggen omdat het moet haalt de lol eraf en dat zal dan ook te merken zijn aan de inhoud en de toon van de stukken.
  Jouw volgers hebben het ook vast heel druk met nog andere dingen en geen tijd om iedere dag te lezen??!!
  Ik heb wel makkelijk praten, ik volg je nog maar kort, dus ik kan me nog prima vermaken met jouw rijke verzameling eerdere blogs 😉
  Ik ben mezelf ook steeds aan het remmen (in mijn hoofd). Heb mezelf beloofd toen ik begon met bloggen dat het een hobby is en moet blijven en geen prestige project. Ik ben bang dat ik er na het volgen van Meststoffen heel anders over ga denken 🙂

 • goofball

  waarom altijd die schema’s van x keer per week bloggen….over die thema’s?

  blog toch gewoon op het moment dat je er zin in hebt over een onderwerp waar je op dat moment zin in hebt? ‘t is toch een hobby en geen werkproject?

  • Kathleen

   De vraag is dan natuurlijk: “Is dit nog wel een hobby?”. Als je weet dat zeventig à tachtig procent van mijn Fanny&Laura klanten mij vinden via deze blog, als ik hier cursussen ga verkopen, is het dan nog een hobby? Dé vraag van de dag.

   Plus schema’s maken mij het leven gewoon makkelijker. Dat werkt voor mij, hobby of geen hobby. Ik heb een werkschema, ik heb een kuisschema, ik heb blogschema’s, ik heb een televisie-kijk-schema… anders krijg ik helaas niets gedaan en wordt het nog een grotere chaos dan het al is, vrees ik.

   • goofball

    ja, je mag je naar hartelust uitleven in 10001 schemaatjes als jij je daar goed bij voelt. Maar ik ben altijd verbaasd dat anderen dat zo tof vinden. Ik vind het zo vaak terug in tips naar (beginnende) bloggers maar al die structuur tips (# keer bloggen, het type onderwerpen die mogen, wat wanneer moet geblogd worden, interessante formats om te gebruiken) ontnemen voor mij net alle fun. Als ik het zelf zo zou moeten doen, dan stop ik binnen de dag. Mijn blog moet net de plek kunnen zijn waar ik mijn zin kan doen, wat die ook is op dat moment, zonder teveel reflectie of dat dat de goeie strategie is.

    Jouw opmerking dat jouw blog wel heel sterk gelinkt is aan je bijberoep is natuurlijk wel uiterst relevant. Dan snap ik dat je wel naar optimalisatie strategieën kijkt.

   • goofball

    ah maar ‘k wil nog een dingetje toevoegen. Ooit heb je eens gevraagd aan ons waarom we hier kwamen of hier graag lezen of zo. En dan heb ik vast geantwoord is dat het je creatieve energetische spontaneiteit is die aanstekelijk werkt.

    Dus zolang structuur je spontaneiteit niet doodt, ben je goed bezig 😉

    • Kathleen

     Haha! Ik begrijp je hoor! Ik geloof keihard in experimenteren met je blog en dat niets in steen gegrift staat. Dat wordt de dood van iedere blog, want dat hou je niet vol. Dan is de fun er inderdaad snel af. Bij mij zijn die schema’s echt enkel en alleen om een soort van structuur te hebben. Ik merk dat als ik een kader heb om binnen te werken en mezelf beperkingen op leg, dat ik dan beter werk kan leveren of het nu werk-werk is of op bloggen aankomt. Zo maak ik bijvoorbeeld heel graag illustraties met een beperkt aantal kleuren omdat je dan moet werken met die beperkingen en dan kom je vaak creatiever uit de hoek. Ik snap dat dat raar is, maar het werkt inderdaad voor mij. Misschien een rare kronkel die mij maakt tot wie ik ben? 😀

 • Chez Julie

  Dat van die schema’s klinkt herkenbaar! Hoewel, is de charme van een goed schema niet juist dat je er soms een beetje van mag afwijken? Graag doen wat je doet lijkt me inderdaad het belangrijkste, net als jezelf niet té veel druk opleggen. ‘Reculer pour mieux sauter’, zoals de Fransen dat zo mooi zeggen 🙂

 • Literasa

  Mijn advies: blog gewoon op je eigen ritme, wanneer je er zin in hebt. Tenslotte doe je dit als vrije tijdsbesteding (denk ik), dus moet het voor jou plezant blijven! En een JA voor een artikel over Paypal (heb mijn account uit schrik opgezegd, durfde na 1 betaling niet meer omdat ik rare spammails kreeg) en JA! voor downloadbare bladwijzes. Die ik zelf kan lamineren 😉 Als je wil natuurlijk 😀

 • lielebeesje

  Laat die printables maar komen! (En al de rest ook natuurlijk!)

 • Ammoliet

  Gewoon doen war jij je het best bij voelt! Je bent goed bezig!!

 • liese

  ik vind het steeds leuk om “door te klikken” naar andere blogs, zo leerde ik tijdens boosyourpositivity echt veel leuke blogs kennen, gewoon omdat ze handig allemaal onder elkaar stonden, ik klikte er lustig op los. Misschien iets om nog eens nieuwe bloggers te leren kennen?

 • Le petit requin

  Och, ik lees hier eigenlijk altijd graag, of er nu veel verschijnt of weinig. Het ritme van een paar bogs per week vind ik daarbij eigenlijk zelf ideaal: genoeg om regelmatig leuk leesvoer te hebben, Maar ook weer niet zo veel dat ik bijna niet meer kann volgen (wat ik een beetje had toen je alle dagen blogde, want het is meestal allemaal zo leuk geschreven dat ik het dan ook allemaal wil lezen 🙂 ).

 • Pin It on Pinterest