Gebeurd

Die keer dat het kind in mij een hoogdag vierde

Heel af en toe krijg ik een keer een mailtje in verband met een samenwerking met een bedrijf. Meestal denk ik diep en hard na of ik het echt wel op mijn blog wil hebben over hun product of dienst. Als dat niet het geval is, dan pas ik. Dat gebeurt eigenlijk in zowat negen op de tien gevallen.

Laten we eerlijk zijn, niemand zit hier te wachten op een review over winterbanden en ik zou dat nooit van z’n leven geloofwaardig kunnen brengen, want ik heb niet eens een rijbewijs. En heel af en toe zit er tussen die mailtjes eentje bij waardoor ik spontaan vreugdedansjes begin te doen en waarbij mijn buikgevoel “doen!” brult.

Zo’n mailtje ontving ik een dikke maand geleden. Of ik een samenwerking met Fun zag zitten. Fun, de speelgoedwinkel Fun, je weet wel. Wie mij een beetje kent, weet dat het altijd een grote droom is geweest om in een speelgoedwinkel te werken. Ik heb meerdere malen geprobeerd om een vakantiejob vast te krijgen in een speelgoedwinkel en laatst vermeldde ik het nog als een van mijn droomstages. Ook al ben ik intussen dertig, speelgoed blijft opduiken in mijn leven. Ik kocht eerder dit jaar nog een prachtige Living Puppet pop en op mijn werkplek staan er verdacht veel My Little Pony’s (er is er sinds gisteren weer een nieuwe bijgekomen). En ook een paar dinosaurussen. Dat ook. Ik probeer ze wel gescheiden te houden, want volgens mij zou dat wel eens bloederige taferelen kunnen opleveren, zo dinosaurussen bij pony’s zetten.

In het mailtje werd me gevraagd of ik zelf ideeën had. De zotste ideeën waren welkom. Ik stuurde, in al mijn enthousiasme, vijf vrij concrete ideeën terug en mocht daar uiteindelijk twee van kiezen om verder uit te werken.

Monopoly

De zoektocht naar een bord/gezelschapspel dat ik graag speel
Hoewel ik een grote fan ben van alles wat met speelgoed te maken heeft, heb ik het nooit echt op bord- en gezelschapspelen gehad. Ik vermoed dat dat vooral te maken heeft met een grote zus die net die spellen bijzonder graag speelde. En kleine zus moest natuurlijk altijd meespelen. We hadden allerhande spellen in de speelgoedkast. Van Levensweg tot Trivial Pursuit, van Mens Erger Je Niet tot het Van Dale spel. Jawel. Het Van Dale spel. Ik heb zoveel van die spellen moeten spelen, soms zelfs onder lichte dwang, dat ik er misschien een klein trauma aan heb over gehouden.

Tegenwoordig probeer ik bord- en gezelschapspelen dus te ontwijken en dat lukt meestal vrij goed. Alleen heb ik gemerkt dat er een soort van bordspel revival bezig is. Opeens worden er bordspelavonden georganiseerd in mijn omgeving en worden er spontaan gezelschapspelletjes bovengehaald tijdens bezoeken aan vrienden. Hysterisch beginnen gillen en vervolgens vluchten langs het dichtsbijzijnde raam is helaas geen optie. Iets met sociaal aanvaardbaar gedrag en tweede verdiepingen en zo.

Conclusie: ik moet maar eens op zoek gaan naar een bord/gezelschapspel dat ik leuk vind en waar ik niet gillend bij wil weglopen.

Monopoly is zonder twijfel het spel dat ik het meeste haat. Uuugh. Ik krijg echt de neiging om mensen hun ogen uit te krabben als ze voorstellen om Monopoly te spelen. Spellen met geld zijn sowieso niet mijn ding. Het is al erg genoeg dat geld zo’n belangrijke rol speelt in het echte leven. Dan wil ik niet nog eens over geld zitten nadenken als ik een spel speel. Nope. Nope.

Speelgoed van toen

Speelgoed toen. Speelgoed Nu. 
Uiteraard is er bepaald speelgoed dat mij als dertiger een beetje een nostalgisch gevoel geeft. Logisch. Afgelopen weekend trokken Het Vriendje en ik onder het motto “research” even naar de Fun speelgoedwinkel en natuurlijk volgden meteen de “Oooh! Dat wou ik vroeger zo graag hebben!” en “Amaai, daarmee heb ik zoveel gespeeld!” reacties.

