Gebeurd

Hoe je PayPal kan gebruiken zonder dat je schrik moet hebben dat je hele bankrekening geplunderd wordt

Ik gebruik PayPal al jaren en vind het een fantastische tool, maar blijkbaar zijn er nog heel wat mensen die schrik hebben van PayPal. “Jamaar, ze kunnen dan zomaar uw bankrekening plunderen!” hoor ik wel eens. Nee joh! Je moet hier absoluut geen schrik voor hebben omdat PayPal jou als koper op zovéél manieren beschermt.

Plus je moet ook helemaal geen credit card hebben om het te gebruiken. In deze ellenlange tutorial leg ik je uit hoe je een nieuwe PayPal account kan aanmaken, hoe je hieraan een prepaid credit card kan koppelen of hoe je geld kan overschrijven naar je PayPal rekening.

Also: ik sta niet in voor de gevolgen van het aanmaken van een PayPal account. Er zijn té veel leuke spulletjes die je kan kopen op het internet met PayPal. Denk maar eens aan al die geweldig e-books, cursussen, naaipatronen, stickertjes, printables, kinderkleren,… Volgens mij is dat nog het gevaarlijkste aan PayPal gebruiken, het feit dat je opeens héél veel geld kan uitgeven op het internet. Onder het motto: een gewaarschuwd man/vrouw… Yup.

Een nieuwe PayPal account aanmaken

PayPal account aanmaken

Een nieuwe PayPal account aanmaken is twee keer niets. Surf naar PayPal.com en klik rechts bovenaan op de knop “sign up”. Je krijgt vervolgens een nieuwe pagina te zien waarbij je kan kiezen tussen een “Personal account” of een “Business account”. Voor een business account moet je echt kunnen aangeven dat je een ondernemersnummer hebt etc. Dus voor deze tutorial kiezen we gewoon een “Personal account”. Als je verder wil gaan in het Nederlands, dan kan je onderaan op “Nederlands” klikken en de pagina zal automatisch vertaald worden. Kwestie van te kunnen lezen waar je mee bezig bent. Handig. Klik vervolgens op de “Continue” knop (of “Doorgaan” in het Nederlands).

PayPal - account aanmaken

Vul je gegevens in bij de volgende stap, kies een wachtwoord en klik opnieuw op “Doorgaan”.

PayPal - een account aanmaken

Je krijgt een nieuw venster met daarop een formulier waarin je je persoonlijke gegevens moet invullen. Heel belangrijk hierbij, vooral als je geld wil overschrijven naar je PayPal account: gebruik de naam die je ook gebruikt voor jouw bankrekening. Is je officiële naam bijvoorbeeld Elizabeth en staat dit ook op jouw bankrekening, maar noemt iedereen je Lies? Gebruik dan toch maar Elizabeth. Wij zullen je wel gewoon Lies noemen, maar voor PayPal ben je Elizabeth. Sorry.

PayPal - account aanmaken

Je zal uitkomen op een scherm dat je vraagt om je credit card te koppelen aan jouw PayPal account. Ik heb minutenlang naar dit scherm zitten staren, maar er staat dus nergens een “sla deze stap over”-link. Conclusie? Als je geen credit card wil koppelen aan je PayPal account, sluit dan gewoon het venster waarin je bezig bent met het aanmaken van je PayPal account. Ja, je leest het goed. Sluit het venster gewoon.

Je krijgt binnen een aantal minuten een mailtje van PayPal met als onderwerp “Welkom bij PayPal”. In deze mail staat een linkje waarop je moet klikken om jouw rekening officieel te activeren. Als je op dit linkje klikt, wordt je automatisch doorverwezen naar je PayPal account. Nu kan je nog altijd niets kopen. Helaas. Maar je hebt wel al een PayPal account. Woehoe! Dat wil zeggen dat je wél al geld kan ontvangen en dat, mijn beste dames en heren, is al heel mooi meegenomen.

Een prepaid credit card koppelen aan je PayPal account

Het is een nieuwe trend die je overal ziet opduiken: de prepaid creditcard. BPost heeft er één, Mobile Vikings biedt er één aan, de meeste banken hebben er één. Ze smijten ermee naar je oren. Zo’n prepaid credit card kan je online aanvragen via de site van bijvoorbeeld Mobile Vikings of BPost of je kan even langsgaan bij je bankkantoor. Het verschil tussen deze prepaid credit cards en een gewone credit card is dat je zelf beslist hoeveel geld er op jouw prepaid credit card komt te staan, maar je kan de kaart wel gebruiken daar waar gewone credit cards worden aanvaard.

