Gelezen

Niet te filmen!

Niet te filmen - Sophie KinsellaDe zomer is ideaal om je te verdiepen in een boek van Sophie Kinsella. Je moet er nooit te veel bij nadenken en ze lezen als een trein. Toen ik zag dat ze net een nieuw boek uit had, een young adult deze keer, besloot ik er mijn tanden in te zetten.

De veertien-jarige Audrey gaat al enkele maanden niet meer naar school. Ze heeft een angststoornis ontwikkeld waardoor ze het huis niet meer verlaat. Zelfs praten met andere mensen buiten haar gezin is ontzettend moeilijk. De enige andere persoon waarmee ze praat buiten haar ouders en haar broers is haar pscyhologe. Zij geeft haar de opdracht om een videodagboek bij te houden. En dan ontmoet Audrey Linus. Hij zit in het game-team van haar broer en hij probeert haar vertrouwen langzaam maar zeker te winnen. En het lijkt te lukken. Door hem probeert Audrey haar angsten en de mensen die aan de oorzaak van haar angststoornis onder ogen te komen, maar misschien is dat nog een beetje teveel van het goede gevraagd.

Sophie Kinsella en young adult zijn een match made in heaven. Haar chicklits zijn nooit bepaald zware literatuur te noemen, haar personages lijken altijd wel wat op elkaar en er zit altijd massa’s dialoog in haar verhalen. Diezelfde lijn trekt ze door in Niet te filmen, maar de combinatie van massa’s dialogen (en appjes), de behoorlijk stereotiepe personages en de humor werken wel in dit boek en voor deze leeftijdsgroep. De combinatie van die korte zinnen, leuke personages, appjes en humor maken het trouwens een ideaal zomerboek. Je moet er niet te hard bij nadenken, je kan het altijd even opzij leggen en zo weer oppikken zonder al te hard te moeten nadenken wat er ook al weer was gebeurd.

Daar waar ik bij haar chicklit boeken vaak wat diepgang mis, ging ze in dit boek aan de slag met een paar zwaardere onderwerpen zoals depressie en pesten. Het is een heel moeilijk evenwicht om te vinden, langs de ene kant humor, langs de andere kant die zware onderwerpen, maar ze heeft het perfect gedaan. Ik denk niet dat veel mensen haar het nadoen.

Volgens mij zou mijn eigen dertienjarige-ik héél veel aan dit boek hebben gehad en misschien net daarom dat mijn dertigjarige-ik er zo van heeft genoten. Voor mij was dit het beste Sophie Kinsella boek dat ik tot nu toe heb gelezen.

Niet te filmen is verkrijgbaar in de betere boekhandel of op Bol.com. Op Bol kost de papieren versie van Niet te filmen €17,50 en de digitale versie €8,49.

You Might Also Like

  • Silke

    Klinkt goed! Ik las vroeger geregeld eens één van haar chicklits, maar da’s nu toch al eventjes geleden. Deze ga ik misschien wel eens een nieuwe kans geven 😉

  • Voskosmos

    Misschien geef ik haar dan toch een nieuwe kans! Ik was lang grote fan van de Shopaholic-reeks, maar die gaat zo hard bergaf dat ze bij de laatste (shopaholic naar de sterren) zelfs de berg afgedonderd is. Zo verschrikkelijk slecht, echt een parodie van zichzelf. Ik heb nog niet vaak een boek in brand willen steken, maar toen scheelde het toch niet veel 🙂

  • Pin It on Pinterest