Gelezen

Only ever yours

Only ever yoursIn juni was ik in Waterstones in Brussel en daar was een één kopen, één halve prijs actie. Die actie loopt daar regelmatig. Uiteraard liet ik mezelf een beetje gaan en sloeg ik weer een voorraadje boeken waaronder Only Ever Yours van Louise O’Neill.

freida (met kleine letter) is een eve. Zestien jaar geleden kwam ze uit een kweekprogramma met een twintigtal andere meisjes en vanaf haar vierde werd te klaargestoomd op school om later in één van de drie categorieën terecht te komen. Ze kan een companion worden, dan wordt ze gekozen als vrouw van één van de jongemannen die wél nog natuurlijk kunnen geboren worden. Haar belangrijkste taak zal dan zijn om zonen te baren. Ze kan concubine worden. Haar belangrijkste taak zal dan zijn om mannen seksueel te plezieren. Of ze kan in de derde categorie terecht komen, de categorie van de chastities, die zorgen dat de school draaiende blijft. Als eve moet freida er altijd perfect uit zien, heeft ze een streefgewicht waar ze niet boven mag komen en mag ze niet te academisch zijn. Maar tijdens haar laatste jaar op school, het jaar waarin zij en de andere eves kennis maken met hun potentiële levenspartners, wordt het freida allemaal een beetje te veel.

Blijkbaar is dit de young adult tegenhanger van The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood. Dat boek ligt hier ook klaar om binnenkort gelezen te worden. En als dit al de young adult versie was dan heb ik eigenlijk best wel schrik voor The Handmaid’s Tale. Het is echt een beklijvend boek omdat dit wel een keertje realiteit zou kunnen worden. Er zijn zoveel science fiction boeken en dystopia boeken die ik niet voor mogelijk hou, maar dit boek wel.

De maatschappij in dit boek is zo fucked up en ergens besef ik dat we langzaam maar zeker zo’n maatschappij aan het vormen zijn waarin perfectie de norm is, waarin je rank en slank moet zijn, waarin je met je uiterlijk niet te hard mag afwijken van wat de media je voorschrijft. Instagram bande deze week nog de hashtag #curvy. Je kan gewoon niet meer zoeken op die hashtag. Goed, daar zijn bepaalde redenen voor, maar mogen dames die trots zijn op hun rondingen dan niet even mee showen? Mogen alleen maar de dames met hun platte buiken en strakke konten selfies maken? Als je zoekt op #thin dan krijg je een melding dat je “aanstootgevende inhoud” te zien kan krijgen, maar je kan perfect op die hashtag zoeken en doodleuk ribben beginnen tellen.

Dus terwijl dat nieuwsbericht de wereld werd in gestuurd, was ik een boek aan het lezen waarin de meisjes zich moeten houden aan een target weight om aantrekkelijk te zijn voor de mannen. Dan lijkt die science fiction niet meer zo veel fiction te zijn. Helaas. Behoorlijk angstaanjagend als je er over begint na te denken. Er zijn subtiele details die deze situatie nog realistischer en voor mij nog angstaanjagender maken. Het feit dat de namen van alle eves met een kleine letter zijn geschreven terwijl de namen van de mannen met een hoofdletter zijn geschreven bijvoorbeeld. De eves zitten constant op social media, maar ze kunnen niet lezen of schrijven. Ze zijn dus helemaal aangewezen op foto’s, video’s en gesproken berichten. Op een bepaald moment is er een van de eves die een vraag stelt en het schoolhoofd besluit na te gaan of die eve in het verleden al vaker academisch uit de hoek is gekomen, want met academische eves moet komaf gemaakt worden. Nee. Nee. Foute boel. De wubbes krijg ik daar van. Dat is echt vrouwen reduceren tot “tais-toi et sois belle” en daar word ik dus een beetje kwaad van.

Ik denk dat dit boek een realistisch toekomstbeeld schept, het zo goed maakte voor mij. Het boek was vlot geschreven en de onderlinge relaties tussen de personages waren goed uitgewerkt, maar het feit dat dit verhaal over dit en honderd jaar of tweehonderd jaar écht zou kunnen zijn, dat zorgde ervoor dat ik het in een ruk uit las. En ik hou mijn vingers gekruist dat het niet zo zal zijn, want oh boy.

Only Ever Yours is nog niet vertaald naar het Nederlands, maar je kan het boek wel in het Engels vinden op Bol. De papieren versie van het boek kost daar €11,99.

You Might Also Like

  • Eline

    Ik zag onlangs ook een review van dat boek passeren op BookTube en hoewel ik het concept enorm interessant vind, is dat een boek dat ik niet snel ga durven beginnen lezen. Ik kan namelijk niet tegen onrecht naar vrouwen toe in boeken en ik denk dat ik de hele tijd heel erg pissed off ga zijn wanneer ik dat boek zou lezen. Om dezelfde reden staat The Handmaid’s Tale hoog en niet hoog bovenaan mijn leeslijst. Ik wil wel, maar ik durf niet.

  • Feministische SF is de plek waar hét gebeurt | De Zesde Clan

    […] slot maakte Louise O’Neill indruk met haar roman Only Ever Yours. Ze schets een wereld waarin het schoonheidsideaal volledig is […]

  • Pin It on Pinterest