Gelezen

The Love Song of Miss Queenie Hennessy

The Love Song of Miss Queenie Hennessy - Rachel JoyceExact twee jaar geleden las ik De Onwaarschijnlijke Reis van Harold Fry. Hoewel ik het boek “maar” vier sterren gaf, heb ik er nog heel vaak aan terug gedacht. Het was een ontzettend fijn boek dat me altijd zal bijblijven. Toen ik zag dat er een parallelboek verscheen waarin Queenie haar kant van het verhaal vertelt, wist ik dat ik het moest lezen.

Terwijl Harold Fry begint aan zijn wandeltocht van het zuiden van Engeland naar het noorden van het land, zit Queenie in een hospice waar ze palliatieve zorgen krijgt. Ze wordt er verzorgd door een aantal nonnen en geniet van het gezelschap van een paar andere patiënten die het beste proberen te maken van hun laatste dagen. Terwijl Queenie daar zit en wacht op Harold Fry, begint ze op aanraden van een zuster haar laatste brief aan hem te schrijven waarin ze terugblikt op haar leven, haar vriendschap met hem en met zijn zoon en hoe zij uiteindelijk helemaal in het noorden van het land terecht kwam en daar in een klein huisje aan de zee ging wonen.

Toen ik Harold Fry had gelezen was ik onder de indruk van hoe rustig dat verhaal verder kabbelde. Er waren geen gigantische heldendaden of spannende achtervolgingen, er ging geen meteoriet neerstorten op de aarde en er waren geen zombies te bekennen. Het was een man die van de ene kant van een land naar het andere wandelde en daarbij terugblikte op zijn leven. Normaal gezien heb ik het niet zo op trage boeken, maar in het ritme van dat boek vond ik rust. En dat had ik opnieuw met dit boek. Het kabbelt langzaam verder. Er gebeurt niets en tegelijk is er het leven natuurlijk. Hoe je het ook draait of keert, het leven brengt altijd verrassingen met zich mee. Ook voor Queenie.

Op zich moet je De Onwaarschijnlijke Reis van Harold Fry niet lezen om te kunnen volgen met dit boek, maar het geeft zeker wel een meerwaarde als je dat boek ook hebt gelezen. Je krijgt een andere kant te zien. Je begrijpt het aandeel van Queenie in het leven van Harold steeds beter en beter naarmate dit boek vordert. In De Onwaarschijnlijke Reis van Harold Fry speelt ze natuurlijk ook een rol, maar daar heeft ze een bijrol en daardoor leer je haar ook niet zo goed kennen. In dit boek is dat natuurlijk helemaal anders en vorm je ook een band met Queenie.

Harold Fry en Queenie Hennessy zijn twee personages die me nog heel lang zullen bijblijven. Ik ben heel blij dat Rachel Joyce uiteindelijk toch heeft besloten om een parallelboek vanuit het standpunt van Queenie te schrijven. Het had een verschrikkelijk boek kunnen worden, zo’n boek dat verder teert op het succes van z’n voorganger, maar dat werd het gelukkig niet. Ze heeft een tweede pareltje geschreven, een boek dat een perfecte aanvulling was op het eerste. Net zoals Harold en Queenie vormen deze twee boeken een uniek en hartverwarmend paar.

Het boek verscheen intussen ook al in het Nederlands en kreeg als titel “Het Liefdeslied van Queenie”. Het is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of online bij Bol. Daar betaal je voor de papieren versie €19,90 en voor de digitale versie €14,99.

You Might Also Like

  • Silke

    Inderdaad een parel van een boek. Voor mij zelf net iets beter dan Harold Fry.

  • Monique | WritingMonique

    Ah! tof! Ik ben dol op parallelboeken over het algemeen. Heb het eerste boek ook nog niet gelezen, maar deze boeken klinken zeker interessant!

  • Pin It on Pinterest