Het is heel gek om even stil te staan bij het speelgoed waarmee je vroeger het liefste speelde en hoe dat toch eigenlijk al veel prijs geeft over je persoonlijkheid en intresses. Ik was altijd graag bezig met knutselpakketten en creatief speelgoed. En massa’s knuffels. Oh boy. Laten we niet beginnen over de knuffels. En boeken. Dat ook, maar boeken zijn geen speelgoed, natuurlijk. Ergens is het dan ook logisch dat ik een creatief beroep uitoefen. Het Vriendje was blijkbaar heel de tijd in de weer met K’nex en Lego en hij heeft nu een beroep waarbij logica en systematisch te werk gaan niet onbelangrijk zijn. Zo heeft iedereen wel iets gehad.

Conclusie: wat als je nu speelgoed kreeg dat je vroeger altijd wilde hebben? Ik, als kind van de jaren 90, denk hierbij aan speelgoed zoals tamagotchi’s , Polly Pocket, poppen waarvan je het haar kon laten verkleuren en Bop it toestanden.

Ik had dus een pop waarvan je het haar van kleur kon laten veranderen. Je moest in een soort van borstel warm water doen en er dan mee door het haar kammen. Dan verscheen er een roze pluk in haar blonde haren. En blijkbaar heb ik die pop nog altijd. Yuy! Trip down memory lane.

Ga ik jullie constant bestoken met berichten in samenwerking met Fun? Nope. Verbeelding is en blijft Verbeelding, maar speelgoed past bij mij. Deze samenwerking is voor mij bijna even geweldig als in een speelgoedwinkel werken. Ik vermoed dat jullie twee à drie speelgoed berichten per maand mogen verwachten en natuurlijk doe ik dat bloedeerlijk en met een flinke dosis humor, zoals het hoort. Het eerste gezelschapspel staat al klaar om gespeeld te worden en het is niet zomaar het eerste het beste spel. Cup Kings is blijkbaar genomineerd voor de titel Speelgoed van het Jaar. Dat is niet niks.

Ik ben alvast super enthousiast over deze samenwerking. Hopelijk zien jullie het ook keihard zitten! To be continued. Ayup.

Dus zeg eens lieve mensen, als jullie mij een bord/gezelschapspel zouden moeten aanraden, welk zou dat dan zijn? En wat is het speelgoed dat je je het best herinnert uit jouw jonge jaren?

You Might Also Like

 • Literasa

  Oh, een leuk bordspel voor jou is Dixit. Het gaat over associaties maken bij tekeningen. Zelf vind ik het ook heel leuk, omdat je er geen enorme strateeg voor moet zijn. Je moet vooral je verbeelding gebruiken 😉

  • Kathleen

   Oeh! Ik heb het net even opgezocht en dat klinkt inderdaad als een leuk spel. Het ziet er ook uit als een ontzettend mooi spel met al die illustraties. Bedankt voor de tip!

  • liese

   ja, dixit! ik ging net hetzelfde zeggen! Of saboteur!

 • Jessi

  Momenteel ben ik dikke fan van Kolonisten van Catan. En stiekem speel ik ook graag Rummikub 🙂
  En het speelgoed dat ik mij het meeste herinner is Lego en Tamagotchi.
  Ik was gek van Tamagotchi en kon echt eeuwig met Lego spelen!
  Oh en mijn 8 poppen, waarvan 1 tweeling. Jaja, ik was mama van 8. Gestoord!

 • Hanne

  Oooooh, bob it! Ik was (ahum ben) ook zot van Twister, verder vind ik 6 takes ook leuk, dat is op vakantie veel gespeeld. Ik weet niet of jungle speed mag meedoen, maar daar kan ik echt heel hard in opgaan.
  Als kind wilde ik ook altijd Polly Pockets! Mijn buurmeisje had dan weer een Furby, en terwijl dat ding mij nu nachtmerries bezorgt, wilde ik dat als kind toch heeeeeeeeel graag hebben. Succes met je zoektocht!

 • Lucie

  Dixit zoals eerder gezegd past echt bij jou. Het gaat over verbeelding en woorden, dingen die ik wel met jou associeer.
  Een leuk spel met weinig uitleg is Carcassonne: leuk om mee te beginnen en later kan je veel strategieën verzinnen.
  Ikzelf ben verslaafd aan Dominion en ik heb blijkbaar mijn huisgenote besmet. Het vraagt iets meer uitleg, maar eenmaal je met de spelmechaniek weg bent is het heel simpel.