Je schrijft het geld over van jouw rekening naar de rekening die gekoppeld is aan deze prepaid credit card. Daardoor kan je nooit gigantische sommen geld uitgeven (tenzij je gigantische sommen geld overschrijft naar je prepaid credit card natuurlijk) en kunnen snoodaards die met de gegevens van je kaart gaan lopen, nooit je volledige bankrekening kan plunderen, want er staat maar een een beperkte hoeveelheid geld op deze kaart. Lekker handig! Lekker veilig!

PayPal prepaid credit card

Om je prepaid credit card te koppelen aan je PayPal account klik je in jouw PayPal in de linkerkolom op het titeltje “Banken en kaarten”. Je komt vervolgens uit op een pagina waar je zowel credit cards als bankrekeningen kan koppelen (daarover straks meer).

PayPal prepaid credit card

Onder het titeltje credit cards klik je op de blok “Kaart koppelen” met het plusje en je krijgt meteen een nieuwe pagina voorgeschoteld met een formulier waar je de gegevens van je prepaid credit card kan invullen. De meeste prepaid credit cards zijn Mastercards, dus dat moet je selecteren bij kaarttype. Je adresgegevens staan normaal gezien al ingevuld. Het stukje onscherpe tekst is mijn adres, dus daar komt jouw eigen adres te staan.Als je alle gegevens hebt ingevuld, klik je op de blauwe knop “Opslaan”.

De gegevens van de credit card die je net hebt opgeslagen, zal als een nieuw blokje verschijnen in het overzicht met bankrekeningen en credit cards. Dus… Done and done. Je kan nu meteen betalen met PayPal. Hoera! Shoppeuh!

Geld overschrijven naar je PayPal account

Net zoals je geld kan overschrijven van jouw rekening naar een andere rekening kan je ook geld overschrijven van jouw rekening naar jouw PayPal account. Lekker handig! Lekker veilig! Als je deze manier gebruikt wordt jouw bankrekening nooit gekoppeld aan je PayPal account. Je kan bijvoorbeeld €25 overschrijven en dan heb je €25 die je kan uitgeven aan naaipatronen, e-books,… Eens de €25 op is, dan moet je opnieuw geld overschrijven naar je PayPal account, want dan kan je geen betalingen meer doen met je PayPal account.

Op deze manier heb je ook het meeste controle over wat je uitgeeft, want laten we eerlijk zijn: er is véél dat je kan kopen met PayPal en soms is het moeilijk om je in te houden met al dat leuks dat te vinden is op het internet. Been there, done that. Moest er toch iets gebeuren met jouw PayPal account (hoewel de kans piepklein is), dan kunnen de boosdoeners nooit aan je zuurverdiende centjes komen, want je bankrekening wordt niet rechtstreeks gekoppeld aan je PayPal account.

PayPal prepaid credit card

Om geld over te schrijven naar je PayPal account moet je eerst een rekening koppelen aan je PayPal. Het wordt wel “koppelen” genoemd, maar er is geen rechtstreekse connectie tussen PayPal en jouw bankrekening. Eigenlijk moet je je IBAN gegevens doorgeven and that’s it. Anders kan PayPal niet checken of de overschrijving daadwerkelijk van jou komt. klik je in jouw PayPal in de linkerkolom op het titeltje “Banken en kaarten”. Je komt vervolgens uit op een pagina waar je zowel credit cards als bankrekeningen kan koppelen.

PayPal - een bankrekening koppelen

 

Klik op het blokje “Bank koppelen” en je krijgt vervolgens een pagina te zien waarop gevraagd wordt om de IBAN van je rekening. Dit is eigenlijk gewoon je rekeningnummer (begint altijd met BE als je rekening bij een Belgische bank zit, met NL als jouw rekening bij een Nederlandse bank zit).

Ook belangrijk hierbij is dat de naam van de bankrekening die je meldt dezelfde naam heeft als de naam die je gebruikt voor je PayPal account. Ik gebruik mijn voor- en achternaam op mijn PayPal account en de rekening staat ook op mijn naam. Dus denk goed na welke gegevens van welke van je persoonlijke rekeningen je gebruikt.

