Gelezen

Oxen – De hondenmoorden

De HondenmoordenEn toen was het weer tijd voor een blogtour. Hoera! Deze keer stuurde WPG opnieuw een thriller mijn richting uit. Een Scandinavische thriller. Dat zijn blijkbaar de beste die er te vinden zijn. Ik was er wel benieuwd naar, want ik had inderdaad al heel wat opgevangen over die thrillers uit het hoge noorden. De hoogste tijd om er eindelijk eens eentje te lezen.

Niels Oxen is al lang niet meer de held die hij ooit was. In een ver verleden was hij de hoogst onderscheiden soldaat van het Deense leger. Nu dwaalt hij door Kopenhagen en haalt hij zijn voedsel uit afvalcontainers. Omdat hij geen rust kan vinden in de Deense hoofdstad besluit hij de bossen in te trekken samen met zijn trouwe viervoeter. Ze zetten er kamp op en voor hij goed en wel zijn draai heeft gevonden in zijn nieuwe thuis, wordt hij beschuldigd van de moord op de plaatselijke kasteelheer en geliefd ex-ambassadeur. Oxen krijgt vervolgens het aanbod om mee te werken aan de moordzaak, maar weigert. Uiteindelijk kan hij niets anders doen dan ingaan op het aanbod en samen met Margrethe Franck onderzoekt hij een reeks mysterieuze moorden die allemaal één ding gemeen hebben: opgehangen honden.

Ik heb thrillers en dedectiveverhalen behoorlijk lang genegeerd. Ik dacht dat het gewoon niet mijn ding was. En toen was er de blogtour rond Ryder en vond ik thrillers best wel ok. En toen was er de blogtour rond In vuur en vlam en ik begon in te zien waarom mensen zo van thrillers houden. En toen was er Oxen. Yup. Toen was er Oxen. Ik had echt moeite met het boek opzij te leggen. Zelfs als ik het niet aan het lezen was, was ik er heel de tijd over aan het denken. Waarom deed dat personage dat? Was hij misschien verantwoordelijk voor de moorden? Hij had een motief! Waarom werden de honden vermoord? Wat hadden zij ooit misdaan?! Wie doet er nu zoiets?! En wie was die mysterieuze persoon die op Oxen schoot? Wie waren die twee mysterieuze personages die er in het begin maar heel even waren in gekomen? Ik ging er behoorlijk hard in op, om het zachtjes uit te drukken. Volgens mij is dat wel een goed teken als je zo hard opgaat in een boek. Uiteraard had ik ook al vrij snel zelf een verdachte. Dat is iets wat ik natuurlijk niet kan laten, om samen met de hoofdpersonages op zoek te gaan naar de moordenaar en goed op te letten om te zien of de auteur hints heeft achtergelaten voor de oplettende lezer (en hij heeft er inderdaad en hele hoop achtergelaten!). Voor mij was dit dan ook het juiste boek op het juiste moment.

Wat me het meeste aansprak was de snelheid van het verhaal. De eerste drie moorden worden in de eerste honderd pagina’s gepleegd. Done and done. Ik vind dat behoorlijk wat. Eens het onderzoek wordt gestart, gaat het ook lekker snel met de nodige geweerschoten hier en daar, extra moorden, beschuldigingen, nieuw bewijsmateriaal dat aan hete licht komt,… Het is zo’n boek waarin je wil blijven verder lezen, zelfs al is het eigenlijk al héél lang bedtijd geweest. De korte hoofdstukken zorgen er ook voor dat het boek vlotjes wegleest.

Daarnaast vond ik de personages eigenlijk best te smaken. Margerthe Franck is een kick ass dame is die niet vies is van wat research. Ze gebruikt haar kennis en haar netwerk om het onderzoek verder te helpen, maar tegelijk is ze zeker geen heilig prentje. Oxen zelf lag mij bijzonder goed als hoofdpersonage. Hoewel hij een grote oorlogsheld is met verschillende onderscheidingen, is hij toch niet de alwetende held. Hij maakt fouten, soms omdat hij te zelfingenomen en te zelfzeker is. Doordat je niet helemaal weet wat hij net allemaal met zich meedraagt qua bagage, blijft hij ook behoorlijk mysterieus. Het is een menselijk duo en daardoor las ik ze wel graag. Geen extreme heldendaden, maar realistische helden die het onderzoek aanpakken met de middelen die ze hebben.

Natuurlijk heb ik nog niet zoveel thrillers gelezen en ik heb dus niet zoveel materiaal om mee te vergelijken, maar zelf vond ik dit boek zeer onderhoudend en behoorlijk spannend. Het was de betere spannende film, maar dan in boekvorm. Ik heb me er geen moment mee verveeld en stiekem, heel stiekem, kijk ik nu al uit naar het tweede en het derde deel in deze trilogie.

Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of je kan het online kopen. Bij Bol kost de papieren versie €19,95 en de digitale versie is tijdelijk afgeprijsd naar €7,99.

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Ik moet nog een thiller lezen voor de Verbeelding Book Challenge. Deze ziet er nog wel interessant uit. Hoewel, thrillers zijn mijn ding niet zo en beginnen aan een trilogie is dan misschien niet het beste idee. Nog even twijfelen. 🙂

 • Inge

  Zeer goeie review, geeft direct zin om dit boek ook te lezen… Het enige dat me een beetje afschrikt zijn de hondenmoorden.. Ik laat doorgaans geen traan bij een boek, tenzij er aan dieren wordt geraakt, dus als dit iets of wat grafisch is weet ik niet of ik het toch niet beter links laat liggen.

  • Kathleen

   De hondenmoorden zijn op zich niet heel grafisch, maar ik er is een moord op een specifieke hond waar ik het zelf wat moeilijk mee had omdat hij al een deel van het verhaal was geworden.

 • Hilde

  Persoonlijk lees ik ook liefst thrillers, als ze door Scandinavische auteurs geschreven zijn. Deze kende ik echter nog niet, maar lijkt me dan inderdaad ook zo’n echte page-turner. Bedankt voor de tip.

 • Pin It on Pinterest