 • Berbe

  Ik vind Camel up een erg leuk spel. Geen te moeilijke spelregels, er zit vaart in en erg leuk vorm gegeven. En als het je niet bevalt, is het op een half uurtje ook weer afgelopen.

 • Perzik

  Ik speel zelf ook niet graag gezelschapsspelletjes, maar coöperatieve spelen vind ik wel leuk. Misschien is pandemie iets voor jou waarbij je het in groep opneemt tegen een aantal besmettelijke ziektes?

  • Kathleen

   Oh ja! Iemand had het daar onlangs over en toen dacht ik: “Misschien is dat wel iets voor mij!”. Ik zet het bij op mijn lijstje. Bedankt om me er aan te doen denken!

 • mme carper

  De ‘sjokarie=bakje met elastiek waar een rubberen balletje aan bevestigd is, om met een palletje tegen te slaan'(‘tennistrainer’ is volgens het internet blijkbaar het juiste woord) herinnert mij aan mijn lagere school. Uren heb ik er mee gespeeld op de straat voor ons huis.
  ‘Dixit’ hebben wij hier thuis ook. En zoals Literasa en Lucie schreven, past het inderdaad misschien wel bij jou. Er zijn ondertussen heel wat uitbreidingen (nl. sets met nieuwe reeksen kaarten) gemaakt.
  Wij hebben hier thuis een kast vol met spelletjes waar we heel regelmatig een doos uit halen als er volk langs komt. Ik vind ‘Genius’, ‘Agricola’ en ‘Splendor’ zeker aanraders!

 • Claire

  Het Van Dale-spel! Haha, ik had dat ook en ik had er speciaal om gevraagd. De max vond ik dat. #nerdalert
  Dat van die My Little Pony’s begrijp ik ook. Ons team op het werk noemt zelfs My Little Pony en onze bureaus staan er dan ook vol mee. Ook dat van de mannen, ja (onder lichte dwang). Alleen wat je nooit mag doen is naar die nieuwe animatiereeksen van MLP kijken…creepy manga shit!
  Anyway, ik volg mee en vind het helemaal niet raar of vervelend dat je met een bedrijf samenwerkt. Als daar leuke posts uitkomen en dat het geen ongenuanceerd bewierook wordt zoals je soms ziet, waarom niet? Veel plezier ermee! Enne mag ik eens komen spelen? 😉

  • Kathleen

   Haha! Ons team heet Team Unicorn. Vandaar dat ik voornamelijk de eenhoorn pony’s verzamel.

   • Claire

    Een eenhoornpony! Die heb ik nog niet ^^

 • Flexje

  Een kast vol hier… zot van ‘lost cities’… Want daar win ik meestal mee… 🙂
  ‘ticket to ride europe’ is ook een van mijn favorietjes… ‘tzolkin’ (al wat ingewikkelder)… eigenlijk voornamelijk 999-games en the goblin…

 • Lotte

  Ik speel graag Kolonisten van Catan, Formule D en Set (al is dat geen bordspel). Ook ik heb een bloedhekel aan Monopoly. Ik ben blij dat ik niet de enige ben, want ik krijg vaak vreemde blikken toegeworpen als ik dat durf te bekennen.

 • gerhilde maakt

  Zo haat ik Stratego omdat ik als jongste blindelings de adviezen volgde van mijn oudere broer en zussen en dus altijd verloor.
  Ik speel graag Kolonisten van Catan, Boonanza en Regenwormen. 🙂

 • liese

  in monopoly werd ik altijd genadeloos afgemaakt door mijn broer

 • Mirthe

  Ken je Flux? Een heel leuk kaartspels dat snel gedaan kan zijn of heel lang kan duren. Het bestaat in allerlei versies (vb.: een Monty Python versie).

 • Romina

  Boggle. Nu nog. Ik heb dat nu nog in app vorm en ben daar nog steeds wat verslaafd aan, eerlijk gezegd. Yahtzee speelden we vroeger vaak, al weet ik nu niet meer wat ik er toen leuk aan vond en verder Uno. Het is een klassieker, maar zo’n goeie.

  Verder speelde ik van ‘modemakers’ (kleren ontwerpen met draaischijven en een zwart krijtje) en met Barbies. Ik las vaak en eens de zusjes er waren speelde ik vooral mama. Toen ik zei tegen mijn mama: “Ik ben gepromoveerd tot gênante” antwoordde die: “eindelijk, je wordt nu betaald om anderen te commanderen”.

  Veel plezier, echt waar. Ik kan niet wachten tot Frankie er is om al die dingen te herbeleven en schaamteloos mee het kind uit te hangen.