PayPal - een bankrekening koppelen

Als je klaar bent, klik je op de grote, blauwe “Doorgaan”-knop. In de volgende stap gaat PayPal je vragen of ze ook geld van je rekening mogen halen voor betalingen. Als je dat niet wil en je enkel zelf geld wil overschrijven naar je PayPal account, dan klik je op het linkje “Overslaan” naar de blauwe knop. Als je PayPal wel de toelating hiervoor wil geven, dan klik je uiteraard op de “Accepteren” knop.

PayPal - een bankrekening koppelen

Ik klikte zelf in de vorige stap op het “Overslaan”-linkje en kreeg meteen daarna de volgende melding. PayPal wil nu graag nog bevestigen dat de rekening die je hebt doorgegeven wel echt jouw rekening is. Daarvoor gaan ze twee kleine bedragen storten op je rekening. Het kunnen volledig willekeurige bedragen zijn zal €0,17 of €0,86.

Eens je deze bedragen hebt zien verschijnen op je rekening, log je in in je PayPal account en klik je bovenaan in het menu op Wallet. Dan kom je terug uit op het overzicht met bankrekeningen en credit cards. Daar ga je die twee bedragen moeten ingeven. Helaas heb ik daar geen screenshot uit, maar het zou zichzelf moeten uitwijzen.

PayPal - een bankrekening koppelen

 

Als je op het vorige scherm op de grote, blauwe “Doorgaan”-knop klikt, zal je merken dat je bankrekening is gekoppeld, maar dat er een label over plakt met “Bevestiging in behandeling”. Dat label zal er op plakken tot je de twee willekeurige bedragen hebt ingevuld.

PayPal - een bankrekening koppelen

Om de gegevens te bekomen die je nodig hebt om geld over te schrijven naar je PayPal account een je je bankrekening hebt bevestigd, klik je bovenaan in het menu op “Wallet”. Je komt vervolgens weer uit op het overzicht van alle bankrekeningen en credit cards die gekoppeld zijn aan jouw PayPal account. Onderaan de linkerblok zie je een link “Geld opnemen”. Als je hierop klikt, krijg je instructies van hoe je geld moet overschrijven naar jouw PayPal account.

PayPal - een bankrekening koppelen

Het duurt ongeveer 1 à 2 werkdagen voor je geld op je PayPal account staat. Van zodra het geld op je PayPal account staat, kan je beginnen winkelen. Deze manier is iets trager dan de prepaid credit card, maar het gaat dus ook perfect zo. 

Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard

Natuurlijk zijn er kwaadaardige individuen op deze planeet die proberen om in te breken in mensen hun PayPal account. PayPal weet zelf maar al te goed dat er zulke snoodaards rondlopen op deze aardkloot en doet er dan ook alles aan om je account te beveiligen. Moesten ze dat niet doen, dan zouden er nooit zoveel mensen voor hun diensten kiezen.

Maar jij bent zelf ook deels verantwoordelijk voor wat er met jouw account gebeurt. Je kan niet alles afschuiven op hun diensten. Er doen bijvoorbeeld heel wat phishing mails de ronde, mails waarin er wordt gezegd dat er iets mis is met je PayPal account en dat je je wachtwoord moet door mailen zodat zij het kunnen fixen. Als je zulke mails krijgt, dan zou er automatisch een belletje moeten gaan rinkelen. En geen klein belletje. Er zou een scheepshoorn in je hoofd moeten afgaan. Een dienst als PayPal zal nooit ofte nimmer jouw wachtwoord via mail, twitter, telefoon,… vragen. Nooit. Antwoord dus nooit ofte nimmer op zulke vragen.

Twijfel je of een mailtje dat je krijgt écht van PayPal komt? Laat het dan links liggen en negeer het voor de rest. Klik op geen enkele link in de mail. Ook niet de “klik hier om in te loggen” link die eventueel in de mail kan staan. Als PayPal je daadwerkelijk iets wil vragen, dan zal je die vraag in de berichten inbox op PayPal.com zelf vinden.

Een paar gouden regels

» Surf altijd naar PayPal.com en niet naar PayPal.info of één of andere vage extensie. Nope. PayPal punt com. Punt.
» Klik nooit op links in mails die iets te maken hebben met PayPal. Uitzondering op de regel: de eerste mail die je krijgt van PayPal om je rekening te activeren.
» Geef nooit je PayPal wachtwoord door via mail, twitter, telefoon,… Dat wachtwoord is van jou en van jou alleen. Jij bent de enige die het moet kennen.
» Gebruik je gezond verstand. Doe niets wat ik ook nooit zou doen. 😉

Waarom ik zo’n harde voorstander ben van PayPal?

Het is een handige, gebruiksvriendelijke manier om als klant online te betalen zonder dat er misbruik kan gemaakt worden van je credit card. Je wordt beschermd door PayPal als koper en je heb eigenlijk zelfs geen credit card nodig om toch online aankopen te kunnen doen. Wat wil je nog meer?

En stiekem is het ook handig voor verkopers van digitale goederen. Neem bijvoorbeeld de cursus Meststoffen voor jouw blog. Als je deze koopt met PayPal, krijg je meteen per mail een bevestiging dat je bent ingeschreven. Je wordt automatisch na je betaling toegevoegd in het mailingprogramma waardoor je de volgende dag na je inschrijving automatisch je eerste les ontvangt. Of neem bijvoorbeeld de geweldige naaipatronen van Mind the Whale. Je gooit ze in je virtuele winkelwagentje, je betaalt met PayPal en het naaipatroon dat je bestelde verschijnt automatisch in je mailbox. Done and done.

Dat was veel keer automatisch na elkaar hé? Het maakt mij en heel wat andere online verkopers het leven wat makkelijker. Ik moet niet manueel checken of je overschrijving bij mij op de rekening is terecht gekomen (we weten allemaal dat die kaskes van de bank dikke miserie zijn) en ik moet je niet manueel toevoegen aan het mailingprogramma. Er kunnen geen menselijke fouten gebeuren. Hoera voor automatisering en zo!

Vandaar dus: lang leve PayPal! 😀

Hopelijk heb ik jullie weten te overtuigen om aan de slag te gaan met PayPal. Moest er nog iets onduidelijk zijn, geef gerust een gil. En als je je gloednieuwe PayPal account wil uittesten en alles wat ik hier net uitlegde even in praktijk wil testen: je kan je altijd inschrijven voor de Meststoffen voor jouw blog cursus. 😉

You Might Also Like

 • Wapiti

  En toch, mijn lieve Kathleen, is er bij mijn man enkele manden geleden via PayPall meer dan 400 € van de rekening gehaald ten voordele van enkele Chinese bedrijven. Alles is wel netjes terugbetaald door hun verzekering. De maand daarna weer een bedrag betaald en op dezelfde afrekening teruggestort.
  Hoewel mijn man mij deze betaalmethode aangeraden had, is hij er nu zelf mee gestopt. Ik niet, ik doe ‘dapper’ door :-).

  • Kathleen

   Ugh. Dat is natuurlijk helemaal niet fijn. Maar ik vermoed dat hij dan een credit card gekoppeld had aan zijn PayPal?

 • Literasa

  Ik heb even een account gehad, omdat ik een boek kocht van een Booktuber tijdens een blogsale. Maar daarna kreeg de hele tijd verdachte e-mails en na een tijdje werd ik dat zo beu en kreeg ik er telkens stress van, dat ik m’n account heb opgezegd. Bedankt voor dit verhelderende artikel!

 • Sabrina

  Ik heb ooit voor 1 aankoop een Paypal account aangemaakt en het dan – uit zelfbescherming – weer verwijderd. Ik zou het hele internet gaan leegkopen. Maar ik zie er wel de voordelen van in en ik kan er zker inkomen dat het voor verkopers een heel handige tool is.

 • Andaloes

  Hejj,
  ik heb al jaren ook een paypal-account, nooit problemen gehad.
  Een tijdje terug overtuigde ik mijn zus om ook een account aan te maken zodat ze een mooi horloge kan kopen, 2 dagen later verdween ook geld van haar rekening. Dat is toch ff schrikken maar was door een mailtje naar paypal snel opgelost. Nadien verdween geen geld meer en ze hebben het snel terug gestort.

 • Joy

  Ongelofelijk interessant! Paypal bleef voor mij iets onduidelijk waar ik, om geen specifieke redenen, echt geen fan van was!

 • Pin It on Pinterest