 • Romina

  Gênante = gerante, dus.

 • Kapucijnaap

  Wow, die pop met dat hartje op de wang brengt herinneringen van Sinterklaas-speelgoedfolders terug! Ik sterf helemaal van die Dixit waarvan sprake hierboven, maar gebaseerd op je blog denk ik dat het inderdaad een aandrader is voor jou. Zelf speelde ik deze week voor het eerst in heel lang nog eens Weerwolven, leuk spel!

 • trijnewijn

  Wij hadden een gezelschapsspel waarbij je lenigheid op de proef gesteld werd. Het doel was om zo snel mogelijk heel je rijtje lichaamsdelen (oor, neus, teen, knie, elleboog enz) vol te krijgen, maar je moest die dan wel allemaal tegelijk kunnen aanraken. Ik kan me niet herinneren dat we het vaak gespeeld hebben, maar ik vond dat een zalig spel met hilarisch gesukkel 😉
  Ik ben benieuwd naar je samenwerking, want speelgoed is de max -en echt niet alleen voor kindjes 😀

 • zwartraafje

  Dixit leerde ik dankzij mijn nicht kennen én ik denk dat jij het ook leuk zal vinden. Verder speel ik zelf graag Ticket To Ride. Als kind heb ik ooit het haar van mijn harbie-poppen gewassen wat blijkbaar geen goed plan was. Sindsdien leken het allemaal punkers vermits hun haar in alle richtingen bleef staan. Het waren eigenlijk ook geen echte Barbie-poppen maar zo’n alternatieve soort.

 • Miss Pixie

  Ik ben vooral fan van spelletjes zoals Jungle Speed, Time’s Up, Kakkerlakken, Weerwolven, … Die zijn vaak bovengehaald tijdens girlsnight en op kamp 🙂
  Het lief en ik spelen ook graag eens Mastermind.

 • Eline

  Ik ben ook fan van Dixit! Na een tijdje is het wel leuk om uitbreidingen bij te kopen, maar zelf met één set kaarten is dat spel altijd helemaal anders. Wij spelen vaak spelletjes met de broers en schoonzussen van het Vriendje en dan zijn dat spelletjes zoals Le Havre, Hoogspanning, Ticket to Ride, Agricola, Smallworld,… allemaal dingen die heel hard niet op Monopoly lijken. Van Kolonisten van Catan ben ik trouwens niet zo’n fan. Dat spel is nogal geluks-gebaseerd en ik heb eens een hele avond met mijn vingers zitten draaien omdat mijn dobbelstenen nooit goed vielen. Een hele avond. Urgh.

 • Edith

  Wij waren niet zo’n gezelschapspelenfamilie, maar op de scouts is Jungle Speed een vaste waarde. Vaak met oververhitte gevechten om die totempaal tot gevolg, altijd plezant 🙂

 • Toke

  ik heb in mijn kindertijd ook een hekel gehad aan gezelschapsspelletjes, net als bij jou door Monopoly. Maar de laatste jaren heb ik de smaak terug te pakken, vooral met kaartspelen dan. Bij ons staat Machiavelli op absolute nr 1, omdat het leuk is met 2 of met meer. bonanza is ook echt een topper. En sinds kort hebben we Istanbul in huis en ook die is superleuk met 2 of meer. Alle 3 zeker het proberen waard, ik stel me kandidaat om mee te komen spelen ?

 • R.

  voor binnen: vlotte geesten, junglespeed, regenwormen, kiekeboe, boonanza, party animals, elfenland, …
  voor buiten: kubb uiteraard!
  Hopelijk vind je iets dat bij je past en beleef je er veel plezier aan!

 • Silke

  Ik speel graag Boonanza, Kolonisten van Catan en Agricola. Een beetje strategische spelen, maar vooral heel plezant!

 • Ann-sophie

  Jungle speed!

 • Ann-Sophie

  Aja, en bij monopoly leenden wij geld bij de bank. Tot min 30000 frank 😀 dat betaalden we dan in stukskes af als het er vanaf kon.

 • Olga

  :O Polly pocket! Ojaaaa! Ik heb laatst met pijn in mijn hart de ontbijtset van playdough weggedaan die ik voor mijn 25e verjaardag kreeg van Tom. Ik speelde er nooit meer mee… Ik ben nog steeds gek op speelgoed en Tom staat nog altijd te likkebaarden bij al het Lego. Ik denk dat we voor altijd kindjes blijven… 🙂

 • Pin It on Pinterest